İstanbul'da kuvvetli yağış trafiği: Yüzde 75'i aştı

HABER MASASI
Abone Ol

İstanbul'un bazı bölgelerinde başlayan sağanak yağışın etkisiyle trafikte yoğunluk yaşanmaya başladı. İBB uygulamasında yer alan bilgiye göre trafik yoğunluğu saat 17.35 itibariyle yüzde 75'i geçti.

İstanbul'da, beklenen şiddetli yağış kentin birçok noktasında etkili oluyor. Başlayan yağmurun etkisiyle İstanbul'da trafik yoğunluğu da artmaya başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin haritasında trafik yoğunluğu saat 17.35 itibariyle yüzde 76 olarak kayıtlara geçti.

Yarın yağmur sonra kar

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) salı günü yurt genelinde şiddetli yağmur ve fırtına, çarşamba günü ise kar yağışının etkili olacağını duyurdu. Çarşamba günü hava sıcaklığının 5-6 derece düşmesiyle İstanbul'da da kar yağışı bekleniyor.

Yağmur yağınca neden trafik olur?

Islaklık sürtünme kaybına yol açtığı için araçların kavrama kapasitesi azalıyor. Lastiklerin çekiş gücü azalınca da virajları alırken kayma riski artıyor. Bir diğer neden, yağmur kuru havalarda yollarda biriken tüm -tabiri caizse- çer çöpü yüzeye çıkarıyor. Bu da yolları daha kaygan haline getiren bir başka unsur. Sürücülerde paniğe yol açan sel, sürüşü yavaşlatan bir başka faktör. Hız hassasiyetinin ıslaklık nedeniyle düşmesi de sürücülerde daha yavaş gitme içgüdüsüyle sonuçlanıyor.

Görüş mesafesi

Öndeki aracın sıçrattığı su, yağmurun hızına yetişemeyen silecekler... Görüş mesafesi kuru bir güne yüzde 60 oranında azalan sürücünün, yolda daha yavaş ve temkinli olması kaçınılmaz. Yollardaki derin çukurlar, kasisler ve direnaj sistemleri de yağmur suyuyla kapanıyor, sürücüler risk almak istemeyince daha yavaş gitmeye başlıyor.

Yağmurlu havalarda güvenli sürüş için neler yapılmalı?

  • 1- Hızınızı düşürün
  • Yağışlı havalarda hızlı araba kullanıyor olmanız durmanızı daha da geciktirecektir. Zeminin ıslak ve kaygan olmasından dolayı yol tutuşunuz da zayıflayacağından yağmurlu havalarda düşük hızla ilerlemeniz hem sizin için hem de trafikteki diğer araçlar için oluşabilecek tehlikelerin önüne geçecektir.
  • 2- Görüş kalitenizi yükseltin
  • Bu konuda altın kural havalandırmayı doğru kullanmak. Yeni nesil araçların neredeyse hepsinde ön camlar için buğu fonksiyonu sunuluyor. Bu özellik sayesinde birkaç saniyede camlarınızdaki buğuyu yok edebilirsiniz.
  • 3- Takip mesafesini artırın
  • Zeminin ıslak olması durma mesafenizi artıracağından, takip mesafeniz yağışsız hava koşullarına göre daha fazla olmalı. Herhangi bir kazanın oluşmasına mahal vermemek için alınacak başlıca önemlerden biri takip mesafesini artırmak.
  • 4- Kayganlaşan yola dikkat
  • Zemin üzerindeki toz ve çamur gibi birikintiler yağmurun başlamasıyla birlikte kaygan bir duruma gelerek lastiklerin yola tutunmasını azaltır. Yol kuruysa ve yağmur birden bastırdıysa araç hızınızı düşürmeniz tehlikeli durumların yaşanmasının önüne geçecektir.
  • 5-Fren balataları ıslanırsa kuruması için fren pedalına dokunun
  • Yağmurlu havalarda fren balatalarının ıslanması kaçınılmaz. Ancak fren pedalına birkaç kez hafifçe dokunmanız yağmurlu havada karşılaşabileceğiniz ani bir durumda aracınızın daha güvenli bir şekilde durmasını sağlayacaktır.
  • 6- Doğru jant ve lastiği seçin
  • Aracınızda mümkünse üretici firmanın önerdiği dışında jant ve lastik kullanmayın. Yanlış lastik kullanmanız yol tutuş kabiliyetinizi etkilediği gibi fren performansınızı da azaltacaktır.
  • 7- Yağışlı havalarda sollama yaparken daha dikkatli olun
  • Yağış esnasında görüş mesafesinin düşmesinden dolayı önünü