Haydarpaşa Garı'nın akıbeti belli oldu

MERT KÖSEMOĞULLARI
Abone Ol

2012 yılından beri kapalı olan tarihi Haydarpaşa Garı'nın akıbeti belli oldu. Hakkında çeşitli söylentiler çıkmasına rağmen Haydarpaşa gar olarak kalacak.

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre Haydarpaşa hızlı tren ve bölgesel trenler için kullanılacak.

Bin dönümlük Haydarpaşa bölgesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katılımı ile yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmasında son aşamaya gelindi. Buna göre, gar alanı yine gar olarak kullanılacak.

Bina, TCDD'nin hızlı tren ile bölgesel tren hizmeti için kullanılmaya devam edecek. Geçmişte yük limanı olarak kullanılan liman bölgesinin ise kruvaziyer ve yat limanı olarak İstanbul'a hizmet vermesi planlanıyor. Gar ve limanın arkasında bulunan sahanın ise hangi amaçla kullanılacağı henüz netleşmedi.

0.
Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi.
İnşasına devrin Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906'da başlandı.

  • Bir rivayete göre binanın bulunduğu sahaya III. Selim'in paşalarından Haydar Paşa'nın adı verilmiştir.

0.
Binanın inşaatı, Anadolu Bağdat adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirildi. Ayrıca bir Alman'ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilerek Anadolu'dan gelecek veya Anadolu'ya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapıldı.
0.
İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan projenin yapımında Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalışmıştı.

I.Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu binanın büyük bir bölümü hasar gördü. Yeniden onarılan bina bugünkü şeklini aldı.

0.
1979'da Haydarpaşa'nın açıklarında Independenta adlı tankerin bir gemiyle çarpışması sonu meydana gelen patlamadan ve sıcaktan dolayı binanın O Linneman adlı ustanın yaptığı kurşun vitrayları hasara uğradı.
0.
28 Kasım 2010 tarihinde çatısında çıkan ağır yangından dolayı çatısı çökmüş ve 4. katı kullanılamaz hale geldi.
0.
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında İstanbul-Eskişehir bölümündeki demiryolu çalışmaları nedeniyle, 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren tren seferlerine ara verildi.