Güvenlik uzmanları açıklıyor: Şifrelerde boşluk kullanmak ne kadar güvenli?

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Uzmanlara göre, kendinizi bilgisayar korsanlarına karşı korumanın en etkili yolu parola alışkanlıkları oluşturmak.

Siber güvenlik uzmanları, Business Insider ile korsanların hesabınıza girmesini zorlaştırabilecek basit ipuçlarını paylaştı.

Güçlü bir şifre oluşturmak için ilk öneri elbette şifrenin noktalama işaretleri ve büyük küçük harf içermesi. Ancak uzmanlar, birden fazla kelimeden oluşan şifrelerin tek kelimelere oranla çok daha güvenli olduğunu söylüyor. Ayrıntılar haberimizde:

Siber tehditler her geçen gün artarken, 'güvenlik' konusunda en büyük rol kullanıcıya düşüyor. İster herhangi bir web sayfası olsun isterse banka şifresi olsun güçlü şifre belirlemek şart.

Ancak araştırmalar ne yazık ki bunun tam tersini söylüyor. Üstelik konuya yalnızca web sayfası, banka şifresi ya da sosyal medya gözüyle bakmamak lazım. Zira e-devlet üzerinden elde edilen veriler de birçok farklı amaçla kullanılabiliyor.

En fazla 123456 kullanılıyor.

Türkiye'de en fazla kullanılan şifrelerin başında hâlâ 123456 geliyor. Listenin tamamı ise aşağıda yer alıyor:

  • 123456

    123456789

    Qwerty

    Password

    11111

    12345678

    Abc123

    1234567

    Password1

    1234567890

Az önce bahsettiğimiz gibi aslında güçlü şifre belirlemek için ilk madde şifrenin noktalama işaretleri içermesi. Elbette büyük - küçük harf ve uzunluk da önemli maddeler arasında.

Çok kelime içeren şifreler daha güvenli.

Uzmanlara göre şifreniz tek kelimeyse yanlış yapıyorsunuz demektir. Birden fazla kelime şifreleri önemli oranda güçlendiriyor.

Şifrenin gücü, internetteki güvenliğin en önemli parçalarından biri. Dolayısıyla önerilere daha fazla kulak asmakta yarar var.

0. Siber Hazırlık Enstitüsü'nün Genel Müdürü ve Obama yönetiminin eski bir siber güvenlik danışmanı Kiersten Todt, 'parolayı olabildiğince uzun ve zor yapın' diyor. 'Dört kelime uzunluk güvenli, beş kelime daha da güvenlidir' şeklinde durumu özetliyor.
0. Popüler inanışın aksine, şifrelerde boşluk kullanmanın iyi olduğunu söyleyen Todt, Gogole ve Facebook gibi birçok büyük sitenin şifrede boşluk kullanmayı desteklediği belirtiyor.
0. Çok kelimeli bir parola, tek kelimeden daha güçlüdür. Çünkü entropiyi veya bir kelimedeki rastgelelik miktarını artırır ve tahmin edilmesini zorlaştırır.
0. Farklı platformlarda farklı şifreler kullanmak da önemli. Aksi takdirde herhangi bir sosyal ağdaki şifreniz kırıldığında diğer hesaplarınıza da ulaşılabilir.