Geleneksel paralar ve dijital paralar arasındaki 4 önemli fark

FERHAT AYDIN
Abone Ol

Her geçen gün artan hacmiyle dünyada önemli bir yer edinmeyi başaran dijital paralar, geleneksel paralara göre birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

Dünyanın ilk dijital parası olan Bitcoin, birçok dijital parayı da beraberinde getirdi. Geleneksel paralardan milyarlarca dolar kendi bünyesine katan dijital paralar, son olarak 830 milyar dolarlık pazar payıyla yeni bir rekora imza attı.

İşte, geleneksel paraları bırakıp dijital paraya geçmemizi gerektiren durumlar...

Bitcoin'in hayatımıza her gün biraz daha fazla girdiğini gösteren 10 haber
Teknoloji

0. Dijital paraların sahtesi yapılamaz

Dijital paraların her birimi ve her işlemi blockchain teknolojisi sayesinde kayıt altına alınıyor. Bu sayede her dijital paranın kim tarafından alındığı hangi süreçte satıldığı görülebiliyor. 

Geleneksel paralar ise sahte olarak birçok kişi tarafından basılıyor. Bu sahte paralar piyasaya sürüldüğü zaman hiçbir şekilde kontrol altına alınamıyor. Kişilerin kolaylıkla dolandırılmasını sağlayan geleneksel paraların sahteleri bugüne kadar hiçbir şekilde engellenemedi. 

0. Dijital paralar üçüncü bir kişiye, kuruma ihtiyaç duymaz

Dijital paralar, internet ortamında bulunan cüzdan adreslerine kaydedilir ve bu ortamdaki herkesin birer cüzdan adresi bulunur. Dijital parasıyla işlem yapmak isteyen bir kullanıcı bankaya veya farklı bir kuruma ihtiyaç duymadan aktarılır. Bu sayede hiçbir şey yapmadan para kazanan bankalar aradan çıkar ve kişiler arası ticaret gelişir ve kimse yaptığı işlem için ekstra ücret ödemek zorunda bırakılmaz. 

0. Devletlerin gücü değil işini iyi yapan kurumlar ekonomiye etki edebilecek

Dijital paralar, girişimcilik ruhunu taşıyan sıradan kişiler tarafından kurulup pazar payı büyütülebilir. Öyle ki bu dijital paraların birçok kişi ve kurum tarafından desteklenmesindeki en önemli maddelerden biri sunacağı teknoloji. Çünkü bu teknolojiyi gelecek olarak gören kurumlar paralarla anlaşıp çalışma kararı alır. 

Geleneksel paralar ise büyük ve güç sahibi devletler tarafından basılır. Güçsüz kişi ve devletlerin dünya ekonomisine yön vermesi ve söz sahibi olması söz konusu değildir. 

0. Dijital paralarla manipülasyon çok daha zordur

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti, geri kalan yüzde 99'luk kesimin servetinin toplamına eşit. Bu durumda geleneksel parada büyük güçlerin isteği doğrultusunda manipülasyon yapmak çok kolay. 

Dijital paralar ise milyonlarca kişi tarafından çok büyük farklar olmadan satın alınabilen birimlerdir. Örneğin 830 milyara ulaşarak rekor kıran dijital para pazarında milyar dolara sahip bir liderin olması haber niteliği taşıyor. Bu piyasanın en zengin kişilerini de önceden yüklüce dijital para alıp değerlenince ciddi bir paraya sahip olanlar oluşturuyor. 

Buradan yola çıkarak şöyle bir çıkarıma da varabilirsiniz; Bitcoin gibi ileride 10 bin doların üzerinde çıkabilecek bir dijital para birimi şu an 1 dolara binlerce satın alıp ileride ciddi bir paraya sahip olunabilir. 

Bunun altın alıp beklemekten veya herhangi bir yerden arsa alıp üzerine site yapılmasını beklemekten pek farkı yok.