Tarih boyunca insanlık büyük acılara maruz kaldı. Kimi bir doğa olayıydı, kimi insanın kendi eliyle felaketi çağırdığı olaylardı. Bu olayların çoğu sadece gerçekleştiği yere zarar vermeyip küresel anlamda zararlar verdi.
Kaynak: livescience.com
1. Tambora Yanardağı Patlaması - 1815
Endonezya'nın Sumbawa'nın kuzey kısındaki Tambora, 1815 yılında patladığında 92.000 kişi hayatını yitirdi. Patlama sonrası meydana gelen kıtlık ve hastalıklardan ölen kişi sayısı da binlerce insan öldü. Patlamanın küresel boyuttaki yankısı ise küresel çapta meydana gelen anormalliklerdi. Kuzey yarım kürede yaz ortasında kar görülmesi buna iyi bir örnek.
2. Krakatoa Yanardağı - 1883
Karakatau Yanardağı, 1883 yılında patladığında 35.000 kişi hayatını kaybetti. Yanardağ yüzlerce nücleer bombanın yaratacağı bir güçle patlamış ve volkanik partiküllerin oluşturduğu dev bulutlar bu bölgeyi yıllarca karanlıkta bırakmıştır.
3. Tunguska Patlaması - 1908
Tunguska, Sibirya'nınorta kesimlerindeki Podkamennaya Tunguska Irmağı yakınlarında oluşan büyük göl patlamasının adıdır. Patlamaya ilişkin önemli bir iddia şu ki; bu patlama için bir UFO'nun, Dünya'yı yok edecek dev göktaşının 'önüne geçip' kıyafeti önlendiği iddia ediliyor. Kesin olmasa da patlamanın nedeninin, bir kuyruklu yıldız parçasının ya da meteorunun yere çarpması olduğu sanılıyor.
4. Halifax Patlaması - 1917
Resmi can kaybı 567 olmasına rağmen, gerçek kayıplar çok daha fazlaydı. Patlamada yaklaşık 1000 civarında bina yerle bir oldu. Peş peşe meydana gelen patlamalarda 60 km uzakta bulunan Houston'da bile birçok binanın camı kırıldı. Yangının ve patlamanın bir gemicinin sigara izmaritinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
5. Trinity Patlaması - 1945
Trinity patlamasının gücü 20 kiloton TNT'nin oluşturduğu şiddete eşittir. Bu deneme atom çağının başlangıcı olarak kabul ediliyor. İlk atom bombasının atıldığı birkaç saniyede binlerce kişi öldü.
6. Hiroşima Atom Bombası - 1945
Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum 235 tipi atom bombası "Little Boy" ile gerçekleştirdiği saldırıda 70.000 kişi yanarak öldü. Bomba şehrin yaklaşık 500 metre üstünde patladı. Toplam ölne kişi sayısı 140.000 lerdedir.
7. Teksas Felaketi - 1947
Tarihin en büyük sanayi kazası olan "Teksas Felaketi", Teksas limanında yükleme yapılan Fransız bandralı kargo gemisinin güvertesinde çıkan yangın sonucu gemide bulunan binlerce ton amonyum nitrat patlamış, patlama zincirleme olarak limandaki başka gemilere ve petrol depolarına sıçradı. Kazada 581 kişi hayatını kaybetti. Binlerce yaralı vardı.
8. Castle Bravo - 1954
1954'de Castle Bravo adlı hidrojen bombası, 15 megatonluk bir kuvvetle patlatıldı. 3.5 mil çapındaki ateş topu 20 km. yükseğe erişen bir mantar bulut yarattı. Beklenmeyen bir doğu rüzgarı öldürücü radyoaktif serpintileri 7000 mil karelik bir alana yaydı. 100 mil ötede bulunan talihli canavar adlı Japon balıkçı gemisindekiler ve Rongealp adasının tüm sakinleri radyoaktif maddelerle zehirlendiler.
9. Çar Bombası - 1961
Dünyada bugüne dek patlatılmış en büyük ve en etkili nükleer bombadır.Bombayı patlattıktan sonra Ruslar, hidrojen bombası ya da füzyon bombası araştırmalarına son vermişlerdir. Nitekim bu bombanın birkaçı ile dünyayı yok etmek mümkün.
10. Çernobil Faciası - 1986
Sovyetler tarafından tasarlanan ve geliştirilen bomba, Ukrayna'da bulunan RBMT-1000 tipi nükleer santralin dört no'lu ünitesi infilak etti. Patlamada ilk etapta 81 kişi öldü. 2 milyona yakın Ukraynalı etkilendi. Kanser ve anormal doğumlarda artış yaşandı.