Havalı kahvelerin içeriği ve tarihi

ÖMERUL FARUK DARBAZ
Abone Ol

Kahve dükkanlarında istediğiniz kahvelerin içerisinde neler olduğunu biliyor musunuz?

Son dönemde 3. dalga kahvecilerin yaygınlaşması ile birlikte kahve içme pratiklerimiz de değişti. Önceki zamanlarda kahve denildiğinde aklımıza sadece ufak bardaklarda servis edilen Türk kahvesi gelirken şimdi espresso, amrricano derken birçok farklı kahvenin müdavimi olduk. İşte hemen her gün içilen kahvelerin içerisinde bulunanlar.

0. Kahvenin ortaya çıkışı 575 yıllarına kadar dayanır.
0. Rivayete göre günümüzde halen Etiyopyalı çoban Kaldi kahveyi ilk keşfeden kişidir.

Hayvanlarının ağaçtaki kahveleri yedikten sonra neşelendiğini ve daha hareketli olduklarını keşfetmiştir. 

0. Araplar kahveyi Avrupalılardan önce keşfederek yoğun bir şekilde tüketmeye başlamışlardır.

Araplar kahveyi sadece içmekle kalmayarak tüm dünyaya da satmaya başladılar. 

0. Yakın Doğu ya seyahat eden Avrupalı gezginler, alışılmadık koyu siyah renkli içecek hakkında hikayelerle geri geldiler. 17. yüzyıla gelindiğinde, kahve Avrupa'ya ulaşmış ve kıtada popüler olmaya başlamıştı.
0. 1615 yılında yeni içeçeğin Venedik'e gelmesiyle birlikte, yerel din adamları kahveyi kınamış, muhalifler aşırı temkinli davranarak kahveye "şeytanın acı buluşu" adını verdiler.
Tartışma o kadar büyümüştür ki, Papa VIII.Clement'ten müdahale etmesi istenmiştir. Ancak Papa bir karar vermeden önce içeceği kendisi tatmak istedi. Öyle tatmin edici buldu ki, Kahve Papa'nın onayını aldı.
0. Böyle tartışmalara rağmen, İngiltere, Avusturya, Fransa, Almanya ve Hollanda'nın büyük şehirlerinde, kahvehaneler hızla sosyal aktivite ve iletişim merkezleri haline geldi

Bir peniye bir fincan kahve satın alarak hararetli söyleşiler yapan tartışmacılar sayesinde "Penny Üniversiteleri" tüm İngiltere'ye yayıldı.  17.yüzyılın ortaları İngiltere'sinde, tüccarlar, nakliyatçılar, brokerlar gibi ortak ilgi alanlarına sahip patronlar ve sanatçıları çeken, çoğu Londra'da 300'den fazla kahve evi vardı.

0. Kahve bu şekilde hem doğuda hem de batıda benimsenerek bugünkü ününe kavuşmuştur.

Kaynak: Kahvem.co, Nocookie