İmar barışı rehberi: İmar barışı ne zaman bitiyor şartları nelerdir?

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye genelinde bulunan toplam 13 milyon konutun iskan sorununu çözmek için 30 Nisan 2018’de açıklanan imar affı için gerekli evraklar nelerdir? İmar barışı son başvuru tarihi geçti mi? İmar barışı ne zaman bitiyor? İmar barışından kimler faydalanamayacak? Sizin için araştırdık.

Türkiye genelinde bulunan toplam 13 milyon konutun iskan sorununu çözmek için 30 Nisan 2018 Pazartesi günü dönemin başbakanı Binali Yıldırım tarafından Bakanlar Kurulu'nda açıklanan imar affının için son başvuru tarihi, imar affı için gerekli belgeler binlerce kişi tarafından merak konusu olmaya devam ediyor.

İmar barışı ne zaman bitiyor ?

İskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması amacıyla getirilen bir düzenleme olan imar barışı başvuruları 8 Haziran 2018’den itibaren resmen başlamıştı.

İmar barışı başvuruları normal takvimi olan 31 Ekim 2018’de sona ermişti. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabileceği açıklanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan "İmar Barışı" düzenlemesinde başvuru süresinin 31 Aralık'a kadar uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Başvuru süresi bir ay uzamış oldu.

Vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi, 31 Aralık 2017'den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.

  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 27 Ekim tarihi itibarıyla yaklaşık 8 milyon 150 bin kişinin "İmar Barışı" için başvuruda bulunduğunu bildirmişti. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, konutların imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi kapsamında e-Devlet üzerinden 8 Haziran'da başlayan başvurulara vatandaşların ilgisi sürüyor.

İmar barışı başvurusu nasıl yapılır?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulacak.

. İmar barışına başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar için başvuru süreci 8 Haziran’da başladı. Başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar da devam edecek.

  • Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

İmar affında yalan beyanlara para cezası!
Gündem

İmar barışı için gerekli evraklar nelerdir?

İmar barışı için istenen belgeler detayları şu şekilde; İmar barışı için başvurular E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurullar tarafından kabul edilecek. 8 Haziran Cuma günü başlayan başvurular e devlet üzerinden takip edilebilecek.

  • – E-devlet şifresi
  • – Geçerli bir cep telefonu numarası
  • – Geçerli bir e-posta adresi
  • – Beyan edilecek yapının adresi
  • – Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
  • – Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)
  • – Yapıdaki konut ve işyeri sayısı
  • – Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
  • – Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)
  • – Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
  • – İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
  • – Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

İmar barışı hangi binaları kapsıyor?

İmar Barışı’ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu var. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor.

İmar Barışı bu konutların tamamını kapsayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3’ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.

İmar barışından kimler faydalanamayacak?

İmar barışından üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar faydalanamayacak.

e-Devlet üzerinden İmar Barışı'na yapılan başvuru 1,3 milyona ulaştı
Teknoloji