Günlük hayatımızda kullandığımız içinde yemek geçen atasözleri ve deyimler

HABER MASASI
Abone Ol

Kültürümüzde onlarca atasözü var. Peki, içerisinde yemek ismi geçen kaç atasözü var biliyor musunuz?

Atasözleri ve deyimler kültürümüz için 1 külçe altına denk gelirler. Her durum için bir atasözüne veya deyime sahip olan kültürümüzde dilimizin de nasıl gelişmiş olduğunu görüyoruz. Öyle büyük bir geçmişe sahibiz ki, atalarımız neredeyse her durumu hayatlarında tecrübe etmişler ve bunlar için manidar sözler söylemişlerdir. Düşünün kaç ülkenin atasözleri ve deyimler sözlüğü vardır ya da her durum için bir anlam ifade eden konu ile aslında çok alakasız sözcük grupları bulunur. Evet, konu ile çok alakasız dedik fakat aslında hepsinin bir de hikayesi vardır. Sizler için içerisinde yemek ile ilgili kelimeler bulunan atasözlerini ve deyimleri derledik.
1. Ayıkla pirincin taşını
Yavuz Sultan Selim'in Yemen'i Osmanlı'ya kattığı sırada Sinan Paşa, askerleri ile çölde konaklarken yemek yapacaklardır. Bir bez parçasını yere serip pirinçleri de üzerine dökerler ve içerisindeki taşları ayıklamaya başlarlar bu sırada çıkan bir kum fırtınası yüzünden pirinçler tekrar taşa bürünürler. Bu sırada askerlerden bir tanesi “hadi bakalım ayıkla pirincin taşını. Kafamıza daha büyük bir taş yağmadan tövbe etmeliyiz.” der ve o günden bu güne bu deyim hayatımıza girer.
2. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak
Süveyş Kanalı üzerinde bir liman olan Dimyat'ta ünlü Mısır pirinci ticareti yapılmaktaydı. Bunu öğrenen bir Türk tüccarı bu limana gitmek için yola çıkar. Bu sırada gemisi korsanlar tarafından soyulur ve büyük uğraşlar sonucunda anca dönebilir evine. Tabi iflas etmiştir ve tarlasındaki bulgurları da başka tüccarlara satar. Bunun sonucunda da bu deyim ortaya çıkar.
3. Lafla peynir gemisi yürümez
Osmanlı döneminde İstanbul'da yaşayan bir peynir tüccarı Trakya'dan getirdiği peynirleri İstanbul'da satarmış kalan peynir olursa da bunu İzmir'de satmaya gönderirmiş. İzmir'de peynir fiyatları yükseldikçe İstanbul'dan peynir gönderebilmek için kaptanlar ile pazarlık edermiş. “Peynirler sağ salim gitsin de ondan sonra düşünürüz” dermiş. Bu olay tekrar yaşandığında ise kaptan “Lafla peynir gemisi yürümez” demiş ve oradan günümüze kadar ulaşmış.
4. Papaz her gün pilav yemez
Hristiyanların büyük perhiz dedikleri zamanlarda et ürünleri tüketmeyip bakliyat ve sebze ürünleri tüketilirmiş. Gene perhiz zamanlarından birinde o dönemin papazının karısı yatalak olduğundan zengin birisi sürekli yardım edermiş. Hizmetçisi ile yemek gönderirmiş. Bunlar da genelde pilavlı yiyeceklermiş. Büyük perhiz bittikten sonra bu zengin kişi papazı yemeğe çağırmış ve çoğunlukla et olan sofra kurdurmuş. Papaz da bunlardan yemeye başlamış. Hizmetçi bunu görünce şaşırmış ve bunun yasak olduğunu söylemiş. Bunun üzerine zengin kişinin cevabı ise “Papaz her gün pilav yemez, et de yiyecek tabi ki” olmuş. Sonradan bizlere kadar gelmiş bu söz.

Yahudi mahallesinde salyangoz satılmaz

Doğru zamanda ve doğru yerde bir iş yapmanız için söylenen bir atasözümüz. Nereden geldiği ise aslında içerisinde gözükmektedir. Yahudilerin dini inanışına göre salyangoz yemek yasaktır. Siz Yahudilerin bulunduğu bir yerde salyangoz satmaya çalışırsanız boşa çabalamış olursunuz.