İnternet alışverişlerine "Dene, beğen ve parasını sonra öde" dönemi başlıyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

En büyük internet alışveriş sitesi, yakında hayata geçireceği uygulamayla giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişlerinde müşterilere bir haftalık deneme süresi sunacak.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli e-ticaret sitesi Amazon.com, tüm alışveriş siteleri için örnek olabilecek yepyeni bir proje duyurdu. Prime Wardrobe olarak isimlendirilen sistem, internetten alınan ürünlerin kullanıcı tarafından denendikten sonra parasının ödemesini sağlıyor. Bu hizmet yalnızca giyim,ayakkabı ve aksesuar alışverişleri için geçerli olacak; zira diğer ürünlerin internetten satın alındıktan sonra denenmesi ve akabinde paranın ödenmesi söz konusu değil.

Amazon'un geliştirdiği bu yeni sistem, internetten giyim ve aksesuar alışverişlerine karşı önyargılı olan kişilerin de fikrini değiştirmeyi amaçlıyor.

Prime Wardrobe ile ürünlerin kargoya teslimatı gerçekleştikten sonra kullanıcılara yedi gün deneme süresi veriliyor. Kullanıcılar bu bir haftalık süreçte ürünleri beğenmezlerse iade edip yaptıkları ödemeyi geri alabiliyor. Projeyi başta Calvin Klein, Hugo Boss, Lacoste, Adidas ve Levi's olmak üzere birçok farklı dev şirket destekliyor. Hatta şu anda kadın, erkek, çocuk ve bebekler için toplamda 100 milyonu aşkın ürün bu kapsamda değerlendiriliyor.

Bu yeni sistem, Amazon üzerinden yapılan giyim, ayakkabı ve aksesuar alışverişlerinde geçerli. Ancak önümüzdeki dönemlerde farklı sektörler için de benzer uygulamaların gelmesi bekleniyor.

En önemli kriter ise iade için üç ürünün seçilebiliyor olması. Yani satın alınan ürünler arasından değişim ihtimali yüksek olanların müşteriler tarafından belirlenmesi gerekiyor. Üstelik müşterilerin sipariş verilen ürünleri beğenmesi durumunda ekstra indirim kazanması da güzel detaylar arasında. Belirtilenlere göre üç ya da dört ürünü elinde tutan müşteriler %10, beş ya da daha fazla ürünü beğenenler ise %20 oranında indirim kazanıyor.

Yakında hayata geçirilecek olan bu sistemin beklenen etkiyi yaratması durumunda önümüzdeki dönemlerde farklısektörler için de geçerli olabileceği öngörülüyor. Amazon bu sayede kullanıcıların internet alışverişlerinde en çok şikayetçi olduğu "deneyemediğim ürüne para vermem" algısını da kırmayı amaçlıyor.