Greta Thunberg Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi

HABER MASASI
Abone Ol

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg (17), İsveçli 2 milletvekili tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Greta böylece Nobel için 2'nci kez aday gösterilmiş oldu.

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg (17), İsveç Sol Partisi'nin 2 milletvekili Jens Holms ve Hakan Svenneling tarafından Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi. Nobel Ödül Komitesi kurallarına göre herhangi bir ulusal meclisin ya da hükümetin üyesi ile devlet başkanları, birini aday gösterme hakkına sahip.

Greta böylece Nobel Barış Ödülü'ne 2'nci kez aday gösterilmiş oldu.

'Greta barış için çok çalıştı'

Holms ve Svenneling Greta'yı aday gösterirken şu ifadeleri kullandı: "Greta siyasetçilerin gözünü iklim krizi konusunda açabilmek için çok çalıştı. Ayrıca, karbon emisyonunu azaltmak ve Paris Anlaşması'na uymak için çalışmak da birer barış hareketidir."

  • ABD Başkanı Donald Trump, dünyada yükselen sıcaklıklarla mücadele için karbon emisyonunu azaltmayı hedefleyen Paris Anlaşması'ndan Haziran 2017'de çekilmişti.

Fridays for Future (Gelecek için Cumalar)

Greta, iklim krizine dikkat çekmek için birçok öğrenciyi cuma günleri okullarını asarak iklim eylemlerine katılmak için cesaretlendirmişti. Bu eylemler dünya çapında "Fridays for Future"(Gelecek için Cumalar) olarak adlandırıldı.

Greta, düzenlediği Cuma eylemlerinin yüzü oldu.

BM konuşması dünya gündemini oldukça meşgul etti

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Toplantısı’nda "Bütün bunlar yanlış. Ben burada dikiliyor olmamalıydım. Okyanusun öteki tarafındaki okuluma dönmüş olmalıydım. Yine de hepiniz benden umut bekliyorsunuz? Nasıl cüret edersiniz! Boş sözlerinizle benim hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız ama buna rağmen şanslılardanım. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yok oluşun başlangıcındayız ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları. Nasıl cüret edersiniz?" şeklinde ifadelerin dikkat çektiği bir açıklama yapmıştı.

Greta Tuhunberg, 2019'da BM İklim Toplantısı'nda çarpıcı bir konuşma yapmıştı.

Greta Thunberg'ün BM'deki konuşması liderleri sarstı
Dünya çapında iklim hareketinin sembolü haline gelen 16 yaşındaki Greta Thunberg'ün, BM İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşma büyük beğeni aldı. İsveçli çevre aktivisti 3 Ocak 2003'te doğdu. Ağustos 2018'de iklim değişikliği ile savaşılmaya hemen başlanması gerektiği konusunda çeşitli protestolara başladı. 'İklim için okul grevi' ile medyanın dikkatini çekmeye başlayan Thunberg, o zamandan beri iklim aktivistliği yapmaktadır.


2019'da "Yılın Kişisi" seçildi

Greta'nın isminin sık sık gündeme taşınmasına katkı sağlayan başka bir olay da 2019 yılında Time dergisi tarafından "Yılın Kişisi" ödülüne layık görülmesi.

Ödüle aday gösterilenler arasında ABD Başkanı Donald Trump, Trump'ın azil sürecindeki ezeli rakibi, ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat rakibi Nancy Pelosi ve Hong Kong göstericileri bulunuyordu. Trump, Greta'nın yılın kişisi seçilmesine tepki göstermişti.

Donald Trump, Greta Thunberg'in 'Yılın Kişisi' seçilmesine tepki gösterdi
Jurnal.ist