İngiltere'de geri sayım: Belirsizlikler içinde Brexit ve İngiltere'nin muhtemel yeni başbakanı

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

İngiltere'de çıkmaza giren Avrupa Birliği'nden çıkış (Brexit) süreci başkent Londra'da binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Brexit ve iktidardaki Muhafazakar Partinin muhtemel yeni lideri seçilecek olan eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'a karşı düzenlenen yürüyüş ülkedeki çıkmazın daha da derinleştiğini ortaya koydu.

● Bağımsız Bütçe Sorumluluk Ofisi, belirsizliğin artması ve güvenin azalmasının yatırımcıları caydıracağı, AB ile olan ticaret engellerinin de ihracatı olumsuz etkileyeceği ve ülkenin ekonomiyi durgunluğa gireceği öngörüsünde bulunmuştu.

İngiltere'nin uzun süredir ana gündem maddesini oluşturan AB'den ayrılma süreci belirsizliğini koruyor. Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız bir şekilde ayrılması durumunda ülkenin ekonomik durgunluğa gireceği ve kamu borçlanmasının yıllık 30 milyar sterlin artacağı ön görülüyor. Anlaşmasız ayrılık durumunda ise ülkede yatırımları bulunan büyük şirketlerin ülkeden ayrılacağı iddia ediliyor.

İngiltere'de Brexit karşıtı gösteri düzenlendi.

Brexit ve Johnson karşıtı yürüyüş

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi, Brexit ve iktidardaki Muhafazakar Partinin liderliğine seçilerek ülkenin yeni başbakanı olma ihtimali güçlü görülen eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'a karşı yürüyüş düzenledi.

  • Hyde Park'nın yanında toplanan binlerce gösterici hem Brexit hem de Johnson karşıtı dövizlerle Parlamento Meydanına yürüyüşe geçti.

Boris Johnson'ın İngiltere'nin yeni başbakanı olması bekleniyor.

Trump'ın ardından Johnson 'balonu'

Göstericiler Başbakan Theresa May'in, Brexit Partisinin aşırı sağcı lideri Nigel Farage'ın ve iktidar partisinin liderliği için Johnson'a karşı yarışan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın da kuklalarını taşıdı.

Parlamento Meydanında benzeri daha önce ABD Başkanı Donald Trump için de yapılan dev Boris Johnson balonu uçuruldu.

Brexit krizi hangi aşamada?

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı 52 ile Brexit kararı almıştı. Ancak Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında 3 kez reddedilmesinin ardından 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit 31 Ekim'e ertelenmişti.

May, parti içinden gelen baskılar karşısında partisinin liderliğinden 7 Haziran'da istifa etmişti.

Theresa May'in başbakanlık görevi 23 Temmuz'da bitecek.

Theresa May neden istifa etti?
Gündem

İngiltere'nin yeni başbakanı kim olacak?

Parti liderliği için başlayan mücadelede son ikiye kalan Johnson ve Hunt parti üyelerinin posta yoluyla oy kullandığı seçime girmişti. Yaklaşık bir aydır devam eden oylamanın sonucu 23 Temmuz'da ilan edilecek.

Muhafazakar Parti’nin yeni lideri başbakanlık görevini de 24 Temmuz'da May'den devralacak.

Brexit'in kaybedeni: Theresa May
Muhafazakar Parti yönetimi ile Başbakanlık konutu '10 Numara'da bir araya gelen İngiltere Başbakanı Theresa May, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, 7 Haziran'da parti liderliğini bırakacağını ilan etti.

Seçimin favorisi kim?

Yarışın favorisi olarak gösterilen Johnson, May'in kabinesindeki Dışişleri Bakanlığı koltuğunu, Brexit politikasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle geçen yıl istifa ederek bırakmıştı.

Johnson ülkeyi anlaşmalı veya anlaşmasız olarak 31 Ekim'de AB üyeliğinden çıkarmayı vadediyor. Buna karşın Hunt bu konuda parlamentonun sesine kulak verebileceğinin sinyalini veriyor.

İngiliz parlamentosu son anda çıkardığı bir yasa ile ülkenin 29 Mart'ta AB’den anlaşmasız ayrılmasını engellemişti.

Muhafazakar Parti'nin bir diğer adayı ise Jeremy Hunt böyle görüntülenmişti.

Çankırı'dan İngiltere'nin '10 Numara'sına: Boris Johnson'ın hikayesi tamamlanacak mı?
Gündem

Brexit'in muhtemel senaryosu nasıl şekillenecek?

Bağımsız Bütçe Sorumluluk Ofisi (OBR), anlaşmasız Brexit'in olası etkilerine dair değerlendirmesini açıkladı.

Değerlendirmede, IMF'nin İngiliz ekonomisinin anlaşmasız Brexit durumunda 2021'de toparlanmadan önce 2020'de yüzde 2 daralacağı şeklindeki öngörüsü temel alındı.

Belirsizliğin artması ve güvenin azalmasının yatırımcıları caydıracağı, AB ile olan ticaret engellerinin de ihracatı olumsuz etkileyeceği belirtilen değerlendirmede, "Hep birlikte bunlar, ekonomiyi durgunluğa iterken, varlıkların değerleri ve sterlin keskin bir şekilde düşecek." denildi.

Protestolarda siyasilerin kuklaları da yer aldı.

Bu durumun kamu borçlanmasını yıllık 30 milyar sterlin artıracağı ifade edildi.

Ayrıca Muhafazakar Parti'nin lider adaylarının "vergi indirimleri ve harcama artışları için bir dizi teklifte bulundukları, bunların uygulanması durumunda hükümet borçlanmasının onlarca milyar sterlin artacağı" vurgulandı.

OBR, "daha yıkıcı veya düzensiz bir senaryonun kamu maliyesini daha da zora sokacağı" uyarısında da bulundu.

Johnson'ın Brexit çözümü ne getiriyor?

Seçilmesi durumunda ülkenin yeni başbakanı olacak Muhafazakar Partinin en güçlü lider adayı Boris Johnson, 31 Ekim'de anlaşmasız da olsa Brexit'i gerçekleştireceklerini belirtiyor.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump'a da uygulanan 'balon uçurmadan' Boris Johnson da nasibini aldı.

Parlamento 'anlaşmasız Brexit'e ne diyor?

İngiltere'de parlamenterler, bir sonraki başbakanın parlamentoyu askıya alarak anlaşmasız Brexit'i gerçekleştirmesini zorlaştıracak karar aldı.

Avam Kamarasında yapılan oylamada, 9 Ekim-18 Aralık tarihleri arasında parlamentonun askıya alınmasını önleyecek teklif, 274'e karşı 315 oyla kabul edildi.

Teklif, kağıt üzerinde Kuzey İrlanda'daki yerel hükümet görüşmelerine ilişkin gelişmelerin parlamentoda ele alınmasını öngörse de esasen Brexit tarihi olarak belirlenen 31 Ekim'den önce parlamentonun askıya alınmasını engelliyor.

Böylece seçilmesi durumunda ülkenin yeni başbakanı olacak Muhafazakar Partinin en güçlü lider adayı Boris Johnson'ın anlaşmasız Brexit'i gerçekleştirmesi zorlaştırılıyor.