Hafter'in hedefinde neden Türkiye var?

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Libya'da Hafter güçlerince alıkonulan 6 Türk vatandaşı gemici serbest kaldı. Türk çalışanların Libyalı şirket sahipleriyle gemiye geri döndüğü ve kendi istekleriyle çalışmaya devam etme kararı verdikleri öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı, "Libya'da Hafter'e bağlı illegal milis güçler tarafından altı vatandaşımızın alıkonulması haydutluk ve korsanlık niteliğinde bir eylemdir. Vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde Hafter unsurları meşru hedef haline gelecektir." uyarısında bulunmuştu.

GZT'ye konuşan ANKASAM Uluslararası Güvenlik ve Türk Dış Politikası Danışmanı Dr. Emre Ozan, Libya'daki siyasi iklime dair değerlendirmelerde bulunarak Hafter'in Türkiye'yi dışarda tutan Türkiye'yi dışlayan eksene destek olarak kendi meşruiyetini güçlendirmek istediğini vurguladı.

Libya'da Trablus hükümetine karşı mücadele eden General Halife Hafter'e bağlı güçler altı Türk vatandaşını alıkoymuş, Dışişleri Bakanlığı'ndan Hafter'e sert tepki gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada "Libya'da Hafter'e bağlı illegal milis güçler tarafından altı vatandaşımızın alıkonulması haydutluk ve korsanlık niteliğinde bir eylemdir. Vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde Hafter unsurları meşru hedef haline gelecektir." ifadesine yer verilmişti.

Libya'nın Ankara Büyükelçiliği de General Halife Hafter'e bağlı güçlerin Türkiye'yi hedef alan açıklamalarını kınamıştı. Söz konusu açıklamaların "gamsız ve sorumsuzca" nitelendirildiği Büyükelçilik açıklamasında, Hafter güçlerinin bu açıklamalarının iki ülke ile halkları arasındaki dostane ilişkilere zarar verdiği vurgulanmıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya'da Hafter güçlerince alıkonulan 6 Türk vatandaşı gemici serbest kaldı.

Libya'da Kaddafi sonrası ortaya çıkan iktidar mücadelesine dair GZT'ye değerlendirmelerde bulunan ANKASAM Uluslararası Güvenlik ve Türk Dış Politikası Danışmanı Dr. Emre Ozan, Libya'da Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Uluslararası toplum tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti olduğunu hatırlattı.

General Hafter'in savaş taktikleri nedeniyle Bingazi büyük bir yıkıma uğradı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanımayan elinde askeri güç bulunan General Halife Hafter'in Libya'nın büyük bir kısmını elinde tuttuğunu belirten Ozan, "Halife Hafter, Libya'nın başkenti Trablus'u ele geçirmek üzere Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı bir operasyon başlattı. Askeri harekata başlamasından kısa bir süre önce Hafter'in Suudi Arabistan'la Birleşik Arap Emirlikleriyle bir takım temasları oldu. Hafteri'yi kim destekliyor dediğimiz zaman karşımıza ilk çıkan aktörlerin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır olduğunu görüyoruz." dedi.

ANKASAM Uluslararası Güvenlik ve Türk Dış Politikası Danışmanı Dr. Emre Ozan

Libya'daki siyasi iklimi dair konuşan Ozan şunları kaydetti:

  • "Libya'daki temel mesele burada çok uzun bir süredir etkin bir hükümetin kurulamamış olması. Libya'da her ne kadar BM, AB Uluslararası toplum tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümet'i kurulmuş olsa da ülke genelinde istikrarsızlık mevcut. Dolayısıyla Libya'da istikrar talep ediliyor."

Halife Hafter

Hafteri'yi destekleyen bölgedeki aktörlerin ortak özelliğinin Ortadoğu'da ABD'yle yakın bir ilişki içerisinde olan ve ABD'nin Ortadoğu politikasında belirleyici ülkeler olduğunu vurgulayan Ozan şunları söyledi:

  • "Nitekim ülkede çatışmalar başladıktan kısa bir süre sonra ABD Başkanı Donald Trump, Halife Hafter'le bir görüşme yaptı.
  • Görüşme sonrasında Hafteri, Libya'nın istikrarının sağlanması, Libya'da sürdürülebilir bir hükümetin kurulması gibi konularda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.
  • Trump'la Hafteri'nin diyaloğu ABD'nin Halife Hafter'e açık desteğini ortaya çıkardı. Başka aktörler de mevcut.
  • İşin ilginç tarafı Rusya'nın Fransa'nın da Hafter'e kısmı bir desteği var. Hafteri destekçileri onu Libya'da yönetimi elinde bulundurabilecek, ülkenin tamamında hakimiyetini kurabilecek bir aktör olarak görüyor.
  • Diyebiliriz ki Hafter bir takım aktörler tarafından Libya'nın yeni Kaddafi'si olarak adlandırılıyor."

Hafter'in Türkiye'yi tehdit etmesinin nedenini sorduğumuz Dr. Emre Ozan, Libya'da Türkiye'nin açık bir şekilde Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni desteklediğini hatırlatarak, "Yani Türkiye Hafter'in karşısında yer alıyor. Türkiye Libya'da taraf tutma niyetiyle değil; ama uluslararası toplumun tanıdığı Birleşmiş Milletler'in tanıdığı hükümetin Ulusal Mutabakat Hükümeti olduğunu biliyoruz.

Libya'nın başkenti Trablus'ta yer alan Mitiga Uluslararası Havalimanı’nın, yapılan hava saldırısı nedeniyle uçuşlara kapatıldığı duyuruldu.

Türkiye Libya'da sorun çözülecekse Birleşmiş Milletler öncülüğünde Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin de yer aldığı bir platformada çözülmesi gerektiğini düşünüyor. Diğer aktörler gibi Türkiye'nin Hafter'e vermiş olduğu bir destek yok. Hafter'in Türkiye'ye olan hasmane tutumu temelde buradan kaynaklanıyor. Hafter'e destek veren aktörlere baktığınız zaman söz konusu ülkelerin bölgede Türkiye'yle bir rekabet içerisinde olduğunu görüyoruz." dedi.

Ozan, Doğu Akdeniz'e dikkat çekti

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı bir eksenin ortaya çıktığını belirten Ozan, "Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı eksen ABD'nin desteğiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ,İsrail, Mısır; Doğu Akdeniz'e kıyısı olmayan ülkelerden de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla ortaya çıktı. Libya da Doğu Akdeniz'in bir parçası. Bu bağlamda General Hafter Türkiye'yi tehdit ederek Doğu Akdeniz'de ABD'nin oluşturduğu Türkiye karşıtı bu eksenin yanında yer aldığını gösteriyor. Nitekim Hafter, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi dışarda tutan Türkiye'yi dışlayan bu eksene destek olarak kendi meşruiyetini güçlendirmek istiyor" ifadelerini kullandı.

ABD, İran'ı vurursa 'Venezuela'daki gizli grup' devreye girecek
Gündem