Google'ın 21 yaşına özel muhtemelen bilmediğiniz 21 bilgi!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Larry Page ve Sergey Brin'in 21 yıl önce kurduğu Google, bugüne kadar çok zorlu yollardan geçti ve sonunda küresel bir süper güç olmayı başardı.

● Dünyanın en fazla ziyaret edilen web sitesi olmasının haricinde Android ve Google Chrome ile de dünya genelinde alt markalar oluşturdu.

● Google tarihi ve yaşanan en önemli gelişmeler haberimizde!

Google, kuruluşundan 21 yıl sonra küresel bir süper güç haline gelmiş durumda. Üstelik şirket bu süreçte yalnızca internetin en fazla ziyaret edilen web sitesi olmakla kalmıyor. Aynı zamanda dünyanın en popüler işletim sistemi Android'i ve en popüler web tarayıcı Google Chrome'u da ortaya çıkarıyor. Üstelik dünya çapında 15 büyük ölçekli veri merkezi barındırıyor.

Ama Google için işler her zaman büyük bir ivmeyle yükselmedi. Şirketin kuruluşundan bu yana yüzlerce farklı proje askıya alındı. Üstelik rafa kaldırılan servisleri gösteren web sitesi bile var.

Stanford University yurt odasında başlayan Larry Page ve Sergey Brin'in arkadaşlığı bugün aslında teknoloji tarihinin en büyük şirketlerinden birinin kurulmasıyla devam etti.

