Gümüşhane artık lavanta kokuyor: 100 bin lavanta fidesi dikildi
● Gümüşhane'de ilk kez lavanta üretimi denendi. 100 bin lavanta fidesi ile başlayan deneme dikimi yüzde 100 başarıya ulaşıldı.
● Turizme de ciddi katkılar sağlayan lavanta bitkisi çiftçilerin de yüzünü güldürecek. Çiftçiler 1 dönüm lavanta bahçesinden 30 yıl boyunca her yıl 5 bin lira kazanacak.
● Görsel güzelliği ve enfes kokusuyla bulunduğu bölgeyi mor renge bürüyen lavanta bitkisi tarıma, turizme ve arıcılığa katkı sağlıyor.
Osmanlı saraylarına meyve gönderen, Kuşburnu meyvesinin gen merkezi olan Gümüşhane’de son yıllarda bitkisel üretimde ürün çeşitliliğini artırılması amacıyla yapılan çalışmalara hız verildi.
Bitkisel ürün çeşitliliğini arttırma çalışmaları Ceviz eylem planı ve glütensiz un kaynağı olan kara buğdayla başlamıştı. Bu kez tıbbi ve aromatik bitkilerin en değerlilerinden olan lavanta bitkisinin deneme dikimi gerçekleştirildi ve yüzde 100 başarıya ulaşıldı.
Önümüzdeki yıl 200 bin fide dikilecek
Gümüşhane Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Atıl tarım arazilerin değerlendirilmesi ve bitkisel üretimin modernizasyonu” projesi kapsamında yaklaşık 100 bin lavanta fidesi Gümüşhane’nin Kelkit ve Şiran ilçelerinde belirlenen 10 üreticinin 50 dönümlük özel bahçelerine dikildi. Önümüzdeki yıl bu sayılar ikiye katlanacak ve alan 100 dönüme fide sayısı da 200 bine çıkarılacak.
Hem Kelkit hem de Şiran ilçesinde ilk yılında çiçek açan ve hızla büyüyen lavanta bitkileri hasat edilirken, hem çiftçiler boş tarım arazilerini değerlendirerek milli ekonomiye katkı sağlamış oldu hem de dönümünde 20-30 kilogram bal vermesi nedeniyle arıcılar bayram etti.
“30 yıl boyunca hasat edeceğiz”
Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de ilk kez uygulanan lavanta projesinin başarıya ulaştığını söyledi. Kirşen, lavanta ekiminde 10 üreticinin de başarılı olduğunu belirtti ve şu şekilde konuştu:
“Kelkit ve Şiran ilçemizde uyguladığımız bu projede 10 üreticimizle deneme amaçlı başladık. Amacımız hem çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak hem de atıl arazileri milli ekonomiye kazandırmak ve üretimi artırmak. Gümüşhane coğrafyasında doğal olarak lavanta zaten bulunmaktaydı. Bakanlığımıza bağlı Antalya’da bulunan Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü ile görüşerek oradan hangi çeşidin bölgemiz için uygun olduğunu değerlendirdikten sonra deneme amaçlı başladık projeye. Projenin ilk yılında başarılı olduğunu gördük. Lavantalar yetişti ve çiçeklerini verdi. Bu ilk yılı. Hem Kelkit hem Şiran’da ki 10 üreticimizde de başarılı olduk. Bu çiçeklerimiz hasat edilecek ama ilk yılında verim düşük olur. Asıl verim 3 ve 4.yılda başlayacak. Şuandaki lavanta çiçekleri 1 metre boyuna ulaşacaklar. Çalı formunda bir bitki. 30 yıllık bir ömrü var. Bir kere dikilir ve 30 yıl boyunca hasat edeceğiz” dedi.
Görsel güzelliği ve enfes kokusuyla çiçek açtığında bulunduğu bölgeyi mor renge bürüyen lavanta Türkiye’de son yıllarda turizme de ciddi katkı sağlıyor.