Gelir eşitsizliği göstergesi gece ışıkları

HABER MASASI
Abone Ol

Gelişmişlik seviyesi uzaydan görülen gece ışıklarına göre ölçülebiliyor.

TEPAV'ın, ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin verilerine dayandırdığı raporuna göre gelişmişlik seviyesi uzaydan görünüme göre ölçülebiliyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), “Gelişmişlik göstergesi olarak gece ışıkları: İller arası gelir eşitsizlikleri ne durumda?" başlıklı raporunu yayınladı.

Ülkelerin geceleri yaydığı ışık yoğunluklarına göre il bazında reel garyisafi yurt içi hasılanın (GSYH) hesaplanabildiği rapora göre 2001-2013 yılları arasında Türkiye'nin kişi başı geliri yüzde 53 büyüyerek 8 bin 719 dolar oldu.

2001 yılında, 13 bin 851 dolar ile Kocaeli en yüksek kişi başı gelire sahipken, 2013 yılında 19 bin 478 dolar ile Yalova, Kocaeli'nin yerini aldı. 2001'de bin 100 dolarla en düşük kişi başı gelire Ağrı sahipken, 12 yıl sonra Şırnak, bin 587 dolar ile en düşük gelirli il oldu.

ÜÇ BÜYÜK İLİN GELİRİNDE YAVAŞLAMA

Türkiye'nin en fazla GSYH değerlerine sahip olan üç büyük ili İstanbul, İzmir ve Ankara'da kişi başı gelir artışı yavaşladı. 2013 yılı için kişi başı gelir sıralamasında İstanbul 34, Ankara 18, İzmir ise sekizinci sırada yer aldı. 2001'de ise İstanbul 9, Ankara 14, İzmir yedinci sıradaydı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in verilerine göre İstanbul ve İzmir, altyapı yatırımlarındaki gelişmeler ve sermaye yatırımlarındaki artışlar nedeniyle İstanbul ve İzmir'in kendi kendini finanse edebilme kapasitesi oldukça güçlü.

ORTA SINIF BÜYÜYOR

Söz konusu dönemde Türkiye'de orta sınıf illerinin sayısı da arttı. 2001 yılında 38 il, orta düşük gelir grubunda yer alıyordu. 2001-2013 arasında, bu gruptaki 28 ilde gelir artışı yaşandı ve bu iller, orta yüksek gelir düzeyine çıktı. Benzer bir şekilde orta yüksek gelir grubundaki 12 il de bir üst grup olan yüksek gelir grubuna geçti.

ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) uydular aracılığıyla toplamış olduğu gece ışık verileri ile tüm koordinatlar için ışık yoğunluğu ölçülüyor ve bu veriler, yüksek çözünürlüklü haritalar olarak sunuluyor. TEPAV'ın çalışmasında, ülke genelinde reel GSYH'nin ölçümünde güvenilir bir veri kaynağı olduğu kanıtlanan ışık verileri ile 81 il için ilk defa reel GSYH verileri hesaplandı.


Kaynak: www.bloomberght.com