Japonya’da robot bakıcılar göreve hazır!

HABER MASASI
Abone Ol

Japonya’da uzun süre tartışılan ve özellikle “bakıcı bulma” sorununa çözüm olması beklenen Robot bakıcı sisteminin 2018 yılından itibaren faaliyete geçebileceği belirtildi.

Çocuk bakımı büyük bir emek isteyen bir konu. Fakat günümüzde artık çalışan bireyler, çocuk bakıcısı tutarak bu işlemi parayla tuttuklarını herhangi birine havale ediyorlar diyebiliriz. Çocukları bakmak için “birinin" bunu yapması gerekiyor ancak Japonya, çocuk bakıcısı konusunda yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmek için robot bakıcılar üzerinde çalışıyor.
0. Bir isim bile vermişler: RoHo Care
Japon araştırmacılar, çocuk bakımını gerçekleştirebilecek robotlar geliştirerek çocuk bakma yükünü çocuklarıyla ilgilenemeyen ve/veya çocuk bakıcı bulamayan aileler için çözmek istiyor. RoHo Care adı verilen sistem ile çocuk bakıcısı sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.
0. 2018 yılında göreve hazırlar
RoHo Care adı verilen sistem konusunda çalışmalarına devam eden araştırma ekibinin lideri Makoto Hara, perşembe günü gerçekleştirilen bir etkinlikte, sistemin temel parçası olarak tasarlanan Or-B robotları tanıttı. Test ve deneme sürecinin bu yaz başlayacağı robotların 2018 yılında “evlerde” olması bekleniyor.
0. 1 yetiştir 4 Or-B robot ile çocuk bakımı!
Sistem konusunda ayrıntılarda belli oldu. RoHo Care bakım merkezlerinde bir yetişkin ve dört Or-B robot bulunacak. Bu ekip 60 çocuğa bakıcılık yapabilecek. Ekibin lideri Hara, Or-B'nin insanlar gibi yorulup acıkmadığını ve psikolojisinin bu gibi durumlardan etkilenmesi şeklinde bir sorunu bulunmadığını belirterek, robotların aynı hikayeleri sıkılmadan tekrar tekrar anlatabileceğini söyledi.
0. Çocuklara çizgi film izletecekler
Robotların geniş çizgi film arşivleri olması nedeniyle, bakıcısı oldukları çocuklara ilginç içerikler bulma konusunda sıkıntı çekmeyecekleri belirtiliyor. Robotların sesi de istenen cinsiyete göre ayarlanabilecek hatta cinsiyetsiz seçeneği bile olacak. Robotlar yüz tanıma teknolojisi sayesinde her çocuğu tek tek algılayıp, bireysel ihtiyaçlarına göre hareket edebilecekler.

Japonya'da geleneksel olarak aile ve bakım merkezi arasında iletişim kurmak için kullanılan 'renrakucho' adı verilen günlük tutma yöntemi, robotlar sayesinde dijital ortama aktarılabilecek. Aileler hem bu günlüklerden hem de robotlar üzerinde bulunan kameralardan çocuklarının durumlarını kontrol edebilecek. Bu günlüklerde tutulan veriler, çocukların gelişimi konusunda da önemli bilgiler sağlayacak. Sistemdeki veriler kullanılarak oluşturulan istatistikler, çocuk gelişimi alanında bilimsel çalışma niteliği de taşıyacak.


0. Robotlarda NaNa adlı işletim sistemi kullanılacak
Or-B'nin işletim sistemi olarak SoftBank'ın Pepper adlı robotlarında da kullandığı NaNa adlı sistem tercih edilmiş. Çocukların hal ve hareketlerine göre, durumlarına göre renk de değiştirebilecek Or-B, çocukların uyku vakti geldiğinde rahatlatıcı etkiye sahip olan mavi renkte, disiplin gerektiren durumlarda ise alev kırmızısı rengine bürünebilecek.
0. Robotlara Drone’lar eşlik edecek
2018 yılında hayata geçmesi beklenen sistem sayesinde kadınların iş gücüne kazandırılması daha da hızlanacak. Bunun yanında Japonlar robot teknolojisi konusunda bilinirliğini artıracak. Çocuk bakıcısı bulma sorunu da çözülmüş olacak.

Projenin ortakları arasında otonom drone üreten Furaimi şirketi de yer alıyor. Or-B'lere eşlik edecek drone'lar acil durumlarda hızlı hareket edebilmesi bakımından oldukça işlevsel birer yardımcı görevini üstlenecek. Furaimi ayrıca drone'lara koku algılama özelliği yerleştirerek olağan dışı durumlarda merkezdeki görevli kişinin uyarılmasını sağlamayı da amaçlıyor. Projede yer alan isimlerden Shinnosuke Uemura “Bu drone'lerin olumsuz algılarını değiştirme şansından memnunuz. Samimi ve yararlı olabilirler” yorumunda bulundu.
0. 2 milyon dolar maliyet
Proje için kamu ve özel sektörden birçok potansiyel yatırımcı bulunduğunu belirtilirken, her Or-B robotonun 2 milyon dolar maliyeti olacağı tahmin ediliyor. Konu hakkında konuşan bir yetkili “Büyük veri şirketlerinin özellikle küçük yaşlardan itibaren insan davranışlarına erişme potansiyeliyle ilgilenmesini bekliyoruz" yorumunda bulunarak, yatırımcıların bu sayede projeye destek verebileceğini söylüyor.

Kaynak: japantimes.co.jp