İngiltere'yi karıştıracak 'koronavirüs' iddiası: Bakımevlerindeki ölümler gizleniyor

YASEMİN ŞEVVAL ÇAĞLAYAN
Abone Ol

İngiltere'de kamuoyu çok ciddi bir iddiayla sarsıldı. Ülkedeki bakımevlerinde Covid-19 nedeniyle ölen yaşlıların resmi rakamlara dahil edilmediği ifade ediliyor. Resmi olmayan kaynaklara göre son üç haftada bakımevlerinde kalan yüzlerce kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybederken, hükümet bu rakamı yalnızca 20 olarak açıkladı.

İngiltere'de bakımevlerinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden birçok yaşlının resmi rakamlara yansımadığı iddia edildi.

Guardian imzalı haberde, bakımevlerinde testi pozitif çıkan veya şüpheli konumda olan hastaların büyük çoğunlunun hayatını kaybettiklerinde Covid-19 nedeniyle öldüklerinin belirtilmediği ifade ediliyor.

Ülkedeki birçok STK duruma tepki gösterdi, "yaşlıların bakımevlerinde terk edildiğini" söyledi. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ulusal İstatistik Ofisinden (ONS) cevap gecikmedi.

Ülkedeki bakımevleri için hangi rakamlar konuşuluyor?

ONS 27 Mart haftasında İngiltere ve Galler'deki bakımevlerinde toplam 20 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı. Ülkedeki bağımsız bakımevlerini temsil eden Care England isimli yardım kuruluşu ise bu rakamın bine yakın olduğunu iddia etti. Öte yandan Care England'a bağlı olmayan birçok kuruluş da düzinelerce Covid-19 kaynaklı ölüm rapor etti.

Alzheimer's Society yaptığı açıklamada ülkedeki 400 bin kişiye bakım hizmeti veren bakımevlerinin yarısında Covid-19 görüldüğüne inandıklarını belirtti. İngiltere Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı ise salı günü yaptığı açıklamada ülkedeki bakımevlerinin sadece yüzde 9'unda Covid-19'a rastlandığını ifade etmişti.

Care UK Başkanı Martin Green

Sağlık ve sosyal bakım hizmetleri veren Care UK isimli şirketin başkanı Martin Green şunları söyledi:

"Ölümler eksik beyan ediliyor. Rakamlar henüz binlerde olmayabilir ancak bu sayıya doğru gidiyor. Bakımevlerinde Covid-19 kaynaklı yaşanan ölümlerin oranına dair düzgün bir analize ihtiyacımız var ve hükümet bu veriyi toplamalıdır."

MHA'e ait Yorkshire'da demans hastalarının bulunduğu sadece bir bakımevinde kalanların yüzde 70'inin enfekte olduğu belirtiliyor.

İstatistikçi Jason Oke

Oxford Üniversitesi'nde kıdemli istatistikçi Jason Oke, "Bu sayılar açıkça salgının ciddiyetinin hafife alınması anlamına geliyor. Endişemiz şu ki bakımevlerinde ne olup bittiğinin kaydını kimse tutmadığı için 6 ay içinde rakamlar çok daha fazla olacak." dedi.

Koruyucu ekipman ve test eksiği de var

Bakanlıkların toplam ölüm sayısını olduğundan eksik saydığı belirtiliyor. Ayrıca bakımevlerine ve bakım hizmeti veren çalışanlara gereken koruyucu ekipmanların devlet tarafından yeterince tedarik edilmediği ifade ediliyor.

Özellikle demans ve Alzheimer hastalarını izole etmek zor olduğu için virüsün bakımevlerinde çok hızlı yayıldığı ifade ediliyor. Bu yüzden ülkedeki kurum ve kuruluşlar acil olarak bakımevlerine ve sözkonusu hastalara bakım hizmeti verenlere koruyucu ekipman sağlanması gerektiğini söylüyor.

Hove Milletvekili Peter Kyle, "Bakanlıklar gerçek rakamların aşağısında beyanda bulunarak bakımevlerinde hayatını kaybeden yaşlıları hasır altı etmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Eski Kraliyet Başsavcısı Nazif Afzal

71 yaşındaki kardeşi Ömer'i çarşamba günü Covid-19 nedeniyle kaybeden eski Kraliyet Başsavcısı Nazif Afzal da hükümetin koronadan kaynaklı ölümleri "ciddi derecede az beyan ettiğini" ifade etti.

Hükümet ve İstatistik Ofisi bu iddialara ne diyor?

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) yaptığı açıklamada, yalnızca ölüm belgesi bulunanları Covid-19 istatistiğine dahil edebileceklerini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sözcüsü iddialara karşılık şu açıklamayı yaptı:

"Sosyal hizmet sektörüne gereken desteği vermek, koronavirüse karşı mücadele etmek ve Public Health England ile iş birliği yaparak salgının bakımevlerine olan etkisini denetlemek için kararlıyız. Hükümet, yetişkin bakım hizmetleri gibi önemli sektörlerin üstündeki baskıyı azaltmak ve NHS'in taburcu hizmetini arttırmak ve hastaları evlerinde güvenli bir şekilde yollayabilmek için yerel makamlara yardım amacıyla 2,9 trilyon sterlinlik paket açıkladı. Salgın boyunca insanlara bakım hizmeti vermeye kendini adamış bakımevleri için geniş kapsamlı bir kılavuz yayınladık. Emekli olan 8 bin eski sağlık çalışanını göreve geri alıyoruz. Ülkedeki 26 binden fazla bakımevine 7,8 milyon adet koruyucu ekipman yolladık ve sosyal hizmet çalışanlarına yapılan koronavirüs testlerini hızlıca yaygınlaştırıyoruz."

Sözcü'nün bahsettiği kılavuzda neler vardı?

  • Hükümet karantina boyunca hastanedeki hastaları kimlerin ziyaret edebileceğine dair kılavuzu çarşamba günü revize etmişti. Bir önceki uygulamada Covid-19 hastası olan demans hastası, konuşma bozukluğu olan veya otizmli kişilerin yakınlarının hastane ziyareti yapamadıkları ortaya çıkmıştı. Yeni kılavuz sayesinde mental rahatsızlıkları olanların aile yakınları ve bakıcıları tarafından ziyaret edilmesine imkan tanıyor.

Yoğun bakıma alınmıştı: İngiltere Başbakanı Johnson iyileşiyor
Jurnal.ist

Türkiye'den İngiltere'ye yardım eli
Jurnal.ist