Instagram'dan yeni özellik: 'Bu yorumu yapmasan daha iyi'

HABER MASASI
Abone Ol

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza giren kavramlardan belki de en rahatsız edici olanı ‘Siber Zorbalık’ tarihe karışabilir. Sosyal medya devi Instagram, geliştirdiği son özelliğiyle yapay zeka sistemlerini kullanarak toplumda gitgide yaygınlaşan linç kültürüne neden olan saldırgan yorumlara savaş açacak.

Instagram yetkililerinin, güvenli bir ortam oluşturmaya çok önem verdiği ve bunu misyon edindiği web sitelerinde paylaştıkları bilgilendirme yazısında dikkati çekiyor. Son zamanlarda linç kültürünün popüler hale gelmesi de, Instagram yetkililerinin bu özelliği geliştirmesine sebep olduğu öngörülüyor. Gölge Yasaklama (Shadow Ban) olarak adlandırılan bu yeni özellikle, kullanıcıların kötü yorum yapmaları ve gereksiz hashtag kullanımıyla görüntü kirliliğine sebep olmaları engellenmeye çalışılıyor. Yapay zeka sistemleri rahatsız edici kelimeleri tespit edip, uyarı oluşturma aşamasında kullanılacak.

Instagram'ın yeni özelliği henüz test aşamasında.

8 Temmuz 2019 Pazartesi günü, web sitelerinde bu yeni özellik ile ilgili bir paylaşım yapan şirket, beta sürüm olarak kullanmaya başladıklarını açıkladı. Instagram yetkililerinin açıklamaya eklediği örnekte; bir kullanıcının başka bir kullanıcının gönderisine yorum olarak ‘Çirkin ve aptalsın’ yazdığı görülüyor. Bunun üzerine yorumu yapan kişi ‘Bu yorumu paylaşmak istediğinize emin misiniz?’ şeklinde bir uyarı ve ‘Geri Al’ butonu ile karşılaşıyor. Uyarılara rağmen buna devam eden kullanıcılar arama bölümünde görünmemeye başlıyor.

Yeni tanıtılan özellikler arasında 'kısıtlama' seçeneği de mevcut.

Kullanıcıların güvenliği Instagram için bir misyon haline geldi

Siber zorbalıkla mücadele kapsamında, bu özelliğe ek olarak rahatsız edici yorum yapan kullanıcıyı kısıtlama seçeneği de sunuluyor. Instagramın web sitesinde paylaştığı örneklerden anlaşıldığı kadarıyla; kötü yorum yapan bir kullanıcı, profil sahibi tarafından kısıtlandığında yaptığı yorumları sadece gönderi sahibi ve yorumu yapan kişi görebiliyor. Ayrıca bir kullanıcı kısıtlandığında, sohbet bölümünde çevrimiçi olup olmadığınızı ve mesajını okuyup okumadığınızı göremiyor.