Huawei'nin 'kusursuz kamera' için aldığı risk işe yaradı mı?

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Dünyanın ‘yükselen akıllı telefon değeri’ konumunda yer alan Huawei, P30 Pro ile görülmemiş bir kamera performansı sunuyor. Çinli şirketin bu kusursuzluk için aldığı büyük risk düşünüldüğünde verilen kararın güçlüğü de ortaya çıkmış oluyor. Huawei, bu kadar olumlu bir geri dönüş bekliyor muydu bilinmez ama alınan riskin amacına ulaştığını söylemek mümkün.

Apple ve Samsung’un yeni Nokia ve Blackberry olarak pazarı baştan aşağı domine etitği bir anda ortaya çıkan Çinli Huawei, önce Apple’ı geçti, sonra da akıllı telefon dünyasının en güçlü alternatiflerinden birine dönüştü. Bu süreçte onlarca farklı irili ufaklı şirketle de yerel ve uluslararası anlamda mücadele eden şirket, birçok farklı ve güçlü iddiayla da savaşmak zorunda kaldı.

P30 Pro, cihazın arka kısmına yerleştirilmiş üçlü arka kamera kurulumuna sahip.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’nin ‘casussunuz’ iddiası üzerinden birçok farklı ambargoyla karşı karşıya kalan şirket, kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz haberlerle gündeme gelip güven ortamı oluşturmak konusunda tereddütler yaşamıştı. Bu büyük mücadeleye rağmen teknik anlamda da kendini diri tutmaya çalışan Huawei, özellikle kamera özellikleriyle ‘dünyanın en iyisi’ olma hedefiyle hareket ediyor.

P30 Pro kamerasının renk algılama sistemi.

Huawei’nin kamerada zirve hedefi ekseninde yeni amiral gemisi P30 Pro, risk sayılabilecek bir hamleyle geliştirildi. Cihaz, Sony’nin IMX650 görüntü sensörünü kullanan ilk akıllı telefon oldu. 40 megapiksellik bir çözünürlüğe sahip olan bu sensörün en büyük özelliği ise RYB renk filtresine sahip olması. Huawei’nin iddiasına göre bu filtre sayesinde P30 Pro’nun kamera sensörü, ışığı %40 daha iyi alıyor.

P30 Pro kamerasında ışıkların geliş açıları ve görüntüye dönüşme şekli.

Renk filtresi ne anlama geliyor?

  • Akıllı telefonlara yerleştirilen görüntü sensörleri, tasarım özellikleri gereği sadece ışığa duyarlı hareket edebiliyor. Bu sebeple sensörlerden gelen ham veri sürekli olarak monokrom yani siyah-beyaz olarak görülüyor. İlk etapta kızılötesi ve morötesi ışık üzerinden filtrelenen ışık, görünür ışık spektrumuna daraldıktan hemen sonra renklendirme işlemi için renk filtresine gönderiliyor.

Bayer filtresi olarak bilinen RGB ya da RGGB filtresi, sensörün elde ettiği ışığı her pikselde bir adet bulunan 2x2 renk filtrelerine gönderir. Toplam dört kutucuğa sahip olan bu filtrede bir kırmızı, bir mavi, iki yeşil renk filtresi bulunur. Yeşil renk filtresinden iki tane bulunmasının nedeni görünür renk spektrumunun ortasında bulunması ve diğer iki renge göre daha fazla ışık geçirgenliğine sahip olması.

Huawei, yönetim düzeyinde kamera konusuna özel bir önem atfediyor. Şirket, kamera konusunda zirvede olma amacına sahip.

Huawei’nin ‘alışılmadık’ hamlesi tuttu!

RGB filtresine ek olarak Huawei P30 Pro’ya adapte edilen RYB ya da RYYB filtresi tam da bu noktada devreye giriyor. Çünkü RYB renk filtresinde kırmızı, mavi ve sarı renkleri yer alıyor. Filtrede yeşil yerine sarı rengin tercih edilmiş olmasının nedeni, sarı rengin yeşil renge göre daha yüksek bir ışık geçirgenliğine sahip olması. RYB filtresinin renk doğruluğu açısından çok da sağlıklı olmadığı düşünüldüğünde Huawei’nin aldığı riskin tuttuğu ve dünyanın en iyi akıllı telefon kamerasının sürpriz bir hamleyle ortaya çıkarıldığını söyleyebilmek mümkün.

0.