İMECE uydusundan ilk sinyal alındı

HABER MASASI
Abone Ol

Bugün uzaya fırlatılan İMECE uydusundan ilk sinyalin alındığını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,
açıkladı.

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Varank, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İMECE'nin yörüngesine yerleştiğini belirterek, ilk sinyallerin alındığını duyurdu.

Bakan Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi" etiketiyle yaptığı paylaşımda takipçilerine "Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya. Sizce ilk görüntü nereden olsun?" sorusunu yöneltti.

  • İMECE uydusu özellikleri
  • İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından elde edilen tecrübelerle donatılarak geliştirildi. Yapımında tamamen Türk mühendisler görev aldı. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen metre altı çözünürlüklü elektro-optik uydu kamerası, Türkiye’de ilk defa üretildi ve İMECE’ye entegre edildi. Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı, kritik önemi olan kamera teknolojisi sayesinde yerli kaynaklarla karşılanabilecek durumda.
  • IMECE Uydusu, yüksek teknolojili bir elektro-optik kamera yanı sıra uçuş bilgisayarı, yönelim ve yörünge belirleme, elektrikli itki sistemi, güç kaynağı ve haberleşme alt sistemlerini de içeren bir uzay aracıdır. TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirilen İMECE projesi kapsamında, birçok yazılım da hayata geçirildi.
  • Bu yazılımlar arasında uçuş bilgisayarı, yönelim ve yörünge belirleme, analiz ve yer istasyonu yazılımları bulunmaktadır. İMECE uydusuna, TÜBİTAK MAM sabit güneş paneli ile TÜBİTAK UME ise manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile projede yer aldı.
  • Yaklaşık 700 kg faydalı taşıma kapasitesine sahip. Boyutları ise 2m x 3,1 m. Kameraların tarama genişliği 16 km x 16 km yani 256 km2’dir. İMECE, yerden 680 km yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Tasarım görev ömrü 5 yıldır. Türkiye’ye hedef teşhis, tespit, doğal afet ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda görev yapacak. Ayrıca, bu uydu dünyanın her yerinden görüntü elde etme kabiliyetine sahip.
  • TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE ile birlikte AKUP adlı görüntüleme uydusu, ASELSAN ve GÜMÜŞ firmaları işbirliğiyle üretilen KILIÇSAT adlı görüntüleme uydusu, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket ile yolculuk edecek.
  • İMECE uydusu ne zaman fırlatıldı?
  • İMECE Uydusu, 14 Nisan 2023 Cuma günü Türkiye saati ile saat 09:45 civarında Elon Musk‘ın sahibi olduğu SpaceX tarafından fırlatılacaktı. Fakat fırlatmaya 28 saniye kala fırlatma hava muhalefeti sebebi ile iptal edildi.
  • Ertelenen fırlatma 15 Nisan 2023 Cumartesi günü Türkiye saati ile 09:47’de gerçekleşti. İMECE Uydusu, toplamda 2 saat 45 dakikalık yolculuktan sonra uydudan ayrılarak yörüngeye yerleşmeye başlayacak.