Hindistan savunma yatırımlarını artırıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Hindistan, ordusunu güçlendirme ve yerli savunma üretimini desteklemek için içinde çeşitli türden silahların, füzelerin ve helikopterlerin olduğu 8,5 milyar dolar değerindeki askeri teçhizat alımını onaylandı.

NDTV'nin haberine göre, Hindistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Hint ordusunun kullanımı için ilave 200 BrahMos füzesi, 50 genel maksat helikopteri, ağır silahlar ve elektronik savaş sistemleri satın alınacağı ifade edildi.

Açıklamada, 705 milyar rupi (8,5 milyar dolar) değerindeki teçhizatın alımının onaylandığı belirtildi.

Tüm siparişlerin, Hint savunma üreticilerine verileceğine işaret edilen açıklamada, dizel deniz motoru üretiminin de onaylandığı kaydedildi.

Açıklamada, hava kuvvetlerinin 'Sukhoi-30MKI' tipi savaş uçağında kullanılması için uzun menzilli uzaktan komutalı silah talebinin de kabul edildiği bilgisi paylaşıldı.

Hint ordusunun kullanımı için alınacak ilave 200 BrahMos füzesi, Rus-Hint ortak şirketi 'BrahMos Aerospace' tarafından geliştiriliyor.

BrahMos süpersonik seyir füzeleri, vuruş menzilinin 290 kilometreden 400 kilometrenin üzerine çıkarılmasıyla önemli gelişmeler kaydetmişti.

Başka ülkelere de ihraç edilen füze sisteminin üreticisi BrahMos Aerospace'in Başkanı Atul Rane, şirketin 2025 yılına kadar 5 milyar dolar hedeflediğini belirtmişti.

BrahMos Aerospace ortak girişimi de Hindistan'ın savunma sanayisindeki yerli girişimlerin başını çekerken,girişimin yüzde 50,5'i Hindistan'a, yüzde 49,5'i ise Rusya'ya ait.

Hindistan-Rusya savunma iş birliği

Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana yakın ilişki içinde bulunduğu Hindistan'ın savunma sanayisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını temin ederek Yeni Delhi yönetiminin önde gelen savunma tedarikçisi oldu.

Rusya, Hindistan ile savunma iş birliklerini ortak girişimlerle güçlendirirken S-400 füze sistemlerini de 15 Eylül 2022'de teslim etmişti.

ABD ise Rusya ile Hindistan arasındaki S-400 tedarikine rağmen ABD Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası'nı (CAATSA) devreye almamıştı.

Hindistan'ın Rusya ile 2019'da yaptığı ve 2025'te teslim edilmesi planlanan 3 milyar dolarlık Akula tipi denizaltı anlaşması da bulunuyor.

Modern Ordular: Hindistan
Hint Ordusu'nun 10 bin yılı aşkın bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz?

Peki Hint Mitolojisi'ne kaynak olan iki önemli destanın aslında Hint Ordusu üzerine kurulduğunu?

Özellikle nükleer güce sahip olması ve Pakistan ile yaşadığı sınır anlaşmazlıkları ile ön plana çıkan Hint Ordusu'nun dikkat çeken yönlerini gelin birlikte GZT'de ele alalım.

Kara, hava ve deniz kuvvetleri birbirinden ayrı şekilde işleyen Hint Ordusu'nun revize edilmesi ve bu üç kuvvetin birlikte hareket edecekleri bir çatıda buluşturulması 2014'ten bu yana başbakan olarak görev yapan Narendra Modi ile gerçekleşti. 2019'da yeni bir genelkurmay başkanı atanmasıyla gerçekleşen bu birleşim, 2021'de yine başbakan Modi'nin ordunun geleneksel yapısından kurtarılması gerektiği yönündeki söylemiyle sömürge öncesi esintilerinden de arındırılmaya başlandı.

Peki Hint Ordusu'nun yıllık askeri bütçesi ne kadar?
Toplam ne kadar birliği bulunuyor?
Hindistan'ı dünyanın en güçlü 4. ordusu yapan ne?

Özellikle kalabalık yapısı ve Dünya Savaşları'nda verdiği büyük kayıplara rağmen eksilmeyen insan gücü ile ön plana çıkan Hint Ordusu'nun en büyük ve dikkat çeken özelliği ise sahip olduğu nükleer kuvvet olarak karşımıza çıkıyor. Sahip olduğu güç bağlamında dünyada 4., insan gücü bağlamında ise 3. sırada yer alan Hint Ordusu yalnızca Güney Asya bölgesi için değil aynı zamanda Dünya güç dengesinde de önemli bir rol oynuyor.

Bir milyon 200 bini aşkın askeri personele sahip olan Hint Ordusu aynı zamanda askeri teçhizat ve araçlarıyla da oldukça kuvvetli bir noktada.

Hint Ordusu'na ilişkin tüm soruları ve çok daha fazlası, Sümeyye Palta'nın hazırladığı yepyeni serimiz Modern Ordular'ın yeni bölümünde Güney Asya Uzmanı Hayati Ünlü ile yanıt buluyor.

Bağlantısız Hint’in Rus bağlantısı
Gerçek Hayat