Huawei'den çalışanlarına garip mektup: 'Hayatta kal ya da öl!'
● Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan yaptırımlar ile 2019 yılını büyük sıkıntılar eşliğinde geçiren Huawei, tüm çalışma yönergesini bu ambargolardan kurtulmak üzerine kurguladı.
● Gizlilik ve mahremiyet kanunlarını ihlal ettiği iddiasına ek olarak casusluk suçlamasıyla da uğraşan Huawei CEO'su Ren Zhengfei, çalışanlarının demoralize olmamasına da özel önem gösteriyor.
● Zhengfei son olarak, ABD yaptırımlarına karşı şirket çalışanlarına planlarını anlattığı bir mektup gönderdi. Mektubun en can alıcı noktalarından biri ise çalışanlara 'hayatta kal ya da öl' şeklinde seslenilen kısım oldu.
Uzunca bir zamandan bu yana Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Yeni Zelanda, Kanada, Japonya ve Avustralya tarafından 'casusluk' iddiaları ile suçlanan, çok sayıda farklı yaptırım ve ambargo kararıyla dünya genelindeki çalışmaları sekteye uğrayan Huawei, 2019 yılını zorluklar içerisinde geçirdi. Özellikle son dönemde, ABD'de yaklaşan seçimlerin de etkisiyle Donald Trump'ın yaptığı hemen her konuşmada adı geçen teknoloji devi, teknoloji şirketinden 'seçim propaganda malzemesine' dönüşmüş durumda bile diyebiliriz.
Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünü yaptığı 'Huawei'yi ülkemizde istemiyoruz' kampanyası, birçok farklı ülke için geçerli hale gelirken Çinli şirket, bu kötü ünden kurtulmak için özel çalışmalar gerçekleştirdiğini resmen açıklamıştı. Huawei seviyesindeki bir şirketin bu denli yoğun bir ambargoyla mücadele edebilmesi için sağlanması gereken çok sayıda şart mevcut. Şirket birçok parametreyi harekete geçirip kendine ait bir yönerge oluşturmalı ve bu şekilde tüm sıkıntılı süreçleri atlatmalı. Bu plan üzerinden hareket eden Huawei CEO'su Ren Zhengfei de son 6 ayda şirketin alışılmış tüm politikalarını tersine çevirdi.
ABD'nin baskılarından sonra son olarak kendini işletim sistemini tanıtan ve 'sektörde ben de varım' diyen Huawei, istediğini kısmen de olsa almıştı. Geri adım atan ABD hükümeti, kısa bir süre önce Huawei'ye ABD şirketleriyle ticaret yapma izni veren 90 günlük süre tanımıştı. 90 günlük sürenin sonuna yaklaşılırken, alarm zili çaldığında Huawei'nin geleceği yeniden belirsizleşebilir.
'Hayatta kal ya da öl!'
Tüm bunların ışığında şirketini ayakta tutmaya çalışan Huawei kurucusu Ren Zhengfei, kısa bir süre önce çalışanlarına şirketin 'savaş planını' ana hatlarıyla belirten 'hayatta kal ya da öl' başlıklı bir mektup gönderdi. Huawei'nin savaş mektubu olarak değerlendirilen metin şu şekilde:
“Şirket, şu anda ya hayatta kalacak ya da ölecek bir konumda. İşi yapamazsanız tankımızın yuvarlanmasına yol açarsınızve eğer savaş alanına gelmek isterseniz onu çekmek için tankın etrafına bir ip bağlayabilirsiniz. Herkesin bu tür bir kararlılığa ihtiyacı var!”
%23'lük gelir artışı!
Mektubun devamında Zhengfei, çalışanların şirkette çalışmaya devam etmek ve normal ücretlerini almak istiyorlarsa yeni projeler ve yenilikler aramaları gerektiğini belirtiyor. Adeta bir 'komando ekibi' oluşturmak isteyen Huawei, işlerini iyi yapanları 'komutan' olarak terfi edileceğini söylüyor. Çin'in ABD ile devam eden ticaret savaşına ve yasağının ilk etkilerine rağmen Huawei, 2019'un ilk yarısında Çin pazarında akıllı telefon satışlarını yüksek bir oranda artırıp %23'lük bir gelir artışı yaşamıştı.
Yazdığı mektupta artan istatistiklere de değinen Ren Zhengfei, 'İlk yarıda sonuçlarımız iyi görünüyordu. Muhtemelen Çinli müşterilerimiz sempatik davrandılar ve zamanında ödeme yaptılar. Bu büyük hacimli nakit akışı iyi görünüyordu fakat bu artış, gerçek durumu temsil etmiyor.' sözleriyle süreci özetledi. Huawei'nin son durumunu ve ABD ile olan savaştan nasıl çıkacağını ise zaman gösterecek.