GZT aktarıyor: İmar Barışı'nda süreç nasıl işleyecek?
Başladığı günden bu yana, 9 milyon 500 bin vatandaşın başvurarak faydalandığı İmar Barışı'nın bugün son günü. GZT, resmi bir açıklama yapılmasa da uzatılması gündemde olan İmar Barışı'yla ilgili Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen'e ulaşarak konuyu ilk ağızdan aktarıyor. İmar Barışı'nda süreç neyi ifade ediyor?
İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan İmar Barışı'nda bugün sona ermesi beklenen başvuru süreci ikinci kez uzatılacak.
Söz konusu İmar Barışı'nda sürenin 6 ay uzatıldığı ifade edilirken, GZT konuya ilişkin Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen'e ulaştı.
Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan resmi bir açıklamasının olmadığına vurgu yapan Nihat Şen, "Fakat ben geçen hafta kamuoyundan ciddi bir talebin olduğunu iletmiştim. Bakanlığın da öğleden sonra gerekli açıklamaları yapmasını bekliyoruz." dedi.
"Ciddi harç bedelleri var"
İmar Barışı'nın en az 6 ay uzatılmasının doğru olduğunu düşündüğünü ifade eden Şen, "Nedeni de şu, malumunuz ekonomik bir dar boğazdan geçiyoruz ve hükümetimiz ekonomik paketleri etap etap devreye alıyor ve sonuçlarını da görmeye başladık.
"En az 6 ay uzatılmalı"
Vatandaşlarımızın müracaatlarında ciddi harç bedelli çıkıyor. Vatandaşlar bu harç bedellerini ödemekte ciddi sıkıntılar yaşayabiliyor. Müracaatını yapıp ödemesini yapamayan vatandaşlarımız vardı. Önümüzdeki aylarda hükümet tarafından alınan ekonomik tedbirler, daha olumlu yönde seyir göstereceğinden en az 6 ay uzatılmasının doğru olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"Ekonomik tedbirler katkı sağlayacaktır"
Hükümetin aldığı ekonomik tedbirlerin vatandaşlar üzerinde olumlu yönde etki etmeye başlayacaktır diyen Şen, şöyle konuştu:
"Ödeme kolaylığı olabilir"
"Örneğin, kredi faizleri daha düşük olacaktır.
Bakanlığın resmi açıklamasını görmedik ama belki bir ödeme kolaylığı olabilir. Harçlarda da bir dengesizlik söz konusuydu ve bu harçlardaki dengesizliklerde sürecin uzatılması sürecinde belki bir değişiklik olmuştur. Bakanlığın açıklamasını bekleyip göreceğiz.
"14 milyon müracaat bekleniyordu"
İmar affı, 31.12.2017’den önce yapılan tüm binaları kapsıyordu. 14 milyon civarında bir müracaat ve 40 milyar TL’lik bir gelir elde edilmesi düşünülüyordu. Fakat, bu süre sonunda istenilen hedefe ulaşılamadı. Tabi bunun birçok nedeni var, imar barışının mevzuatlarının içindeki aksaklıklar var, ekonomik zorluklar var, bir de yönetmeliğin içinde gayrimenkul hukukunu da düzenlemeyen çelişkide olan bazı konular var. Bunlara da açıklık getirilmesi gerekiyor.
"Hedeflenen rakamlar elde edilebilir"
Eğer bu 6 aylık sürecin içinde bu dediğim konularda dikkate alınırsa hedeflenen sayı ve gelirin elde edileceğini düşünüyorum.
Vatandaşlarımız sıkışık olmadan daha sağlıklı karar verecekler. Binalarıyla ilgili yapı kayıt belgelerini alarak, karşılaştıkları güçlüklerden kurtulacağı inancındayım."
Bakan Kurum sinyali vermişti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışına ilişkin, "Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi." demişti.
İmar barışına ilişkin sürecin 31 Aralık'ta tamamlanacağını anımsatan Kurum, şu değerlendirmelerde bulunmuştu.
- "Sürecin uzatılmasına ilişkin ciddi talep var, bunu biz 31 Aralık'ta inşallah değerlendirmiş olacağız ancak 31 Aralık'a kadar vatandaşımızın ödemelerinin yapılabilmesi adına tüm kamu bankaları açık olacak ve imar barışı sürecinden vatandaşımız hafta sonu da faydalanabilecek. Diğer özel bankalarımızla da görüşmeleri sürdürüyoruz, bunun hem bakanlığımız internet sitesinde hem de bankalarımızın sitelerinde duyuruları olacaktır. Hafta sonu da bankalarımız açıktır, imar barışından vatandaşlarımız faydalanabilir."