Gerçekten mükemmel deepfake videolar sadece 6 ay uzaklıkta!

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Bu hafta MIT konferansı için Putin'in deepfake videosunu oluşturan profesör Hao Li, manipüle edilmiş videoların 6 ay ila 12 ay içinde çok daha iyi bir seviyeye geleceğini söylüyor.

● Li daha önce de 'neredeyse saptanmayan' sahte içeriklerin geliştirileceğini duyurmuştu. Detaylar haberimizde!

Mobil uygulamalar, sesli asistanlar, sağlık sektöründeki yenilikler ve hatta otomasyon bile artık makine öğreniminden fazlasıyla yararlanıyor. Yani yelpaze epey geniş. Çalışmaların büyük bir kısmı 'verimli' gibi görünse de aslında farklı kullanım alanları insanları korkutabiliyor.

Zao isimli deepfake uygulaması tek bir yüz fotoğrafını analiz ederek videolara yerleştiriyor
Jurnal.ist

Bu konuda aylar önce ortaya çıkan Mona Lisa tablosu en somut örneklerden biri. Samsung, geliştirdiği özel bir yapay zekâyla tek bir fotoğraf üzerinden video oluşturabiliyor. Epey gerçekçi bir hâl alan 'deepfake' videolar yanlış bilgilendirme, sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riski bile içeriyor.

Adobe başta olmak üzere diğer birçok şirket de bu videoları ortaya çıkarmak için panzehir niteliğinde yazılımlar geliştiriyor. İlginç ama son durum bu.

Adobe'nin yeni yapay zekâsı manipüle edilen fotoğrafları algılayabiliyor
Salt Okunur

Gelecek sene çok daha iyi seviyeye gelecek

Bu hafta MIT konferansı için Putin'in bir deepfake içeriğini oluşturan Hao Li isimli profesör, CNBC'ye verdiği demeçte mükemmel seviyedeki deepfake videolarının 6 ay ile 12 ay arasında olduğunu ifade etti. Yani sahte videoların yakında şu ankinden çok daha iyi bir seviyeye geleceği öngörülüyor.

Yapay zekâ araştırmacıları 'deepfake' videoları tespit etmek için çalışmaları hızlandırdı
Jurnal.ist

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü olan Hao Li, konuyla alakalı şu açıklamayı yapıyor:

    Derin sularda deepfake videoları çıplak gözle anlamanız çok kolay. Ama aynı zamanda gerçekten çok inandırıcı örnekler de var. Yakında deepfake içerikleri tespit etmek gerçekten mümkün olmayacak seviyeye gelecek. Bu yüzden diğer çözüm türlerine odaklanmamız gerekiyor.

Li, bu hafta MIT teknoloji konferansında Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in özel olarak oluşturulan bir videosunu sergiledi. Li, içeriğin beklediğinden daha hızlı gelişen mevcut deepfaketeknolojileriyle durumunu gösterme amaçlı olduğunu söyledi.

Facebook, orijinal videoların ne zaman sahte hale geldiğini gösteren yapay zeka geliştiriyor
Jurnal.ist