İşsizlik maaşında bundan böyle 120 gün şartı aranmayacak

HABER MASASI
Abone Ol

TBMM’den dün gece geçen düzenleme ile işsizlik maaşından yararlanmak için ‘son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma’ şartı kaldırıldı. Bundan böyle "hizmet akdine tabi" olarak çalışmak yeterli olacak. Peki, işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı alabilmenin şartları neler? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

TBMM Genel Kurulunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte işsizlik ödeneğinden yararlanmak için ‘son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma’ şartı kaldırıldı. Artık, "hizmet akdine tabi" olarak çalışmak yeterli olacak.

Böylece, 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılmış oldu.

2019 işsizlik maaşı ne kadar?

Asgari ücret zammı ile birlikte işsizlik maaşı miktarı da belli oldu. Buna göre işsizlik ödeneği miktarı da 2019 yılı için en düşük 1.015 lira, en yüksek 2.030 lira olarak açıklandı.

İşsizlik maaşı almak için hangi şartlar sağlanmalı?

İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartlar, kanunla belirlenmiştir. Kanunda yer alan ifadelere göre:

Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

Son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular çeşitli şekilde gerçekleştirilebilir. Şartlarda da belirtildiği üzere 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresine başvuru yapılabilir.

Bunlara ek olarak e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebiliyor. 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuru geçersiz sayılır.

İşsizlik maaşı süresi nasıl belirlenir?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor.

Buna göre; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

İşsizlik maaşı hesabı nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40'ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor; ancak işsizlik maaşı geçerli asgari ücretin yüzde 80'inden fazla olamıyor.

İstifa edenler işsizlik maaşı alabilir mi?

İşsizlik maaşı alabilmek için iş akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi ya da işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi gerekiyor.

Anlaşmalı olarak işten ayrılanların işsizlik maaşı alabilmesi için sözleşmenin işveren tarafından sona erdirilmesi zorunludur.

2019 AGİ ne kadar oldu?
Gündem