Google, şarkı sözü çalıyor olabilir mi?

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Birkaç yıldır Google sistemine adapte edilen ve kullanıcıları herhangi bir web sitesine girme yükünden kurtaran şarkı sözleri eklentisi, Google'ın elini büyük ölçüde kuvvetlendirdi.

Dünyanın en büyük şarkı sözü arama platformu konumunda yer alan Genius.com, Google için 'oldukça ağır' bir iddiada bulundu.

Genius.com, Google'ı şarkı sözlerini izinsiz kopyalamak ve haksız kazanç elde etmekle suçluyor. Platform, süreci hukuki boyuta taşıyacak.

Google, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olması yanı sıra 'kullanıcı işi kolaylaştırmayı' temel motivasyon olarak belirlemiş durumda. Döviz kuru hesaplama, yol tayini gibi tahmin edilebilir yeniliklerin dışında Google, küçük fakat oldukça etkili hamleleri de anbean uygulamaya, platformuna adapte etmeye devam ediyor. Bundan yaklaşık 4 yıl önce başlatılan 'şarkı sözü yeniliği' şirketin kullanıcı dostu hamleleri arasındaki 'özel yerini' şimdiden almış durumda.

Google'ın şarkı sözü aratma sistemi Türkçe şarkılar için de stabil biçimde çalışıyor.

Google'da 'şarkı adı araması' yapıldığında çıkan ilk sonucun aradığınız şarkının sözleri olmasını sağlayan sistem, çeşitli dillerde hızlı biçimde geliştirilerek kullanıcıların hizmetine sunulabilecek hale getirildi. Google'ın kendine ait algoritması üzerinden şekillendirilen şarkı sözü arama sistemi, bu işi temel misyon olarak belirlemiş tüm platformları da başka bir noktaya sürükledi. Sürece 'işimizi elimizden aldılar' mantığıyla yaklaşan şarkı sözü temelli web siteleri, ilk etapta sessiz kalsa da sürecin onlardan ciddi bir kullanıcı kitlesi uzaklaştırdığını söylemek mümkün. Herhangi bir kullanıcının şarkı sözü aramak istediğinde bir web sitesi'ne girmek yerine şarkı adını direkt olarak Google'a yazıp sonuçlarla karşılaşması nereden bakılırsa bakılsın oldukça faydalı bir yenilik.

Genius.com, Google'ı suçluyor

Google'ın şarkı sözü hamlesinden rahatsız olan platformların başında Genius.com geliyor. Kendi alanında en yetkin ve en büyük bütçeli web sitesi olarak nitelendirilebilecek durumdaki Genius.com, ABD'li teknoloji devi Google'ı izinsiz ve haksız rekabete yol açacak biçimde veri kopyalamakla suçladı. 2009 yılından bu yana hizmet veren ve ‘anlaşılması zor olan rap sözlerini açıklayan’ Genius, belirli bir süre sonra diğer müzik türlerine de ev sahipliği yapmaya başlamıştı. Genius Media, Google’ı şarkı sözlerini kopyalayarak kendi arama sonuçlarında göstermekle suçlayarak bu suçlamayı yıllardır yaptığını ifade etti.

Google, şarkıların YouTube linklerini de özel bir ön izlemeyle, şarkı sözlerinin hemen üzerine konumlandırıyor.

Genius, belirli bir süredir kendi şarkı sözlerinin kopyalanıp paylaşıldığını anlamak için bir yöntem kullanıyordu. Bir çeşit filigran olarak kıvrımlı tırnak işaretlerini kopyalanan sözlerinbaşına ve sonunayerleştiren web sitesi, bu yöntem sayesinde kopyalanan şarkı sözlerini kolaylıkla yakalayabiliyordu.

Google, olaya nasıl yaklaşıyor?

The Verge'e açıklamalarda bulunan bir Google yetkilisi, Google'ın aramalarında ortaya çıkan sonuçların farklı kaynaklar tarafından lisanslandığını ve şirketin bu problemi veri ortaklarıyla beraber incelemeye aldığını açıkladı. Google sözcüsü, işlemin uygun olmadığını tespit ettikleri takdirde uygulamanın son bulacağını da sözlerine ekledi. Buna ek olarak ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı bir antitröst incelemesi başlatacağını ve Google’ın işletme uygulamalarının da inceleneceğini ifade etti.

Google.

Antitröst soruşturması ne anlama geliyor?

  • Antitröst yasaları temelde, haksız kazanç yahut tekelci olarak sürdürülen ticari faaliyetleri engelleyen yasalar olarak tanımlanabilir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından oluşturulan bu yasalar, yatırımcılar arasında rekabet sağlayan ticari bir ortam oluşturmak konusunda oldukça başarılı.

Bu, Google'ın ilk soruşturması değil!

Google'ın Genius.com'un suçlaması üzerine araştırılan ve yeniden gündem olan şeffaflık meselesi, Google'ın başını farklı eksenlerde geçtiğimiz haftadan bu yana ağrıtıyor. Olay tam olarak şöyle: Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi'ndeki demokratlar, pazartesi günü Silikon Vadisi'nde yeni bir antitröst soruşturması başlattı. Temsilciler, Facebook ve Google gibi teknoloji devlerinin tekel haline gelip gelmediğini araştırarak onlar hakkında bir karar almaya gayret edecek.

Facebook da, 'haksız rekabet davasıyla' karşı karşıya.

Araştırmaya öncülük yapan Antitröst Alt Komisyonu Hükümet Meclisi'nden David Cicilline şu açıklamada bulundu:

  • “Ekonomimizdeki büyüyen tekel gücü, bugün yüzleştiğimiz en güçlü ekonomik ve politik mücadelelerden bir tanesi. Dijital marketlerdeki pazar gücü, yepyeni bir tehlikeyi bünyesinde barındırıyor. Antitröst davalarına karşı güdülen kırk yıllık zayıfantitröst uygulamaları ve adlidüşmanlıktansonra kongrenin var olan kanunların platformlar tarafından sergilenen olumsuz davranışlarla mücadelede yeterli olup olmayacağına ya da bu zorluklara cevap vermek için yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız olup olmayacağına karar vermesi oldukça önemli.”