İtalya Akdeniz'de sığınmacıların kurtarılmasından rahatsız
● İtalya Senatosu’ndan geçen düzenlenemeyle birlikte Akdeniz’de sığınmacılara yardım eli uzatan kurtarma gemilerine ve çalışanlarına bir milyon euroya kadar ceza kesilecek.
● Yeni düzenleme para cezasının yanı sıra, İtalyan otoritelerinin karasularından çıkma yönündeki talimatlarına uymayan gemi kaptanlarının da tutuklanmasını ve 10 yıla varan hapis cezalarına çarptırılmasını öngörüyor.
● Avrupa Birliği’ne üye 14 ülke Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan zirve neticesinde Akdeniz’de kurtarılan sığınmacıların paylaştırılmasını öngören mekanizmayı kabul etmişti.
● Birleşmiş Milletler, 2018 yılının başından bu yana Akdeniz’de 2 binden fazla sığınmacının hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
İtalyan Senatosu, Akdeniz’de sığınmacılara yardım eli uzatan kurtarma gemilerine ve çalışanlarına bir milyon euroya kadar ceza öngören tartışmalı düzenlemeye 'evet' dedi. Yeni düzenleme Akdeniz'de kurtarılan sığınmacıların paylaşılması için Almanya ve Fransa tarafından önerilen 'dayanışma mekanizması'nın 14 ülke tarafından kabul edilmesinin ardından geldi.
Yeni düzenleme para cezasının yanı sıra, İtalyan otoritelerinin karasularından çıkma yönündeki talimatlarına uymayan gemi kaptanlarının da tutuklanmasını ve 10 yıla varan hapis cezalarına çarptırılmasını öngörüyor.
İtalyan hükümeti yasalaşma sürecini hızlandırmak için sıkça izlenen bir yöntem olan güvenoyu yoluna başvurdu. Böylece daha önce de Temsilciler Meclisi’nde onaylanan tasarı, bir değişiklik yapılmaksızın güvenoyu almış oldu.
İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda yasanın, güvenlik güçlerine daha fazla yetki, sınırlarda daha fazla kontrol ve mafyayı yakalamak için daha fazla insan gücü öngördüğünü kaydetti.
Göç karşıtı politikalarıyla tanınan ve bu yönde adımlar atan Salvini’nin Lig Partisi son kamuoyu yoklamalarına göre ülkenin en güçlü partisi konumunda.
İtalya'nın Akdeniz'deki sığınmacılara karşı katı tutumu eleştiriliyor
Göçmenlere karşı sert tavrıyla bilinen İtalya'nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Akdeniz'de kurtarılan sığınmacıların İtalya topraklarına girişine izin vermiyor.
Salvini, limanların kapatılması halinde Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan göçmen sayısının da azalacağını savunuyor.
Son olarak Haziran ayında iki hafta boyunca Akdeniz'de bekletilen Sea-Watch'a ait gemiye yanaşma izni vermeyen İtalya, kurtardığı sığınmacılarla izinsiz olarak Lampedusa limanına yanaşan geminin kaptanı Carola Rackete'yi gözaltına almış, yardım gemisine de el koymuştu. Serbest bırakılan Rackete'ye, yasa dışı göçe yardım ve İtalya karasularını ihlal suçlaması yöneltilmişti.
Yardım gemileri yeni düzenleme sonrası Akdeniz'den çekilecek mi?
İtalya'da öngörülen ağır cezalara rağmen yardım örgütleri, özellikle Libya üzerinden Avrupa’ya geçebilmek umuduyla adeta bir ölüm yolculuğunu göze alan sığınmacılara yardım eli uzatmaktan geri durmuyor.
İnsani yardım örgütleri SOS Méditerranée ve Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Ocean Viking adlı yardım gemisi Libya kıyılarındaki kurtarma bölgesine doğru yola çıktıkları belirtiliyor.
Sea Eye örgütüne ait olan ve ismini 2015'te ailesiyle birlikte Yunanistan’a geçmek isterken Bodrum açıklarında can veren üç yaşındaki Alan Kurdi’den alan geminin ise Libya'nın başkenti Trablus’ta bulunduğu kaydedildi. Daha önce geminin kurtardığı sığınmacılar Malta’da karaya ayak basmıştı.
Avrupa Birliği üyesi 14 ülke Akdeniz'de kurtarılan sığınmacılara kapılarını açacak
Akdeniz'de kurtarılan sığınmacıların paylaşılması için Almanya ve Fransa tarafından önerilen 'dayanışma mekanizması' geçtiğimiz günlerde 14 ülke tarafından kabul edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 28 üye ülkenin dış ve iç işleri bakanlarını bir araya getiren Paris'teki zirvenin sonucuna göre 14 ülkeden sekizinin yeni mekanizmaya "aktif" katılım sözü verdiğini belirtmişti.
Aktif katılım sağlayacak 8 ülke
Reuters'in Fransız hükümet çevrelerine dayandırdığı haberine göre yeni mekanizmaya aktif katılım sağlayacak ülkeler Almanya ve Fransa’nın yanı sıra Portekiz, İrlanda, Finlandiya, Litvanya, Hırvatistan ve Lüksemburg.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Paris'teki zirve öncesinde yaptığı açıklamada yeterince sayıda ülkenin katılım göstermesi halinde AB'nin Akdeniz'deki kurtarma girişimlerine uyguladığı blokajın kaldırılabileceğini söylemişti.
BM: 2018’de Akdeniz’de 2 binden fazla sığınmacı hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler, 2018 yılının başından bu yana Akdeniz’de 2 binden fazla sığınmacının hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından Cenevre'de açıklanan verilere göre söz konusu sığınmacıların yarısından fazlasının İtalya'ya ulaşmaya çalışırken can verdiği belirtildi.
Avrupa'ya ulaşmayı başaran sığınmacı sayısında ise son iki yıla göre bir gerileme gözlendiği ve bu sayının 105 binde kaldığı kaydedildi.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de bu yıl içinde Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların sayısının 100 bini geçtiğini, böylece beş sene üst üste 100 bin sığınmacı eşiğinin aşılmış olduğunu açıklamıştı. Örgüt buna rağmen bu yıl Avrupa Birliği ülkelerine gelen sığınmacıların sayısında bir düşüş olduğuna dikkat çekmişti.