İdlib'de şimdi ne olacak?
Türkiye'nin mutabakatlar sonunda ateşkessiz bölge olması için uğraştığı İdlib'de 6 askerimiz şehit oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi gerçekleştirdiği basın açıklamasında rejim güçlerinin yoğun topçu atışlarına misliyle karşılık verildiğini açıkladı.
GZT'nin ulaştığı Terör ve Güvenlik Uzmanı Çoşkun Başbuğ, rejimin yapmış olduğu saldırıya karşı 40 hedefin ateş altına alındığını belirtti. Başbuğ, bölgede saldırıların devam etmesi halinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin önceden hazırlamış olduğu askeri harekatı Rusya ve rejime karşı uygulayacağının altını çizdi.
Türkiye, Suriye'den gelen şehit haberleriyle yasa boğuldu. İdlib mutabakatını ihlal eden rejim güçlerinin gerçekleştirdiği yoğun topçu atışı nedeniyle 6 askerimiz şehit oldu.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İdlib'de Rejim unsurlarınca yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 askerin şehit olduğunu, biri ağır 9 askerin de yaralandığını bildirmişti. Bu açıklamanın ardından şehit sayısı 6'ya yükseldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin her saldırıya olduğu gibi bu saldırıya da misliyle cevap verdiğinin altını çizen Erdoğan, fırtına obüsleri ve F-16'larla belirlenen noktaların ateş altına alındığı söyledi.
40'a yakın hedefin belirlendiğine dikkati çeken Erdoğan, ilk belirlemelere göre 30 ila 35 civarında rejim gücüne ait Suriyelinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
İdlib'de bundan sonra ne olacak?
GZT'nin ulaştığı Terör ve Güvenlik Uzmanı Çoşkun Başbuğ, bundan sonra ne olacağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretinden önce kurduğu cümleden bulabiliriz dedi.
Saldırıya cevap olarak rejime ait 40 hedefin vurulduğuna değinen Başbuğ, "Ancak bu cevabın verilmiş olması orada yapacaklarımızın bittiği anlamına gelmiyor. Bu operasyonların devam edeceğini Erdoğan'ın açıklamalarında anlayabiliyoruz. Erdoğan 29 ocakta çok kritik bir cümle kurmuştu. Erdoğan, 'Rusya ile bu konuda bir ilerleme sağlayamadık. Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Askeri tedbirleri almak zorundayız' demişti. Bu açıklamadan 2 gün sonra Suriye Milli Ordusu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başlattığı hareketlilik yaşandı. Türkiye'nin masa başında çözümden yana şansı kalmadığı için askeri anlamda artık sahada varlık göstermek, buna bir tepki koymak zorunda olduğu için başladı bu harekat" ifadelerini kullandı.
80 araçlık bir konvoyun İdlib'e doğru yola çıktığını söyleyen Başbuğ şöyle konuştu:
"Saldırı da buraya doğru yapıldı. Buradaki maksat, Türkiye'nin bundan sonra yapacağı gözlem noktaları ve operasyonları engellemekti. Bu saldırıyla birlikte kamuoyu oluşturacaklar ve acaba 'Türkiye bu adımla geri döner mi?' veya 'bu işin sonu pahalı' denilerek 'direnci kırılır mı?' arandı. Bunun olmayacağını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un açıklamalarından gördük."
Ortak fikir, Türkiye'nin operasyonlara kaldığı yerden devam edeceği yönündeydi. Bu saldırıların bizi yıldıramayacağı ve buna misliyle karşılık verdiğimizi ve vermeye devam edeceğimizi kapsıyordu.
Bundan sonraki süreçte neler olabilir?
Bundan sonraki süreçte rejimin bu saldırılarının ve Rusya'nın rejime olan desteğinin devam etmesi durumunda ne olacağını sorduğumuz Çoşkun Başbuğ şu ifadeleri kullandı:
- "İkisi tek cephede veya ayrı ayrı cephelerde olsun hiç fark etmez Türkiye Cumhuriyeti önceden hazırlamış olduğu askeri harekatı bölgede uygulamaya başlar."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Rusya'ya gerekli ikazların yapıldığına işaret eden Başbuğ, "Burada yolumuza çıkmayın dendi. Burada kibarca Rusya'ya kenara çekilmesi söylendi." şeklinde konuştu.
"Bundan sonra bu işin nereye gideceğine, nereye kadar uzayacağına, sürecin nereye evrileceğine Rusya ve rejim karar verecek." diyen Başbuğ sözlerini şöyle tamamladı:
"Eğer ikisi de saldırılara ve desteğe devam ederse bu iş büyür, uzar. Ama 'biz Türkiye'yi durduramadık' derler ve oyalamaya yönelik olsa da bir ateşkes sağlanırsa şu an için beklediğimiz o büyük askeri hareketlilik sadece sahada alınan gözlem tedbirleriyle kalır. Tansiyonun tırmanması halinde Türkiye kesinlikle kararlı, sonuna kadar oradaki operasyonları sürdürecek. Türkiye tedbirlerini tüm sahaya yayacaktır".