İnternetteki hesaplarınızı daha güvenli hale getirmek için 6 basit adım

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Siber saldırıların çoğu, hesaplarını güvenceye almak için temel önlemler almayan insanları hedef alıyor.

● Şifreleri sık sık değiştirmek, internetteki paylaşımlara dikkat etmek ve kişiselleştirilmiş güvenlik sorularına akıllıca yanıt vermek güvenliği önemli oranda artırıyor.

● Aslında sanılandan çok daha basit önlemlerle hem sosyal ağ hem de diğer platformlardaki hesaplarınızı güvence altına alabilirsiniz.

● Siber güvenlik şirketi SecurityScorecard'ın araştırma ve geliştirme sorumlusu Alex Heid, daha güvenli hesaplar için basit ve temel ipuçlarını paylaştı. Ayrıntılar haberimizde:

Kişisel verilerin çok büyük önem arz ettiği bu dönemde bir siber saldırı kurbanı olup olmayacağınızı tahmin etmek imkansıza yakın. Ama basit adımlarla güvenlikönlemlerini artırabilmek mümkün.

Siber güvenlik şirketi SecurityScorecard'ın araştırma ve geliştirme sorumlusu Alex Heid'e göre, hesaplarına ulaşılan kişilerin büyük çoğunluğu, onları korumak için varolan temel önlemleri es geçiyor. Güvenlik konusunda çok basit adımları bile atmayan kişiler doğal olarak hedef haline getiriyor.

Heid, Business Insider'a verdiği demeçte kabaca şunları söylüyor:

    Bu şeyleri düşünmüyorsanız, güzel bir arabanız var ve onu kötü bir mahallede kilitli bırakıyorsunuz. İnternetin de en kötü semt olduğunu düşünüyorum.

Hesaplarınızı ve hassas bilgilerinizi bilgisayar korsanlarına ifşa edebilecek tuzaklardan kaçınmak için Alex Heid'in verdiği tavsiyeleri dinleyebilirsiniz. Siber güvenlik uzmanı, aslında 6 basit adımda - az önce de bahsettiğimiz - siber güvenlik konusunda önlem alınabildiğini belirtiyor.

Türkiye'nin 'şifre alışkanlığı' netleşti: 'En popüler şifreler'
Bilim Teknoloji

0. Şifrenizi sık sık değiştirin

Heid'e göre bilgisayar korsanları gerçekleşen siber saldırı ve uygulamalardaki güvenlik açıklarından veri tabanı oluşturuyor. Bu veri tabanında kimlik bilgileri, kullanıcı profilleri ve şifreler yer alıyor. Dolayısıyla eğer farklı platformlarda da aynı şifreleri kullanıyorsanız durum vahim. Çünkü saldırganlar ellerinde bulunan veri tabanını diğer hesaplarınıza ulaşmak için de kullanıyor. Sonuç olarak farklı şifreler kullanıp bunları belirli periyotlarla değiştirmek ilk adım.

0. Farklı sitelerde aynı güvenlik sorularını kullanmayın

Aslında benzer prensip güvenlik soruları için de geçerli. Facebook, Twitter ya da Instagram'da farklı güvenlik sorularını seçin. Şifrenizi unuttuğunuz ya da yeni şifre almaya çalıştığınızda karşınıza gelen 'annenizin kızlık soyadı' ya da 'en sevdiğiniz müzisyen' gibi soruları seçenekler arasında çeşitlendirmeye çalışın. Aynı sorunun farklı platformlarda kullanılması durumunda bilgisayar korsanları hesaplarınızın her biri için şifrenizi daha sonra sıfırlaması kolay hale gelir.  

0. Güvenlik sorularına sahte cevaplar verin

Siber güvenlik uzmanının diğer bir önerisi ise yine güvenlik sorularını kapsıyor. Sosyal ağ ya da diğer platformların karşınıza getirdiği güvenlik sorularında sahte bilgileri paylaşmak da aslında akıllıca. Siber saldırganların profillerinizi inceleyip kolayca bulabileceği veriler yerine farklı cevaplar vermekte yarar var. 

0. Şifre yöneticisi kullanın

Heid, 'her zaman tüm şifreleri işlemek için Keypass veya benzeri bir şifre yöneticisi kullanmanızı öneririm' diyor. Parola yöneticileri, tahmin edilmesi zor uzun parolalar oluşturabilir ve web sitelerinde otomatik olarak kaydedilir. Böylece şifrelerin kırılması daha güç hale gelir. 

0. Sosyal medyada renk vermeyin

Bilgisayar korsanlarının sosyal medya hesaplarınızdan fazlasıyla bilgi toplayabileceğini unutmayın. Bu yüzden paylaştığınız ya da yaptığınız yorumlara mutlaka dikkat edin. Evcil hayvanların adları, çocuklarınızın doğum günleri, balayı için gittiğiniz noktalar ya da benzer anahtar bilgiler aslında internet güvenliğini tehdit eden unsurlar arasında. 

0. Çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın

Facebook, Twitter ya da Instagram gibi platformların hepsinde güvenliği artıran iki aşamalı kimlik doğrulama yer alıyor. Bu sistem güvenliği önemli oranda artırıyor. Dolayısıyla hemen her platformda benzer sistemi kullanmak gerekiyor. Heid, konuyla alakalı olarak 'İnsanların kolay hedef olmadıklarını emin olmalarının kolay bir yolu' diyor.