İnteraktif diziler Netflix kullanıcılarının bilgilerini açığa çıkarır mı?

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Netflix'in son dönemde 'kendini maceranı seç' temasıyla yola çıkarak hazırladığı interaktif dizi ve belgeseller ile ilgili data hırsızlığına varacak iddialar ortaya atılmaya başlandı. Black Mirror serisinin Bandersnatch bölümüyle ilk interaktif projesini seyirciyle buluşturan Netflix, kullanıcıların tercihlerine göre bir algoritma oluşturduğu bu sayede izleyicilerin bilgilerini kontrol altına aldığı söylendi.

Netflix son yıllarda üzerinde çalıştığı 'kendi maceranı seç' formatıyla izleyicileri de yapımlarının içerisinde etkin bir rol oynama yoluna gitmişti. Bunun ilk örneğini Bandersnatch'te görmüş ve deneyimlemiştik. Filmin hikayesini yaptığımız tercihlerle belirleyebilmek bakıldığında bir tehlike oluşturmuyor gibi gözükse de Hint Teknoloji Enstitüsü araştırmacısı Madras, ortaya bir iddia attı. İddiaya göre Netflix yapımı interaktif dizi ve belgeseller kullanıcıların yaptığı tercihleri bünyesinde tutuyor bu da hackerlar tarafından bir saldırı yapılması durumunda kişisel verilerin kötü niyetli kullanılmasına tehlikesini barındırıyor.

İnteraktif filmler, tıpkı bu örnekte olduğu gibi hikayeyle alakası olmadığı halde bizden seçmemizi istediği 2 farklı mısır gevreği örneğinde olduğu gibi basit gözüken fakat tüketim alışkanlıklarımızı belirleyebilecek detayların belirlenmesini sağlıyor.

Bandersnatch'i hatırlayalım

Bandersnatch, Netflix’in tartışmasız en iyi yapımlarından birisi olan Black Mirror dizisinin 4. sezonunun ardından ortaya koyduğu interaktif bir filmdir. Neden interaktif denildi? Çünkü izleyici filmin gidişatını tıpkı bir yönetmen gibi yaptığı tercihler ile belirliyor ve farklı sonuçlar elde ediyor.

Bu tür diziler veri sahiplerine, izleyicilerin psikolojik eğilimini bile değerlendirme şansı sunuyor.

Bandersnatch psikolojik bir iç savaşın ürünü

Filmi izlerken şunu fark ediyorsun; karakterin psikolojisini düşünerek, onu anlayarak ona uygun karar vermiyorsun kendi ilkelerinle yahut korkularınla karar veriyorsun, bunu fark edince de değişiklik yapmaya çalışıyorsun ama sonuçta yaptığın eski seçimlerin etkisini üzerinde görüyorsun. Kendi hayatında yapamayacağın şeyleri karakter üzerinde görmek istiyorsun. Bu şekilde davransın bu doğru diye düşünüyorsun ama aslında onu o an sen de yapmazsın. Yahut asla yapmayacağın bir şeyi sonuçta başka birinin hayatı diye yapabiliyorsun. Hem de onun üzerindeki sonucunun ne olduğunu hiç önemsemeden. Bir insanı yöneteyim derken kendinle yüzleşiyorsun ve kendini sorguluyorsun.