Güney Asya'da tansiyon yüksek: Hindistan ve Pakistan arasında ne oluyor?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Güney Asya ülkeleri Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim üst düzeye çıkmış durumda. Hindistan, Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafındaki Ceyş-i Muhammed örgütüne ait kampa hava saldırısı düzenlemesi üzerine iki ülke arasında uzun yıllardır süren 'Keşmir sorunu' yeniden alevlendi. Avrupa Birliği (AB), taraflara "itidal" çağrısında bulunurken, her iki taraftan da karşılıklı tehdit mesajları gelmeye devam ediyor. İki komşu ülke arasında savaş çanlarının çalmasına neden olan sebepleri mercek altına aldık...

Hindistan, dün Pakistan’a hava saldırısı düzenlendiğini ve 'terör' kamplarının vurulduğunu açıklamış, Pakistan Hava Kuvvetlerine ait üç savaş uçağının, bu sabah Keşmir Sınır Kontrol Hattı'nı geçerek Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesine girdiği ve Hint uçaklarının önleme yaptığı öğrenilmişti.

İki Güney Asya ülkesini savaşın eşiğine getiren karşılıklı restleşmelerin nedenlerini araştırdık.

Hindistan'ın, Pakistan tarafında gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu boş arazilerin vurulduğu açıklanarak hiçbir zayiatın olmadığı duyurulmuştu.

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, Hint güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı direnişçiler arasında çatışma çıktı.

Saldırıda 44 Hint askeri ölmüştü

Pakistan ve Hindistan arasında ihtilaflı olan Cemmu ve Keşmir bölgesinin Hindistan tarafından kontrol edilen Srinagar şehrine terör saldırısı düzenlenmiş 44 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Hindistan makamları 14 Şubat’ta gerçekleşen saldırıdan Pakistan’ı suçlamış, Pakistan’ın teröristlere yardım ve yataklık ettiğini duyurmuştu.

Hindistan Tarım Bakanı Gajendra Singh Shekhawat, sosyal medya hesabından, Hint Hava Kuvvetlerinin, Pakistan’ın Muzzaffarabad bölgesine operasyon yaptığını duyurmuş, Shekhawat, uçakların salı erken saatlerde sınırı geçerek terör kamplarını vurduğunu ve tamamen yerle bir ettiğini öne sürmüştü.

Hintli askerler, Pakistan sınırında görünüyor.

Hindistan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Pakistan hava sahasını ihlal ettiği ve bomba bıraktığı bildirildi.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Hint savaş uçaklarının Keşmir kontrol hattındaki Muzafferabad bölgesinden Pakistan hava sahasını ihlal ettiğini, sınırdan 5-6 kilometre içeri giren uçaklardan birinin Pakistan savaş uçaklarının müdahalesinin ardından Hint tarafına kaçarken aceleyle bomba bıraktığını belirtti.

Gafur, Hint uçağının bıraktığı bombanın sınır eyaleti Hayber-Pahtunhva'daki Balakot kenti civarında bir bölgeye düştüğünü ifade etti.

Hindistan uçaklarının vurduğu bölgeden bir görüntü.

Pakistan iddiaları kabul etmedi

Hindistan kontrolündeki Keşmir'de 14 Şubat'ta yaşanan patlamanın ardından Pakistan ile Hindistan arasında gerilim yeniden yükselmişti. Hindistan, saldırganların Pakistan tarafından desteklendiğini belirtirken, Pakistan bu iddiaları reddetmiş ve saldırıyı kınamıştı.

'Savaş uçağı düştü' iddiası

Hindistan Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağının Cammu Keşmir'in Budgam bölgesinde düştüğü bildirildi. PTI haber ajansı, Garend Kalaan Köyü yakınlarında, yerel saatle 10.00 civarında açık bir araziye düşen uçağın ikiye ayrıldığını ve alev aldığını belirtti.

Olayda 2 pilot ve bir sivilin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

Hint basını, Pakistan savaş uçaklarının Keşmir'de Nowshera bölgesine girdiğini; bölgedeki sıcak gelişmeler üzerine havalanan Hindistan ordusuna ait bir MiG jetinin düştüğünü duyurdu.

Pakistan savaş uçakları Hindistan sınırını ihlal etti

Pakistan Hava Kuvvetlerine ait üç savaş uçağının, sabah saatlerinde Keşmir Sınır Kontrol Hattı'nı geçerek Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesine girdiği ve Hint uçaklarının önleme yaptığı bildirildi.

Hindistan basınında yer alan haberlere göre, Pakistan Hava Kuvvetlerine ait F-16 tipi üç savaş uçağının sabah saatlerinde Hindistan'ın Cammu Keşmir'in Novşera bölgesinde uçtuğu tespit edildi.

Yetkililer, Hindistan savaş uçaklarının yaptığı önlemenin ardından uçakların Pakistan tarafına döndüğü belirtildi.

Hint güvenlik güçleri, çatışmanın ardından düzenlenen protesto gösterisine göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Keşmir sorunu nedir?

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Cemmu ve Keşmir bölgesinin Hindistan tarafından kontrol edilen Sringar şehrinde Hindu güvenlik güçlerine ait bir araca, bomba yüklü araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 44 olarak tespit edilmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Pakistan-Hindistan hattında yine Keşmir krizi
Mecra