İsrail Türkiye'ye F-35 verilmemesi için ABD ile pazarlıkta
Washington ile Ankara arasındaki gerilim ABD Temsilciler Meclisi'nin Türkiye'ye F-35 teslimatını askıya alan tasarıyı kabul etmesine varırken devreye İsrail de girdi. İsrail'in Ortadoğu'da F-35'e ya da en azından F-35'in üstün özelliklerine sahip tek ülke olarak kalmak için ABD yönetimiyle görüştüğü belirtildi.
İsrail'in Haaretz gazetesi, Benyamin Netanyahu hükümetinin ABD'nin Türkiye'ye F-35 satışından endişeli olduğunu duyurdu. Ancak 116 uçak sipariş etmiş olan Türkiye, F-35 programının hem tedarikçi ortağı hem de alıcısı. Bu yüzden teslimatı defterden silmek pek mümkün gözükmüyor.
'PERFORMANS ARTIRICI YAZILIM OLMADAN TESLİMAT'
İsrail'in de ABD'den en azından F-35'in performans artırıcı yazılımı olmaksızın Türkiye'ye teslimini istediği belirtildi.
'ASKERİ ÜSTÜNLÜĞÜ KORUMAK İÇİN'
Böylece geçen hafta F-35'i askeri operasyonda kullanan ilk ülke olduğunu duyuran İsrail'in, Ortadoğu'daki askeri üstünlüğünü koruma hesabı yaptığı kaydedildi.
'AMERİKALILAR DOĞRULADI, İSRAİLLİLER YALANLADI'
Buna göre İsrail ile ABD arasındaki görüşmeler, Amerikalılar tarafından geliştirilen ve F-35'in kabiliyetlerinin düzeyini yükselten yazılıma odaklandı.
Washington'daki kaynaklar, bu meselenin F-35 anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin bir parçası olduğunu Haaretz'e doğruladı. İsrail ise Türkiye'nin 100 küsur F-35 almasını sağlaması gereken anlaşmayla ilgili müzakere yürüttüğünü resmi düzeyde yalanlıyor. İsrail savunma yapılanmasından kaynaklar, Türkiye F-35'in geliştirilmesine yatırım yapan ülkelerden biri olduğundan anlaşmayı iptal etmenin çok zor olacağını söyledi.
'İSRAİL YAZILIMI TEMMUZDA ALACAK'
F-35'in performansını artıracak yazılım İsrail Hava Kuvvetlerinin eline temmuz ayında geçecek. İsrail Türkiye'ye F-35'in performans artırıcı yazılımı olmadan verilmesi için Washington'la görüşme yürütürken ABD Kongresi de boş durmuyor.
S-400 GEREKÇESİ
Türkiye'ye teslimatın tümden durdurulmasına yönelik tasarı Temsilciler Meclisi'nden geçerken gözler Senato'ya çevrildi. Silah ambargosu niteliğinde yasayı çıkarmak isteyenlerin gerekçeleri arasında Türkiye'de tutuklu ABD vatandaşları, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alım anlaşması yapması, Türkiye'nin Amerikan müttefiki ve NATO üyesi çizgisinden çıkması iddiaları yer alıyor.