Gizemli kıta Afrika'nın 8 madde ile bilinmeyenleri

BÜŞRA ŞERBETÇİ
Abone Ol

Dünyanın en büyük ikinci kıtası olan Afrika, coğrafi ve kültürel çeşitliliği bünyesinde barındırıyor. Tükürükle selamlaşmadan, zenginliğin şişmanlıkla anlaşıldığı Afrika'nın en ilginç 8 geleneği sizlerle.

Afrika etnik, kültür ve dil olarak çok büyük bir çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple geleneklerine ve kültürüne en fazla sahip çıkan kıta olarak görülüyor. Özellikle yerel ve ilkel kabilelerin hala sürdüregeldikleri gelenekler, küreselleşmiş dünyayı hayrete düşürüyor. İşte Afrikalıların vazgeçmedikleri şaşırtan gelenekleri...
0. Lobobo
Güney Afrika'nın çoğu yerinde erkek kız tarafına lobobo denilen başlık parası veriyor. Lobobonun iki aileyi yakınlaştırıp karşılıklı sevgi ve saygı oluşturduğuna inanılıyor.
0. Tükürerek selamlaşmak
Kenya ve Kuzey Tanzanya bölgelerine yaşayan Masailer, selamlaşırken birbirlerine tükürmeyi tercih ediyor. El sıkışacakları zaman eline tüküren Masailer yeni doğan bebeklerin de yüzüne tükürüyor. Masai erkekleri böylece kötü ruhların bebeklerden uzaklaşacağına inanıyor. Türklerdeki nazar anlayışına benzeyen bu gelenek sürdürülmeye devam ediyor.
0. Famadihana
Madagaskarlılar, her 5 ya da 7 yılda bir ölen yakınlarının mezarına giderek ölüleri mezarlarından çıkarıyorlar. Bu işlemi müzikler eşliğinde gerçekleştiren Malagasy halkı, dans etmeyi de ihmal etmiyor. Famadihana adı verilen enteresan gelenek, bu halkın aile bireylerine duyduğu sevgi ve saygının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
0. Ahşap disk
Güney Afrika'da çoğunlukla Mursi, Surma ve Sara kabilelerinde uygulanan dudağa ahşap disk yerleştirme, daha çok 15-16 yaşına gelen kızlarda görülüyor. Anneleri tarafından dudakları kesilen kızlar anlamı pek bilinmeyen ahşap disklerle ağızlarını büyütüyor.

Kimileri güzellik amacıyla taktığını söylerken kimileri "Başlık parası fazla olan kadının dudağındaki disk büyük olur" diyor. Ahşap disklerin ayrıca köle ticaretini engellemek amacıyla uygulandığı düşünülüyor.
0. Erkekliğe adım dayakla başlıyor
Etiyopya'nın Hamar kabilesinde ise bir erkeğin, erkekliğini göstermesi için dayak yemesi gerekiyor. Herkese açık bir meydanda önce dans ettirilen genç erkek, ardından kız arkadaşları ve ailenin büyükleri tarafından sopayla dövülüyor.

Vücudunda yaralar oluşana dek uygulanan gelenek, kızların arkadaşlarına olan bağlılığını simgeliyor. Sopa işleminin ardından öküz ya da boğa üzerine çıkarılan genç, düşmeden ileri geri 3 tur attırılarak erkekliğini ispatlamış sayılıyor.
0. Tebeşirle yüz boyama
Güney Sudan ve Güneybatı Etiyopya'da yaşayan Surma kabilesinde erkekler, evlilik çağına girdiklerini göstermek için vücutlarını tebeşir marifetiyle yerel çizgilerle bezeyip, kabilenin diğer erkekleriyle dövüşüyor. Uygun bir eş bulmak için mücadele eden erkekler yalnızca sopa kullanıyor. Sıkça yaralanmalara sebep olan kavgalar bazen ölümle de sonuçlanabiliyor.
0. Şişmanlık zenginlik göstergesi
Moritanya'nın yerlilerinde zenginlik olgusu şişmanlıkla özdeşleştiriliyor.Bu sebeple anneler 5-15 yaşındaki kızlarını şişmanlatmak için özel bir çaba harcıyor. Kadın ne kadar şişman olursa babası ya da eşinin o kadar zengin olduğu anlaşılıyor.
0. Antogo
Afrika'nın Bandiagara bölgesinde aşırı sıcaklığın göllerdeki suları çekmesiyle festival dönemi başlamış oluyor. Balıkları yakalamak için düzenlenen festivale kadar gölde balık avlamak yasaklanıyor. Silah sesi ile başlayan balık yarışı, çok sayıda insan katıldığı için 15 dakikada bitiyor.