Askeri başarılarıyla öne çıkan; korkusuz, bir o kadar da zalim politikalara sahip olan Francisco Franco, 20. yüzyılda Avrupa tarihinin en güçlü diktatörleri arasında gösterildi. İşte Franco'nun iktidara yürüyüşü ve güçlü otoritesi... Ülkesinin Amerikan İspanyol Savaşı’nda kaybettiği itibarını tekrar kazanmasının hayallerini kuran, başarılı bir asker, faşist bir liderdi o. 35 yıllık iktidarını katı kurallar ile ayakta tuttu.
0. Dönemin en prestijli askeri akademisinde 3 yıl eğitimin ardından asteğmen olarak orduya katıldı.
0. İspanya’nın İspanyol Amerikan Savaşı’nda kaybettiği itibarını kazanmak için düzenlediği Fas operasyonuna gönüllü olarak katıldı.
0. Hırsı ile İspanya tarihine geçen Franco, Fas’ta ağır yaralanmasına rağmen kısa sürede iyileşip tekrar göreve geri döndü.
0. Vatanseverliğiyle öne çıktı, askeri hiyerarşi içerisinde hızla yükseldi. Zaragoza’da akademinin başına geçtiğinde henüz 36 yaşındaydı.
0. Krallığın yıkılmasıyla hükümete gelen anti militarist yönetim, Franco’yu kızağa çekti.
0. İki yıl sonra milliyetçi cephe tekrar yönetime hakim oldu ve Franco Genelkurmay Başkanı olarak atandı.
0. Tüm zamanını zayıflayan orduyu eski gücüne getirmeye harcadı ama Franco’nun desteklediği hükümet seçime gitme kararı aldı ve yerine sol tabanlı ‘Halk Cephesi’ geldi.
0. Franco bir kez daha eskiye döndü ve Kanarya Adası’nda pasif bir göreve atadı.
0. Franco durmadı, düşüncelerinden vazgeçmedi. Yeni yönetimi düşürmek için hareket geçti ve kısa sürede orduya hakim oldu.
0. Tarihler 1936’yı gösteriyordu. Darbeyi Kanarya Adası’ndan radyo ile duyurdu ve İspanya İç Savaşı başladı.
0. İçeride Falanjistlerin, dışarıda ise Nazi Almanyası ve Mussolini yönetimindeki İtalya’nın desteğini alarak iç savaşı kazandı. 1938’de hem Devlet Başkanı hem de Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına getirildi.
0. Franco faşist bir liderdi. Tıpkı Hitler ve Mussolini gibi. Ancak onlardan farkı, soğukkanlı ve diplomasiden topyekün vazgeçmemesi oldu.
0. 1938’de başlayan Devlet Başkanlığı ölene kadar devam etti. 20. yüzyılın son faşist iktidarı olarak anıldı. Peki Franco iktidarını nasıl korudu?
- İspanya'yı yeniden bir krallığa dönüştürdü ve kendisini ‘devletin ömür boyu koruyucusu’ atadı.
- Ordu ve kiliseye hep yakın oldu ve tüm muhalif hareketleri susturdu.
- Katalonya ve Bas bölgesinin bağımsızlık söylemlerini engellemek en önemli iç politik amaçları arasında yer aldı. İspanyolca dışındaki dillere yasak getirdi.
- Koyu bir Katolik olan Franco, kadınların iş hayatına katılmasına karşı çıktı
- Komünistler ve sosyalistleri fişleyerek tutuklattı.