0. Yalnızca ABD'deki internet aramalarının %90'ını sağlayan Google, bilgilerimizi çevrimiçi bulma şeklimize hakim olmaya devam edecek.
0. Kasım 2019'de Android Rubin'in de aralarında bulunduğu ekibin taciz davalarındaki yanlış tutumunu protesto etmek için dünyanın dört bir yanında protestolar düzenlendi.
0. Pichai, bugüne kadar Google'ın en önemli krizlerinden bazılarını denetledi. 2016'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yanlış bilgi yayılmasının kolaylaştırılmasındaki rolü sebebiyle Google, komplo teorilerini teşvik etmek için YouTube algoritmasını değiştirdi.
0. Google Chrome'un eski başkanı Sundar Pichai, Google arama motoru ve YouTube da dahil olmak üzere yeni oluşturulmuş Alphabet'in en önemli ve kârlı işletmelerin geleceğine rehberlik eden yeni Google CEO'su seçildi.
0. Brin, Page ve Schmidt, Google'ı bir ana şirket olan Alphabet çatısı altında topladı. Larry Page, Alphabet'in CEO'su oldu.
0. 2012 yılında 'giyilebilir teknoloji' denilebilecek Google Glass duyuruldu. Umduğunu bulamadı ve rafa kaldırıldı.
0. Şirket yeni fikirlere odaklandı. 2010'da sürücüsüz araçlar hakkında çalışmaya başladığını duyurdu.
0. Schmidt 211'de Google CEO'su olarak görev yapmasına rağmen ünvanını Genel Başkan olarak sürdürdü. Page ve Brin'e tavsiyelerde bulunmak üzere Google'da kaldı. Bu sırada Larry Page Google'ın yeni CEO'su oldu.
0. 2008 yılı aynı zamanda Google'ın büyüyen web hizmetleri listesine sıkı şekilde entegre olan Google Chrome'u tanıttığı yıl.
0. 2008'de HTC Dream piyasaya sürüldü. Tüketicilerin alabileceği ilk Android akıllı telefon olarak tarihe geçti. Bugün, Google Android aslında en popüler mobil işletim sistemi.
0. Google kelimesi 'İnternette Arama' terimine karşılık hale geldi. Haziran'da Merriam-Webster sözlüğüne Google fiili de eklendi.
0. Google, veri merkezlerinde sıra dışı tasarım çalışmalarını sürdürdü. Oregon'daki borular farklı renklerde boyandı.
0. Google daha da büyüyordu. 2006'da Columbia nehrinin kıyısında The Dalles, Oregon açıldı.
0. Aynı yıl Google'ın bir grup eski PayPal çalışanı tarafından kurulan video paylaşım servisi satın aldığı haberi duyuldu. Google, YouTube'u satın almak için 1.65 milyar dolar ödeme yaptı.
0. Şirket 2006'da aslında popüler web tabanlı kelime işlem servisi olan Writely'i kapattı. Bu da aslında yıllar sonra Google Dokümanlar olarak farklı bir şekilde karşımıza çıktı.
0. 2005'e gelindiğinde ise Google akıllı telefonlar için bir işletim sistemi duyurdu. Andy Rubin tarafından yönetilen bu süreçte sistemin adı 'Android' olarak açıklandı.
0. Google aslında bir yandan arama motorunu geliştirirken diğer yandan da farklı servislerin temellerini atmaya başladı. Google Haritalar da işte bu noktada ortaya çıktı. Keyhole, Where2 ve ZipDash isimli şirketler de bu kapsamda Google bünyesine dahil oldu.
0. 1 Nisan 2004'te yeni bir e-posta servisi olan Gmail, 'beta' sürümüyle açıklandı. 1 Nisan'da çıktığı için aslında bir şaka olduğu da düşünüldü ama öyle değildi.
0. Google, 19 Ağustos 2004'te halka arz edildi ve hisse başına rakam 85 dolar olarak belirlendi. Şu anda bu rakam 1177 dolar.
0. Ayrıca, genellikle flamingolarla kaplı ünlü bir dinozor heykeli de var. Bunun asıl amacı çalışanların nesli tükenmekte olan hayvanlara saygı duymasını aşılamak olduğu düşünülüyor.
0. Google ayrıca çalışanlarına ücretsiz yemek veren ilk büyük teknoloji şirketi oldu. Google kafeteryası kısa süre içinde Silikon Vadisi'nin efsanesi haline geldi.
0. Googleplex Silikon Vadisi'nin başrısının bir sonbolü olarak görüldü. Google, bu merkezi standart bir kampüsten farklı kılmak için yeni yollar denedi. Orijinal ana kampüs binası, ilk iki katı birbirine bağlayan bir kaydırakla ünlendi.
0. Artık ofise sığmayan Google çalışanları Silicon Graphics International'dan ünlü Googleplex kampüsünü kiraladı. Yıl 2006 olduğunda ise Google, bu merkezi satın alabilecek noktaya geldi.
0. Bu aşamada aslında Google'ın Palo Alto'daki ekibi de büyümeye devam etti.
0. Yatırımcı Sequoia'nın çağrısı üzerine Brin ve Page, Eric Schmidt'i 2001'de şirketin ilk SEO'su olarak getirdi ve Google kurucularının 'teknolojilere' odaklanması sağlandı.
0. Google, 2000'de para kazanmaya başladığında henüz resmî olmayan 'Kötülük Etme' mottusunu kullanmaya başladı.
0. Google'ın bilinirliği arttıkça Brin ve Page de aslında bir rock yıldızı gibi tanınmaya başlamıştı.
0. Google, işletmelerinin arama terimiyle ilgili reklam satın almasına olanak sağlayarak 2000 yılının sonlarında Adwords ürününü kullanıma açtı. Bu noktada Google zaten bir arama motoru olarak popülaritesini artırıyordu. Bu yüzden birçok girişimin ve şirketin talep ettiği .com patlamasının devam etmesini sağlayan bir gelir akışı oluştu.
0. Kısa bir süre sonra Google ilk girişim sermayesi fonunu Kleiner Perkins Caufield ve Byers ve Sequoia Capital'den 25 milyon dolarlık bir yatırım şeklinde aldı.
0. Page ve Brin, sonuç olarak bir iş yapmaya karar vermişti ve 1999'un Mart'ında Google, PayPal ve Logitech gibi şirketleri barındıran aynı ofis binası olan Palo Alto'daki ilk ofisine taşındı.
0. 1999'da bir noktada Google o zamanların önde gelen arama motoru Excite tarafından neredeyse satın alındı. Excite'nin CEO'su George Bell'in yaptığı açıklamada, Google'ın 750 bin dolar tutarında nakit para alacağını söyledi. Ancak anlaşma hâlâ somutlaşmayan sebeplerden dolayı düştü ve Google kendi yolunda ilerlemeyi seçti.
0. Bu noktada Google, Santa Clara, Kaliforniya'da bir veri merkezinde çalışıyordu. Larry page, veri merkezi sahibinin Google'a bant genişliği faturalarına bir ara vermesi için konuştu.
0. Page ve Brin, 1998'de Stanford'da doktora adayı olan Craig Silverstein'ı Google'ın ilk çalışanı olarak işe aldı.
0. Google'ın resmî olarak kuruluşundan kısa bir süre sonra, ilk kez Google Doodle, Brin ve Page'in bugüne kadar hayranları oldukları 1998 Burning Man Festival'i anmak istediklerinde ortaya çıktı.
0. Google'ın ilk ana sayfasında pek bir şey yoktu. Çünkü iki kurucu isim de aslında HTML web sitesi programlamaya hakim değildi. Bu yüzden ikili daha çok algoritma odaklı çalışmaya başladı.
0. Brin ve Page, Sun Microsystems'in kurucusu Andy Bechtolsheim'den toplamda 100 bin dolarlık yatırım aldı.
0. Daha sonrasında Google aslında Stanford'un bant genişliğini önemli oranda zorladı. Ardından BT departmanı Page ve Brin'i kovdu. Bu aşamadan sonra iki isim aslında şu an Google çalışanı ve YouTube başkanı olan Susan Wojcicki'nin garajına yerleşti.
0. Google'ın ilk sunucusu Lego'dan yapılmış ve Stanford kampüsünde bulunan özel bir kutuda inşa edildi. Arama motoru ilk başta sadece google.stanford.edu adresindeydi. Daha sonrasında ise Google.com alan adı 15 Eylül 1997'de tescil edildi.
0. Page ve Brin'in ilk ofisi aslında Stanford yurt odasındaydı. BackRub adı uzun sürmedi ve 'Googol' aramaya çalıştıkları veri miktarını daha iyi yansıttıklarına karar verdiler. Sonunda yeni başlayan şirket için Google adı seçildi.
0. Google'ın temelleri teknik olarak 1996'da, Larry Page (solda) ve Sergey Brin (sağda) adında iki Stanford doktora öğrencisi tarafından atıldı. Web sayfalarını sıralayan PageRank isimli bir teknolojiyi kullanan devrim niteliğindeki arama motoru BackRub fikrini edindiklerinde aslında bu iki kişi Google'ın temellerini atmaya başlamıştı.