İngiltere'yi karıştıran Brexit anlaşmasındaki tartışmalı maddeler neler?

HABER MASASI
Abone Ol

İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab ve Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara İngiltere Başbakanı May’in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasını gerekçe göstererek istifa etti. İngiltere kabinesinde istifalara yol açan Brexit taslak metnindeki tartışmalı hususları sizler için derledik.

Brexit referandumunun üzerinden iki yıl geçmesinin ardından ülkesinin AB'den nasıl ayrılacağına dair Brüksel ile anlaşan İngiltere Başbakanı Theresa May,önceki gün kabineyle bir araya gelmişti.

Toplantıda anlaşma metninin bakanların onayına sunulacağı açıklandı. İngiltere Başbakanı Theresa May, yaklaşık 5 saat süren kabinesiyle düzenlediği toplantının ardından kameraların karşısına geçerek, "Kabinenin ortak kararı, çekilme anlaşması ve siyasi deklarasyon taslaklarının hükümet tarafından kabul edilmesi yönünde oldu." ifadelerini kullanmıştı.

  • Bu açıklamanın ardından İngiltere'de Brexit Bakanı Dominic Raab ve Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Devlet Bakanı Shailesh Vara Avrupa Birliği (AB) ile varılan Brexit anlaşmasını gerekçe göstererek istifa etti.

Sert Brexit yanlıları Birleşik Krallık'ın sadece AB'den değil, aynı zamanda Avrupa ortak pazarı ve gümrük birliğinden de çıkmasını savunuyor; fakat bu senaryoda İrlanda ile Kuzey İrlanda arasındaki ticaretin gümrük vergisine tabi olması, sınır geçişlerinin kontrol edilmesi ve adanın iki tarafındaki halkın diğer tarafta yaşama ve çalışma hakkının kısıtlanması gündeme geliyor.

Tarafların taslak bir anlaşma metni üzerinde teknik mutabakat sağladılar. Süreç tamamlandığında Britanya 29 Mart 2019’da AB’den ayrılacak.

AB ile tam olarak çözülemeyen Birleşik Krallık'taki sert Brexit yanlılarının itiraz ettiği başlıklar şu şekilde:

0. Anlaşma taslağına göre 29 Mart 2019’dan itibaren İngiltere’nin AB üyeliğine özgü avantaj ve yükümlülüklerini muhafaza edeceği yaklaşık 2 yıllık geçiş süreci başlayacak.
0. Geçiş sürecinin sonunda tarafların gelecekteki ticari ilişkilerine dair bir anlaşmaya varılamamış olması durumunda ‘tedbir maddesi’ yürürlüğe girecek.
0. Tedbir maddesine göre İngiltere’nin bütünüyle AB arasında ortak Gümrük Birliği bölgesi oluşturulacak. Biritanya’ya bağlı Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır ve Gümrük duvarı önüne geçilecek.
0. Gümrük Birliği ile birlikte İngiltere, AB kurallarına ve standartlarına uymak zorunda kalacak. Kuzey İrlanda’da başta tarım ve çevre alanlarında ilave AB kuralları geçerli olacak.
0. Tedbir maddesi, İngiltere ve AB arasında kapsamlı ve Kuzey İrlanda sorununa kalıcı çözüm üretecek bir ticaret anlaşması sağlanana kadar yürürlükte kalacak. Tedbir maddesinin yürürlükte kaldığı süreçte anlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanında çözülmesi öngörülüyor.