Google'dan çarpıcı lisans açıklaması sonrası Android telefonların fiyatlarının artması bekleniyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Avrupa'daki politikalarında büyük değişikliğe giden Google, artık Play Store, Gmail ve YouTube'u telefonlarında varsayılan uygulama olarak sunmak isteyen telefon üreticilerinden lisans ücreti talep ediyor.

Google, AB tarafından 5 milyar dolarpara cezasına çarptırıldıktan sonra Avrupa'daki politikalarında büyük değişiklikler yapmaya başlıyor. Şirket, tarihinde ilk kez Play Store ve önceden yüklenmiş diğer uygulamalarla cihaz satmak isteyen üreticilerden para talep ediyor.

Lisans ücreti talep ediyor

Google Avrupa'nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer'in ayrıntılı olarak açıkladığı yeni kurallarıyla birlikte, az önce de bahsettiğimiz şekilde Google Play ve ek Google uygulamalarının yüklü gelmesini isteyen üreticiler Google'a lisans bedeli ödemek zorunda.

Böylece artık akıllı telefon üreticileri Play Store, Gmail ya da YouTube uygulamasına varsayılan olarak akıllı telefonlarda yer vermek isteyen üreticiler Google'a lisans ücreti ödemek zorunda.

Yani aslına bakıldığında Android kullanıcıları için 'vazgeçilmez' olan Google Chrome, Gmail ve YouTube gibi uygulamalar bu sistemle beraber üreticilere ek masraflar çıkarmış oluyor. Elbette bu durumun son kullanıcıya da 'daha pahalı telefon' şeklinde yansıyacağı aşikar.

Bu durumun elbette son kullanıcılara da olumsuz yansıması bekleniyor. Akıllı telefon üreticilerinin Google'a lisans ücreti ödemesiyle ürünlerin fiyatlarınını artıracağı tahmin ediliyor.

Az önce bahsettiğimiz servisler aslında hem Android hem de iOS tarafında en fazla kullanılan uygulamaların başında geliyor. Yani aslına bakılırsa akıllı telefon üreticiler için bu durum gerçekten can sıkıcı. Bu durum elbette yeni bir Android telefon satın almak isteyen kullanıcılara da 'olumsuz' yansıyacak.

Rehber: YouTube'u çok daha etkin kullanmak için 8 ipucu!
Teknoloji

Yapay zekâ destekli Android 9 Pie yayınlandı!
Teknoloji

Android Go: Google'ın yeni işletim sistemi hakkında bilinen her şey
Teknoloji