Dağlardan getirilen karların pekmez ile karıştırılıp dondurma elde edilmesi kadar eski olmasa da, yüzyıllar öncesine dayanır kadayıf kültürü.
Osmanlı mutfağının zengin menüsünde önemli bir yer tutan tatlı kültürü, dönemin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Aynı zamanda şekerin dönemin en pahalı ürünlerinin arasında olması, tatlı ikramlarının da Osmanlı döneminin en seçkin yiyecekleri arasında yer almasına neden olur. Dönemin sünnet şenliklerinde, ziyafetlerde, Ramazan'da ve özel törenlerde sofralar helva, lokma, kadayıf, aşure, muhallebi, sütlaç, pelte, reçel, hoşaf ve şerbet gibi çeşitli tatlılarla donatılır. 18. yy.'da bir araya gelip tatlı yemek adına “Helva günleri" dahi düzenlenir. Anlayacağınız, dönemin mutfak kültürü anlayışında tatlının önemi büyüktür.
Sarayın en gözde tatlıları padişah ve sultanlar için hazırlanır ki; Arapça'da "kadife" sözcüğünden gelen kadayıf tatlısı da bunlardan biridir. Balkanlar'dan geldiği iddia edilen tatlı, Osmanlı'da da sarayın gözdesi durumundadır. Osmanlı saray mutfağı, kökeni Selçuklulara kadar uzanan bir zaman dilimini kapsamakta ki; saray kadayıfı da mutfağın tatlı listesinde üst sıralarda yer alır.
İşte karşınızda Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi kadayıfın, yine Osmanlı geleneklerine sadık kalınarak yapıldığı 8 adres! 0. 1- Osmanlı Saray Kadayıfı Alibeyköy şubesi
İlk şubesi 31 Aralık 2013'te Alibeyköy'de açılan Osmanlı Saray Kadayıfı, Osmanlı esintileri taşıyan dekorasyonu ve çalışanlarının tüm misafirperverliği ile en iyi kadayıfın birinci adresi.
0. 2- Alibeyköy şubesi, sağdan ikinci masa
Kadayıfın en iyi ikinci adresi, yine Osmanlı Saray Kadayıfı. Lezzet dolu bu tatlının, sizi daha ilk çatalda heyecanlandıracağından şüphemiz yok. Her teline kıymetle baktığınız o kadayıf yere düştü mü, geçmiş olsun; tek yapacağınız üzerine bir bardak su içmek.
0. 3- Osmanlı Saray Kadayıfı Fatih - Şehremini şubesi
Lezzet dolusu kadayıfın tadına varmanız için bir diğer adres ise, ikinci şube olarak açılan Fatih. Üst katının aynı zamanda imalathane olarak kullanıldığı şubede, sizi mekanın güler yüzlü işletmecisi Gürhan Kasap ağırlayacak.
0. 4- Fatih şubesi, girişteki ilk masa
Girişteki masadaysanız, tatlınızın güvenliğini sağlamak ve onu düşmanlardan korumak için birer mirkete dönüşmek zorundasınız.
0. 5- Osmanlı Saray Kadayıfı Bahçelievler - Çalışlar şubesi
Eşsiz bir kadayıf lezzetine varmanızın bir diğer adresi ise, Bahçelievler. Firmanın üçüncü şubesi Bahçelievler, Çalışlar'da bulunuyor.
0. 6- Bahçelievler şubesi, sağdan ikinci masa
Dilerseniz dondurma ya da kaymakla da yiyebileceğiniz bu lezzetle karşılaştığınızda, gözlerinizin döneceğinden hiç şüphe yok. Yalnız bizden tavsiye, konuşarak çok da vakit kaybetmeyin.
0. 7- Osmanlı Saray Kadayıfı Üsküdar - Kısıklı şubesi
27 Aralık 2015'te açılan dördüncü şube, Kısıklı'da bulunan Tarihi Kuru Fasülyeci'nin birkaç dükkan yanında bulunuyor. Osmanlı esintilerinden dekorasyonu ve nostalji kokan sunumuyla hayran kalacağınız mekan, haftanın her günü Kısıklı'da sizleri bekliyor.
0. 8- Çamlıca şubesi, en arka masa
Oldukça küçük ve şirin bu mekanın en arkada bölümünde bulunan varaklı sedir, kadayıfın lezzetine doya doya varabilmeniz için en ideal yer. Dondurmalı kadayıfla kurduğunuz duygusal bağı, şimdiden görüyor gibiyiz.
