Instagram'ın sahte görüntüleri gizlemesi sanatçılara zarar verebilir

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Instagram, üzerinde aşırı düzenleme yapılan fotoğraf veya videoları 'sahte' olarak tanımlayarak engelliyor.

Sanatçılar ve fotoğrafçılar, Instagram'ın bu özelliği sebebiyle tehlikede hissediyor. Zira üzerinde çok fazla değişiklik yapılan içerikler de sansürleniyor.

Son birkaç aydır 'beğeni sayılarını gizleyerek insanların üzerindeki baskıyı azaltmak' isteyen Instagram, bir yandan da deepfake olarak isimlendirilen sahtevideolar konusunda çalışmalar yapıyor.

  • Deepfake nedir? Bu teknoloji aslında fotoğraf ya da videoları analiz ederek herhangi bir kişinin sahte sahte görüntülerinin oluşturulmasını sağlıyor. Hem fotoğraf hem de video için aynı durum geçerli.
Yanıltıcı içerik olarak görülüyor.

Ama artık gerçek fotoğraf ve videolar arasında çok fazla işlem görenler de 'yanıltıcı içerik' olarak tanımlanıyor. Yani hedeflenen bu. Aralık'ta tüm dünyada 'teyitli bilgi' sistemine geçiş yapan platform, bu sebeple yanlış bilgilerin yer aldığı içerikler için çeşitli kararlar alıyor.

    Platformda paylaşılan fotoğraf, video ya da diğer içeriklerin sahte veya hatalı olması, üçüncü parti teyit şirketlerinin fotoğraf ve videoları gizlemesiyle sonuçlanıyor.

Instagram'ın teyit bilgi özelliği, Photoshop ya da benzer düzenleme uygulamalarıyla çok fazla işlemden geçen içerikleri de engelliyor.

Toby Harriman isimli fotoğrafçı, çok fazla işlemden geçen içeriklerin engellendiğini fark ederek durumu Facebook'ta paylaşıyor. Yani az önce bahsettiğimiz üçüncü taraf bilgi denetleyicilerinin kontrol mekanizması düzenleme yapılan fotoğrafları da kapsıyor.

Engellenen içerikler genelde bu kadar yoğun işlem gören fotoğraf ve videoları kapsıyor.

Sanatçılar ve fotoğrafçılar, dijital olarak manipüleedilmiş çalışmaları işaretleyerek gizleyen özellik sebebiyle paniğe kapılıyor. Çünkü özellik aslında Photoshop ya da benzeruygulamalarla düzenlenen tüm içerikleri kapsamıyor. Özellik temelde yanlış bilginin yayılmasını amaçlasa da dijital sanatçıların da eserlerinin görünmesini engelleyebiliyor. Yalan ya da yanlışbilgiuyarısı, kullanıcıların içeriği görmesi için tekrar ekrana dokunmasına sebep oluyor.