GZT uzmana sordu: Ankara'da neden kum fırtınası oldu?

KÜBRA ŞAFAK
Abone Ol

Ankara'da yaşanan kum fırtınası görenleri şaşkına çevirdi. Kum fırtınasının sebeplerini ve insan sağlığına zararlarını GZT uzmana sordu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, "Ankara'da yaşanan kum fırtınasının Arabistan'dan geldiğini ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağını GZT'de anlattı.

Demirhan'ın açıklamalarından satır başları bu şekilde;

Deniz Demirhan

Şuanda ülkemize Arabistan yarım adasından hareket eden çöl tozları etkisi altındayız. Sadece Ankara’da değil, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde de bunun etkileri görülmekte ve hatta ilerleyen günlerde Akdeniz Bölgesi’nde de etkili olacaktır. Fakat Ankara üzerinde bu kadar fırtına olmasının sebebi Polatlı’da özellikle düz alanların olması buranın rüzgarın hızını kesecek herhangi bir engel teşkil etmemesi binaların burada rüzgarın daha da hızlanmasına ve toprak üzerindeki kumlarında ve toprağında havaya karışmasına sebep olmuştur.

Kum fırtınası neden Ankara'da oldu?

Ankara üzerinde meteorolojik olarak şuanda alçak basınç merkezi yukarı seviyede vardır. Bu alçak basınç merkezi rüzgarın bu nedenle özellikle bu bölgede lokal olarak meydana gelen basınç merkezi kum fırtınasına sebep oldu.

Ve Ankara’da sadece bu kadar etkili olmasının sebebi Ankara’da özellikle alçak merkezinin varlığı ve kuvvetli rüzgarın varlığı bu ikisi birleşince burada fırtına şeklini almıştır. Fakat ilerleyen saatlerde yine rüzgarında etkisini kaybetmesiyle son bulmuştur.

Çöl tozlarında bakteri bulunuyor

Yağmurla beraber bu atmosferdeki tozlar, kumlar yere inecektir. Ve bu tozların ve kumların içinde bakteri mevcuttur. Arabistan'dan gelen çöl tozlarının içinde bakteri vardır. Bu tozların solunmaması lazım.

Yağmurla beraber yeryüzüne inen bu çöl tozlarının aynı zamanda cildimize de temas etmemişi lazım ve saçlarımıza da temas etmemesi gerekli. Çünkü yanlış bir inanış var. Saçlarımıza yararlı olacağı ile ilgili bu tamamen yanlıştır. Cildimize ve gözümüze temas etmemesi gereken bir yağış çeşididir.