Havada F-35’e ‘alternatif’ listesi: Rusya, Çin, Avrupa aday
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "F-35'ler olmazsa Türkiye'nin, ihtiyacı olan uçakları herhangi bir yerden almak durumunda kalacağı" yönündeki beyanı Türkiye'nin alternatiflerini gündeme getirdi. GZT, farklı önceliklere göre geliştirilen uçakları Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz'a sordu. İşte Türkiye'nin F-35'e karşı 'alternatif' listesi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ziyareti sonrası gazetecilere uçakta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu konudaki egemenliğini kimseyle paylaşmayacağına vurgu yaparak, Moskova ziyaretinin çok önceden planlandığını, ABD’nin ‘F-35’lerin verilmeyebileceği’ açıklamasıyla bir ilgisi olmadığını belirtmişti.
Çavuşoğlu F-35'in alternatiflerine işaret etti
NTV yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD'nin Türkiye'ye Patriot sistemleri ya da F-35 uçakları satmaması halinde Türkiye'nin bu ihtiyaçlarını karşılamak için başka alternatiflere bakabileceğini gündeme getirdi.
- GZT, Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz'a Türkiye'nin F-35 alternatiflerini sordu.
F-35'in 'alternatifleri' neler?
Yerli savunma sanayideki gelişmelere dikkati çeken Turan Oğuz, "Bizim kendi TF-X milli muharip uçağımız var. 10 sene içinde aktif olarak envantere girerek filolar halinde uçması bekleniyor. Bununla birlikte yine Hürjet’imiz, şuan eğitim için İzmir'de olan ve 2020’de uçuş yapmasını beklediğimiz. Hürkuş’umuz var." dedi.
Rusya'nın 5. nesil uçağı: Su-57
Yerli uçaklarımızın beklenilmemesi halinde ise ithal edebileceğimiz uçaklara değinen Oğuz, "Su-57 var 5. Nesil hava üstünlük uçağı olarak bunlarında çalışmaları devam ediyor. Seri üretim olarak Rusya da envantere henüz girebilmiş değil. Motor çalışmaları hala devam ediyor. Kırım’a konuşlandırılması düşünülüyor." ifadelerini kullandı.
Dünyanın en iyi manevra yapan uçaklarından biri: Su-35
Farklı bir amaç doğrultusunda olsa da Su-57'nin önemli bir alternatif olduğuna işaret eden Oğuz, "Yine aynı şekilde 5. Nesil düşünmezsek 4++ nesil dediğimiz 4. Nesilden üstün 5. Nesilden bazı özellikleri düşük olan Su-35 uçağı var. Dünyanın en iyi manevra yapabilen avcı uçaklarından biri diyebiliriz." şeklinde konuştu.
Teorik olarak bunların olmaması durumunda farlı alternatiflerinin olduğunu söyleyen Turan Oğuz şu ifadeleri kullandı:
Çin üretimi 5. nesil uçak: J31
"Çin’in Pakistan’la görüştüğü 5. Nesil FC31 yani J31 uçaklarının 'ihraç versiyonu olan FC31' için görüşülebilir. Çin bu uçağı henüz satmıyor fakat en azından Pakistan ile satış görüşmelerine devam edilmesi sürecin başladığını gösteriyor. Bu da Türkiye için bir alternatif olabilir.
Avrupa da bir seçenek: Eurofighter Typhoon
Ayrıca eğer yaptırımların kapsamında kalmazsak Avrupa uçakları var, Eurofighter Typhoon gibi 4+ nesil uçaklar da mevcut."
Türkiye'nin alternatifsiz olmadığını belirten Oğuz, ilk alternatiflerimizin kendi uçaklarımız olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekleştirdikleri toplantılarda da işaret edilen askeri alanda Rusya-Türkiye ortaklığının değerlendirilmeye değer olduğunu açıkladı.
Su-57 için Türkiye-Rusya ortaklığı mümkün mü?
"Tüm bunları değerlendirdiğimiz zaman hem yurtiçi hem yurtdışında teorik olarak çalışabileceğimiz ortak bazı çalışmalar yapabilmek bugün için mümkün" ifadelerini kullanan Oğuz, Rusya ile Su-57 için 'ortak üretim istenir mi?' veya 'Rusya bunu kabul eder mi?' sorularının bir sonraki adım olabileceğini söyledi.
F-35 ve Su-57 kıyaslanabilir mi?
F-35 ve Su-57 arasında kıyaslama yapmanın çok doğru veriler sunmayacağına vurgu yapan Oğuz, "Su-57 ilk öncelik olarak bir hava-hava uçağıdır, hava muharebelerinde etkin olması beklenmektedir. F-35 ise cok maksatlı bir uçaktır ama öncelikle hava-yer görevlerinde etkin olması beklenmektedir" dedi.
"Su-57 F-22'ye karşın geliştirildi"
Su-57'nin F-22 ile kıyaslanması gerektiğini söyleyen Oğuz şöyle konuştu:
"Su-57 Rusya’nın F-22’ye karşılık geliştirdiği bir hava üstünlük uçağıdır. Daha ileri manevra kabiliyetli, daha atik bir uçak ve hava muharebelerine daha uygun üretilmiş bir uçak. Ancak bu görevi icra ettikten sonra hava-yer, yani bombalama görevlerini de yapabilir. F-35 ile Su-57 askeri stratejiler gereği çok mecbur kalınmadıkça direkt karşı karşıya gelmeyeceklerdir. Bir hava muharebesi durumunda Rusya'da Su-57 öne çıkacaktır. ABD de kendi stratejileri gereği F-35’i değil F-22yi değerlendirir. Çünkü F-22 de hava üstünlük uçağıdır. Normal şartlarda hava savaşları bittikten sonra ABD F-35’i görevlendirebilir. Her işi yapabilecek bir uçak istiyorsanız F-35, düşman uçağı engelleyecek bir uçak istiyorsanız Su-57 daha öne çıkacaktır."