İngiltere Başbakanı May: Brexit'ten geri dönüş yok

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

İngiltere Başbakanı May, Avrupa Birliği ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşmasının Avam Kamarası'nda reddedilmesinin ardından, yeni bir plan için parlamentonun desteğini istedi. May konuşmasında hükümetin görevinin hangi şartlarda olursa olsun AB'den çıkışı sağlamak olduğunu kaydetti. Brexit krizindeki ülkedeki son durumu mercek altına aldık.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması Avam Kamarası'nda 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedilmişti. May, yeni bir plan için tekrar siyasilerin karşısına çıktı.

“İkinci bir halk oylaması siyasilere güveni azaltır”

AB'nin onay verdiği ancak parlamentoda reddedilen anlaşmanın maddelerini yeniden müzakere etmeye hazır olduğunu belirten May, ancak müzakerelere rağmen 2016'da yapılan referandumun sonuçlarına uygun davranacağını belirtti.

Son aylarda ikinci bir Brexit referandumunun yapılması için çağrıların arttığı ülkede 2016 yılındaki sonuçları geçersiz kılacak girişimleri reddeden Başbakan, ikinci bir halk oylamasının siyasetçilere güveni azaltacağını ve hükümetin görevinin hangi şartlarda olursa olsun AB'den çıkışı sağlamak olduğunu kaydetti.

"Anlaşmasız çıkış gündemde kalacak"

Herhangi bir anlaşma olmadan AB'den çıkılması seçeneğinin gündemden düşürülmesi için muhalefet milletvekillerinin yaptığı baskılara da yanıt veren May, referandumun kendisine Brexit'i gerçekleştirme görevi verdiğinin altını çizdi ve bu sürecin anlaşma olsa da olmasa da tamamlanacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, hükümetin anlaşmasız Brexit’i dışarıda bırakması yönündeki taleplerle ilgili olarak, bunun yolunun parlamentonun bir Brexit anlaşmasını onaylaması olacağını söyledi.

Başbakan May şu ifadeleri kullandı:

  • "Anlaşmasız çıkış ya 50'inci maddeyi hükümsüz kılarak gündemden düşürülür - bu da referandum sonuçlarını geri çevirmek demek ve hükümet bunu yapmayacaktır - ya da AB ile anlaşarak çıkışla sağlanır ki biz de bunu yapmaya çalışıyoruz"

Söz konusu 50'inci madde üye bir devletin AB'den ayrılma prosedürünü işletmesinin önünü açıyor ve süreci resmen başlatıyor.

Birleşik Krallık’ta ikamet eden AB vatandaşları için düzenleme

Konuşmasında Brexit sonrası Birleşik Krallık'ta ikamet eden AB üyesi devletlerin vatandaşlarının tüm haklarının korunmaya devam edeceğini belirten Başbakan May, ayrıca ülkede kalmak için başvuru yapacak AB vatandaşlarından alınması öngörülen harçları kaldırdıklarını açıkladı.

"Milletvekillerinin taleplerini AB'ye taşıyacağım"

Bundan sonraki süreçte oluşturulacak yeni bir Brexit planında "daha esnek" davranacağını belirten May, "Bu münazaraların sonuçlarını daha sonra AB'ye taşıyacağım. Hedefim AB ile yapılacak Brexit anlaşmasını sağlamak için bu parlamentonun desteğini almaya devam etmek" şeklinde konuştu.

"Shakespeare bile böyle bir drama kurgulayamazdı"

AB kanadından da Brexit’teki son duruma yönelik açıklamalar yapıldı. Almanya'nın Avrupa'dan Sorumlu Bakanı Michael Roth, William Shakespeare'in bile Brexit trajedisi gibi bir drama kurgulamakta zorlanacağını belirtti.

Almanya'nın Avrupa'dan Sorumlu Bakanı Michael Roth

AB'nin Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier de Birlik ile Birleşik Krallık arasında gelecekte kurulacak ilişkiye dair anlaşma üzerinde çalışmaya hazır olduklarını; ancak mevcut anlaşmanın hâlihazırdaki şartlarda üzerinde uzlaşılan en iyi anlaşma olduğunu söyledi.

The Telegraph gazetesinden iddia: Hayırlı Cuma Anlaşması değişecek

Telegraph gazetesine göre, AB'nin değiştirmeye yanaşmadığı 'backstop' maddesi için Theresa May'in planı 'Hayırlı Cuma Anlaşması'nı değiştirmek.

İngiltere Başbakanı Theresa May

May, 1998'de imzalanan bu anlaşmaya Birleşik Krallık'ın AB'den ayrıldıktan sonra İrlanda ile Kuzey İrlanda arasına fiziki sınır konulmaması taahhütünü koymayı planlıyor.

1998 yılında İngiltere ve İrlanda Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda adasında 30 yıl süren 'düşük yoğunluklu savaşı' sonlandırmıştı.

Süreç nasıl ilerleyecek?

Londra ile Brüksel arasında yapılan ve AB üyesi devletlerin liderlerinin onayını alan Brexit anlaşması geçen hafta Birleşik Krallık parlamentosunda 432'ye karşı 202 oyla reddedilmişti.

May'in bu hafta siyasetçilerle görüşüp gelecek Salı'ya kadar yeni bir anlaşma ile parlamentonun karşısına çıkması bekleniyor. Başbakan, revize edilmiş yeni anlaşma ile milletvekillerini desteğini arayacak. Birleşik Krallık'ın AB üyeliği ise mevcut şartlarda 29 Mart itibarıyla sonlanacak.

May, Hayırlı Cuma Anlaşması'nda değişikliğe gidecek iddiası
Gündem