Google'ın yeni amacı: Dünyadaki hemen her şeyi haritalandırmak!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

En başarılı yön bulma uygulamalarından biri olan Google Haritalar, son birkaç ayda bir dizi güncellemeyle yepyeni özellik kazandı.
Google'ın asıl hedefi uygulamaya bol özellik eklemenin yanı sıra dünyadaki hemen her şeyi haritalandırmak.
Google Haritalar Mühendislik Müdürü Andrew Lookingbill ve Google Haritalar Ürün Müdürü Ethan Russell konuyla alakalı detayları blog yazısıyla paylaşıyor.

Yön bulma uygulaması olarak Google Haritalar kullanıyorsanız, son aylarda servisin ne kadar zengin özelliklerle donatıldığını mutlaka fark etmişsinizdir.

Sürekli güncellenen sisteme aslında birkaç gün önce 'paylaşımlı bisiklet noktalarını' görmeyi sağlayan özellik de eklendi. Ayrıca geliştiriciler yaklaşık üç aydır otobüs, tren ya da metroların yoğunluğunu göstermek üzere yeni bir yapı üzerinde çalışıyor.

Google Haritalar, '5 milyar' indirmeyi geçti
Teknoloji

Tüm bu güncellemelerin asıl sebebi hemen her şeyi haritalandırarak otomatik hale getirmek.Böylece Google aslında birçok yararlı hizmeti tek bir servis üzerinde sunuyor.

Bu noktada aslında Google Haritalar'ın 14 yıllık geçmişi de büyük önem taşıyor. En yakın rakibi Apple Haritalar ise yalnızca 7 yıldır hizmet veriyor. İki şirket arasındaki rekabet epey fazla. Ama yine de Google bu noktada Apple'dan çok önde.

Google, önümüzdeki dönemlerde uygulamaya ekleyeceği yenilikleri bir blog yazısıyla paylaştı. Google Haritalar Mühendislik Müdürü Andrew Lookingbill ve Google Haritalar Ürün Müdürü Ethan Russell'in kaleme aldığı yazıda aslında son kullanıcıları yakından ilgilendiren birçok ayrıntı var.

Harita yöneticileri, 'Dünya güzel; dağınık ve sürekli değişen bir yer. Yollar ekleniyor, binalar inşa ediliyor ve her zaman yeni işletmeler açılıyor' diyor. Hatta iki önemli isim de 'Google Haritalar ekibimdeki rolümüz bu sürekli değişen dünyayı doğru bir şekilde modellemek ve yansıtmak' şeklinde bir açıklama yapıyor.

Süreci tam anlamıyla kavramak için blog yazısının ayrıntılarına inmek gerekiyor.

Google Haritalar'da her şey görüntüyle başlıyor. Yani aslında Sokak Görünümü ya da Uygu Görüntüleri uzun zamandır dünyanın neresinde bulunduğunuzu belirlemenizin en önemli parçasını oluşturuyor.

Her şey görüntüyle başlar

Sokak Görünümü ve Uydu Görüntüleri uzun zamandır dünyanın neresinde bulunduğumuzu belirlememizin önemli bir parçası olmuştur. Yüksek çözünürlüklüsensörler sayesinde elde edilen görüntülerin kalitesi artırıldı ve bununla birlikte haritalama da çok daha iyi bir noktaya getirildi.

Google Haritalar'ın en önemli adımlarından biri de verilerin eklenmesi. Bu noktada ABD'deki Jeolojik Araştırmalar ve Meksika'daki Ulusal İstatistik Coğrafya Enstitüsü gibi birçok farklı kurumdan yararlanılıyor.

Sonra veri eklersiniz

Veriler haritayı hayata geçirir. Elde edilen veriler dünyanın dört bir yanından 1000'den fazla üçüncü taraf kaynaktan geliyor. Bazıları ABD'deki Jeolojik Araştırmalar (USGS) ve Meksika'daki Ulusal İstatistik ve Coğrafya Enstitüsü (INEGI) gibi tüm ülke hakkında bilgi vermektedir.

Verilerin diğer bölümü ise yerel belediyelerden; bir sivil toplum kuruluşundan ya da bir inşaat şirketlerinden elde ediliyor. Ekipler, mümkün olan en doğru ve güncel verileri baz alıyor. Daha da önemlisi yerel yönetimlerin kendi bölgelerinde yeni yollar ve adresler hakkında Google Haritalar'a veri yüklemelerini kolaylaştırmak için özel araçlar sunuyor.

Çekilen görüntüler ve veriler üzerine bir de insan eli değmesi gerekiyor.

Bir insanın dokunuşu

Veriler ve görüntüler, harita oluşturmanın temel bileşenleridir. Ancak statiktir. Dolayısıyla dünyanın bu hızlı değişim döngüsüne pek uyum sağlayamazlar. Doğal olarak bu da farklı çözümler üretmeye sebep oluyor. Burada ise Google Haritalarçalışanları devreye giriyor. Özellikle SokakGörünümü gibi doğrudan sokaklardaki kayıtlardan elde edilen görüntülerde insanların bu sisteme katkısı çok fazla.

Son adımda ise işlerin hızlanması gerekiyor. İşte bu noktada ise yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojiler devreye giriyor.

Makine öğrenimiyle işleri hızlandırmak

İmgeler, otoriter veriler ve insan girdileri Google Haritalar'ı belirli bir noktaya getiriyor. Ancak haritaların daha fazla insan için daha hızlı hale gelmesinde bunlar da yeterli değil. İşte bu noktada ise yapay zekâ teknolojileri devreye giriyor. Makine öğrenimi, ekibin yüksek doğruluk seviyelerine ulaşması ve haritalama işlemlerini doğrulayarak otomatik hale getirmesini sağlıyor.

Haritalar, toplulukların gelişmesine yardımcı olmak için kritik öneme sahip. İnsanları birbirine bağlayarak yeni işletmeler ve bölgeler keşfedilmesini sağlayan bu sistem, ekonomilerin büyümesine de yardımcı oluyor. İnsanların işlerini daha hızlı ve pratik gerçekleştirmesini sağlayan yön bulma uygulamalarının önümüzdeki dönemlerde daha da işlevsel hale geleceği belirtiliyor.