İLEM’de 'İslam Dünyasında Sanat ve Estetiği Yeniden Düşünmek' tartışılıyor

HABER MASASI
Abone Ol

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından düzenlenen International ILEM Summer School (IISS), 15 ülkeden 40 akademisyeni İstanbul'da bir araya getirmeye devam ediyor. 2013 yılından bu yana düzenlenen programın sekizincisi 24 Temmuz Pazartesi günü görkemli bir açılışla başladı. İslam dünyasında sanat ve estetiğin ele alındığı program 30 Temmuz'a kadar sürecek.

2013 yılından bu yana İLEM’in yürütücülüğünde düzenlenen International ILEM Summer School (IISS) programının sekizincisi 24 Temmuz 2023 Pazartesi günü görkemli bir açılışla başladı.

Uluslararası araştırmacı ve sanatçılar 'İslam Dünyasında Sanat ve Estetiği Yeniden Düşünmek: Kavramlar, Teoriler ve Uygulamalar' teması etrafında bir araya geldi. Program 30 Temmuz tarihine kadar Hindistan’dan Rusya'ya, Fransa'dan Amerika Birleşik Devletlerine kadar 15 ülkeden 40 akademisyenin katılımıyla devam edecek.

Bu yıl dijital İslam sanatları, estetik propaganda, İslam sanatları ve toplumsal hafıza, geometri ve sembolizm, İslam estetiği ve oryantalizm gibi alt başlıklarla şekillenen İslam dünyasında sanat ve estetik teması workshoplar, smeimnerler ve dersler gibi çeşitli programlarda ele alınacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Islamic Cooperation Youth Forum (ICYF), Fatih Sultan Mehmet Vakıf University (FSMVU), Research Centre For Islamic History, Art and Culture (IRCICA), Oranje Instituut, International League of Academicans (ILM)’nin destekleriyle düzenlenen program, ocak ayında yazı çağrısına çıkmış ve lisansüstü düzeydeki akademisyen ve akademisyen adaylarının başvurusuna açılmıştı.

Kabul edilen katılımcılar ve özel davet edilen alanın önde gelen hocalarını buluşturan IISS-8 İslam dünyasını ilgilendiren önemli konuların tartışıldığı uluslararası katılımlı bir forum işlevi görüyor. Bu bağlamda programda, İslam sanatlarını teorik, kavramsal ve sosyo-politik perspektiflerden incelenerek hem ontolojik hem de epistemolojik düzlemlerde gözlemlenebilen 'eksen kaymalarını', hatta eksen yokluğunu farklı kültürel geçmişlerin ve bakış açılarının buluşacağı bir zeminde tartışmaya açılacak.

IISS Görkemli bir Açılışla Sekizinci Kez Kapılarını Açtı

Heyecanla beklenen IISS-8, FSMV Üniversitesi Ayasofya Yerleşkesi’nde düzenlenen açılış programıyla sekizinci kez kapılarını açtı. Akademisyenler, katılımcılar, kültür-sanat camiasının önemli isimlerinin yer aldığı açılış programı 24 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’de açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri kürsüye geldi. IISS-8 programının İslam dünyasını ilgilendiren önemli konuları müzakere etmek üzere farklı perspektiflerden ve kültürel geçmişlerden gelen akademisyenleri bir araya getirmesi yönüyle akademiye odak konular etrafında sunduğu çok sesliliğe vurgu yaptı. “Ayasofya'nın minaresinin gölgesinde heyecanla beklediğimiz sekizinci IISS programının destekleyicileri ICYF, IRCICA, ILM, YTB, THY, ORANJE ve FSMV Üniversitesi'ne karşı şükran doluyuz” diyerek sözlerini sonlandırdı. Ardından İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Erdoğmuş, Oranje Instituut Direktörü Ali Eşlik, IGMG Türkiye Başkanı Ahmet Divleli, ICVF Başkanı Taha Ayhan, FSMV Üniversitesi Rektörü Fahameddin Başar ve IRCICA Genel Direktörü Mahmud Erol Kılıç IISS programı hakkındaki görüşlerini dile getiren konuşmalarından programın odağa aldığı temanın önemine işaret ettiler.

Program, ICYF’in düzenlediği “Enriching the Contemporary Worldview: Muslim Youth and the Aesthetic Foundations of Islamic Intellectual Heritage” başlıklı özel bir panelle devam etti. Panelde Dr. Wasamon Sanasen, Dr. Samir Mahmoud ve Dr. Alidost Ertuğrul sunumlarını gerçekleştirdiler. Açılış programı verilen akşam yemeğinin ardından sonlandı. Beş gün boyunca 'İslam Dünyasında Sanat ve Estetiği Yeniden Düşünmek: Kavramlar, Teoriler ve Uygulamalar' teması odağında konferans, dersler, konuşmalar ve atölyelerden oluşan program İLEM’de yürütülüyor.