Hitler'in 108 komandosu ve tek bir hedef: Devrik lider Benito Mussolini’yi kaçırmak

EYYUP TEL
Abone Ol

Apenin Dağları’nın en yüksek noktası olan Gran Sasso’da bir dağ oteli, yüz sekiz komando ve tek bir hedef: Devrik lider Benito Mussolini’yi kaldığı dağ otelinden kaçırmak… Tarihin gördüğü en ünlü ve bir o kadar da akıl almaz bir gizli servis operasyonu olan Gran Sasso Operasyonu, namı değer Meşe Harekâtı....

Adolf Hitler’in düşlediği bin yıllık imparatorluğun en büyük müttefiki ve Nazizm- faşizm birlikteliğinin göstergesi olan İtalya’daki Benito Mussolini iktidarı;

  • 1943 yılında, vaat edilenin tam tersi bir şekilde, İtalya’nın Afrika’daki sömürgelerini kaybetmiş ve İtalya yarımadası müttefik devletleri tarafından işgal edilmeye başlanmıştı.

İtalyan halkının gözünde tek bir sorumlu vardı: Benito Mussolini

25 Temmuz 1943 gecesinde, Mussolini, Faşist Parti üyelerinden –ilk ve son kez olacak şekilde- karşı oy aldı.

Sonraki gün, Kral III. Vittorio Emaneule tarafından kendisine görevden alındığı bilgisi iletildi. Mussolini için 1922’den beri oturduğu iktidar koltuğundan inme zamanı gelmişti artık.

Kendisine iletilen görevden alınma haberinden sonra, Carabineri (İtalyan millî jandarma kuruluşu) tarafından tutuklandı.

Tutuklanma haberi, tahmin edildiği gibi, Berlin’de büyük çaplı bir şok yarattı. Nazi Almanyası’nın iktidarda kalabilmesi için Mussolini’nin iktidarı olmazsa olmazdı. Hitler de bunun farkındaydı ve savaşı kendi lehine çevirebilmesi için Mussolini’nin kurtarılıp yeniden iktidara taşınması gerekiyordu. Bu amaçla, Mareşal Rommel, Amiral Doenitz, Ernst Kaltenbrunner ve diğer komutanlar dâhil olmak üzere önde gelen Nazi liderlerini ile bu konuyu konuşmak üzere toplandı.

Toplantı da operasyonu yönetmek için, hayatı ve yaptığı faaliyetler ayrı bir yazının konusu olabilecek kadar geniş ve ilgi çekici olan, Otto Skorzeny seçildi.

Suratındaki yara iziyle, katı disiplini ve yaratıcılığıyla tarihe geçen bir Alman subay olan Otto Skorzeny.

Bu seçimle beraber, operasyon için düğmeye basılmıştı artık.

Skorzeny, derhal gerekli adam ve teçhizat gücünü toplamaya girişti. Ayrıca, operasyon için bir ön koşul olarak, Mussolini’nin nerede tutulduğu öğrenmesi gerekiyordu. Bu amaçla, Nazilerin bütün istihbarat kanalları seferber edildi.

İtalyan muhbirlerden, Nazilerin İtalya büyükelçilerine kadar herkesten bilgi alındı. Sonunda, Mussolini’nin Napoli açıklarında Ponza adında bir adada olduğu öğrenildi. Mussolini’nin kaldığı yerin öğrenilmesi üzerine, bu sefer de, Sardinya Adası’nın kuzey doğusundaki küçük La Maddalena adasına götürüldü.

Skorzeny, İtalyanca konuşan denizci kılığındaki bir ajanı aracılığıyla Mussolini’nin kaldığı yerin karadan fotoğraflarını çektirdi.

Operasyonun sağlıklı yürütülmesi amacıyla, havadan adayı fotoğraflamak isterken; uçağı, müttefik uçakları tarafından düşürüldü. Ancak, uçağı denize düştükten sonra, şans eseri orandan geçen ve hala faşist yönetime bağlı olan bir savaş gemisi tarafından kurtarıldı.