0. Saray gelenekleriyle sunuluyor
İlk olarak 31 Aralık 2013'te Alibeyköy'de açılan Osmanlı Saray Kadayıfı, bugün dört şube ve bir imalathane ile hizmet veriyor. Eyüp-Alibeyköy'ün yanı sıra Fatih-Şehremini, Bahçelievler- Çalışlar ve son olarak 27 Aralık 2015'te açtıkları Üsküdar-Kısıklı şubelerinde Osmanlı yemek kültürü ve saray geleneklerine sadık kalınarak hazırlanan kadayıf özenle sunuluyor.
0. Lezzeti yinelemek adına süt ile servis ediliyor
Gürhan Kasap, Eser Turan ve Faruk Albayrak'ın ortağı olduğu Osmanlı Saray Kadayıfı, damak tadına düşkün birçok tatlı severe Osmanlı esintilerinden lezzetler sunuyor.
Dükkan konseptleri, dekorasyonu ve tatlı sunumlarıyla da Osmanlı'dan izler taşıyan mekan, tatlılarını bakır tabak, bardak ve peçetelik ile servis ediyor. Tüm bu nostaljinin yanı sıra, tatlı servisinin yanında her çataldan alınan eşsiz lezzeti yinelemek adına süt ikram ediliyor.
0. Hatay'dan gelen özel peynir ile "Sarayın Kıymetlisi"
Fındıklı (Sarayın İncisi), fıstıklı (Sarayın Gözdesi), bütün fıstıklı (Sarayın Sultanı) tatlılarının yanı sıra, Hatay'dan gelen özel peynir ile yapılan künefe (Sarayın Kıymetlisi) de oldukça iddialı bir lezzet.
0. Mekanın işletmecisi Gürhan Kasap ile röportaj
“Baba mesleği değil"
Mekanın işletmecisi Gürhan Kasap, asıl mesleğinin uzak yol kaptanlığı olduğunu; ancak bu meslekle ilgilenmediğini söylüyor. Bir süre otomotiv sektöründe çalıştıktan sonra bu iş için kollarını sıvayan Kasap, “Bir sabah uyandığımda kendimi tatlıcı olarak buldum, bu benim baba mesleğim değil" diyerek tatlı sektörüne sonradan dahil olduklarını da belirtiyor.
“Tatlıyı seyrederek öğrendim"
Farklı meslek gruplarından sonra, tatlı sektörünü deneyimleme fırsatı yakalayan Kasap, bir süre için restoran işine girdiklerini ve kadayıfla bu sırada tanıştıklarını söylüyor. Tatlıyı bir arkadaşından seyrederek öğrenen Kasap, sözlerine şöyle devam ediyor: “Normalde tatlı bu değildi, yıllar içerisinde değiştirdik.
“Tatlının isim babası biziz"
Osmanlı Saray Kadayıfı'nın isim babası olduklarını belirten Kasap, kadayıf kültürünün Osmanlı'dan da önce, Selçuklu ve Anadolu Beylikleri'nden geldiğini söylüyor.
Neden Osmanlı Saray Kadayıfı?
Padişah ve sultanların tercihleri arasında yer alan tatlının saraylara layık olduğunu söyleyen Kasap, “Sarayın en rütbelisi padişahtır; bu tatlıyı içerik olarak bildiğimizden padişahlara yakışır olduğuna kanaat getirdik" diyor.
“Bütün malzemeler doğal ve yerinden geliyor"
Türkiye'nin değil, dünyanın en kaliteli malzemesini kullandıklarını söyleyen tatlı ustası, “Tatlıda kullanılan fıstıklar Gazi Antep'ten, fındık Giresun'dan geliyor. Kullandığımız sade yağ, tereyağından dahi kaliteli" diyor.
0. Evde kadayıf yapmak isteyenlere ustasından tavsiyeler
Öncelikle sade yağ ile tepsiyi yağlayın ve ardından kadayıfları tepsiye dizin. Kadayıfların üzerine Antep fıstığı ya da fındık rendesini serpin ve ardından üzerini kadayıf ile kapatıp pişirin. Pişirmek için döner bir tezgah öneren tatlı ustası, “Sabit bir alanda pişirdiğinizde tatlının her yerinin pişmeme riski var; bu yüzden döner bir yerde her yerinin eşit pişmesi gerekli” diyor. Pişirdikten sonra şerbetini ilave edin; şerbeti soğuk ya da sıcak vermek size kalmış. Bir tepsi kadayıfın hazırlanmasından tezgaha çıkana kadar ki süre 2.5 saati buluyor.
0. İletişim bilgileri
Alibeyköy / EYÜP 0212 627 96 22
Şehremini / FATİH 0212 530 20 00
Çalışlar / BAHÇELİEVLER 0212 677 32 94
Kısıklı / ÜSKÜDAR 0216 428 16 32
Osmanlı Saray Kadayıf'ı
Instagram hesaplarından da takip edebilirsiniz.