İlanda kimlik doğrulama dönemi yarın başlıyor: Karara uymayana 100 bin TL'ye kadar ceza kesilecek

HABER MASASI
Abone Ol

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme ile birlikte herkesin her ilanı verdiği dönem geride kalıyor. İnternet üzerinden ilan vermek isteyenler artık kimlik doğrulama yapmak zorunda olacak. İlan sitelerinde kimlik gizleme ve sahte hesap kullanma dönemi 1 Kasım'da sona eriyor. Peki, elektronik kimlik doğrulama nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

1 Kasım'dan itibaren emlak satışları ve ilan vermek için kimlik doğrulama zorunluluğu başlıyor.

Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme ile birlikte başkasına ait malların satışı zorlaşacak. Diyelim ki satmak istediğiniz bir otomobil var. Bugüne kadar bu otomobili isterseniz kendiniz, isterseniz de bir başkasına sattırabiliyorsunuz. Bu sürecin nasıl yaşandığına ilişkin hiçbir düzenleme yoktu. Ancak yeni düzenleme ile bu durum değişecek.

İlanlar nasıl verilecek?

Artık başkasına ait bir malı satmaya çalışan kişi, ilan sitesine kişisel bilgilerini doğrulayacak. Bu bilgiler arasında T.C. kimlik numarası da bulunuyor. Ayrıca; bundan sonra bir araba veya taşınmazın satışı için yetkilendirme zorunlu olacak. Birisi, ikinci dereceye kadar akrabalarının ve kan bağı olmayan birinin -yetkilendirilmiş olması şartıyla- mallarını satabilecek. Ancak bunu yapabilmesi için ilanı yayınlamadan önce doğrulama yapılacak.

Kimlik doğrulamamanın cezası ne kadar?

Resmî Gazete'deki karara uymayanlar hakkında para cezası uygulanacak. Bu ceza, 100 bin TL'ye kadar çıkabilecek.

E-Devlet üzerinden kimlik doğrulama nasıl yapılır?

EİDS, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren zorunlu olarak kullanılmaya başlayacaktır. Bu tarihten sonra, taşınmaz satış ilanları yayınlamak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin, EİDS portalı üzerinden kimlik doğrulaması yapması gerekmektedir. EİDS, taşınmaz satış ilanlarının güvenilirliğini artırarak, tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçmeye yardımcı olabilecek bir sistemdir.

E-Devlet kimlik doğrulama girişi nasıl yapılır?

EİDS, e-Devlet üzerinden kimlik, unvan ve şirket yetkilisi doğrulaması yaparak, taşınmaz satış ilanlarının güvenilirliğini artırmayı amaçlamaktadır. Bu sayede, sahte ilanlarla mücadele edilmesi ve tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

EİDS portalına e-Devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir. Portal üzerinden kimlik doğrulaması yapan kişiler, EİDS tarafından verilen bir kimlik doğrulama kodunu, taşınmaz satış ilanlarını yayınlamak için kullanmaktadır.

Ev ve araba satışında yeni dönem başlıyor: Bunu yapan 100 bin lira ceza ödeyecek
Jurnal.ist