Otto Skorzeny

İkinci kez, tüm çabalara rağmen, Mussolini’nin yeri tespit edilememişti. Yeniden bütün istihbarat kanalları harekete geçirildi ve bu sefer beklenen haber, İtalyan polisinin sorumsuz telsiz konuşmaları sayesinde, Roma’daki Alman Büyükelçiliği’nde sivil güvenlik ataşeliği görevini yürüten Herbert Kappler’den geldi.

  • Mussolini Gran Sasso’da bir dağ otelinde tutuluyordu. Bu bilgi gecikmeden Skorzeny’ye iletildi. Operasyonun başlamaması için geride herhangi bir sebep kalmamıştı.

Mussolini, Gran Sasso'daki işte bu ıssız dağ otelinde tutuluyordu.

Amansız bir operasyon planlandı

Kurt Student, Harald Mors ve Otto Skorzeny’nin yaptığı planlara göre dağ oteli ve çevresine inebilmenin tek yolu, Almanlar tarafından yakın keşif ve irtibat uçağı olarak kullanılan Fieseler- Storch ile mümkündü.

Kalkış mesafesi 65 metre, iniş mesafesinin 20 metre olduğu bu uçak, Gran Sasso’nun dağlık arazisi için biçilmiş kaftandı. Plana göre, on iki uçak ve içerisindeki yüz sekiz komando ile operasyon yürütülecekti.

12 Eylül 1943 günü operasyon için düğmeye basıldı. On iki uçak, Skorzeny’nin öncesinde yaptığı keşif uçuşundan edinen bilgilere göre yol alarak ve biri dışından hepsinin hatasız yere inişiyle, Gran Sasso zirvesine vardı.

Skorzeny’nin bulunduğu uçak, otele en yakın yere iniş yaptı ve uçaktan apar topar inen Skorzeny’i, İtalyan Jandarma komutanı General Soleti karşıladı.

Karşılaşma, General Soleti’nin etkisiz hale getirilmesiyle sonuçlandı. Komandolar otelin etrafını sararken; Skorzeny, hemen otelin birinci katına koştu. Zaman kaybetmek demek, Mussolini’nin öldürülmesi ihtimalini arttırmak demekti ki, bu da operasyonu başarısız kılardı.

  • Korkan ve etkisiz hale getiren General Soleti’nin Carabinerilere ateş etmemesi emri üzerine, Skorzeny, hiçbir mukavemet olmadan Mussolini’nin bulunduğu ikinci kata çıkarak odasının kapısını kırdı ve Mussolini’ye seslendi:

— Duçe, Führer sizi kurtarmamız için beni gönderdi!

Mussolini biraz olsun rahatlamıştı:

— Dostumun beni yalnız bırakmayacağını biliyordum.

Beş dakika içinde otel ve çevresinde bulunan bütün korumalar etkisiz hale getirildi. Sadece Skorzeny ve pilotun bulunduğu küçük uçakla, Mussolini, Roma yakınlarındaki Alman hava üssüne aktarıldı. Ardından, Luftwaffe’e ait bir uçakla Viyana’ya aktarıldı.

Mussolini'nin, dağ otelinden kaçırılarak Storch hafif uçağına binişini objektifler böyle kaydetti.

En sonunda, Hitler’in karargâhının bulunduğu Rastenburg’a götürülen Mussolini, oğluyla beraber Herman Göring’in sığınağına yerleştirildi ve 28 Nisan 1945’te kendisinin ölümüyle sonuçlanacak süreç, Mussolini için başlamış bulunuyordu.

  • Operasyonda yer alan komandolara gelince, hepsi ödüllendirildiler.

Operasyonun baş aktörü Skorzeny, hem binbaşılığa terfi etti hem de Şövalye Haçı Nişanı ile ödüllendirildi.

Skorzeny'nin haklı gururu Kurtardığı Mussolini ile dağ otelinden ayrılan Otto Skorzeny'nin yüzünde, görevini başarıyla yerine getirmenin gururu okunuyor.

Ayrıca, yapılan operasyonla beraber ünü hem Almanya hem de dünya genelinde duyuldu.