Geçtiğimiz hafta Avrupa ekonomisinde yaşanan gelişmeler

TUNCAY GÜNEŞ
Abone Ol

Yeni bir haftaya girerken Avrupa ekonomisi geçen haftayı nasıl kapattı, kısaca önemli olaylara bir göz atalım…



0.
İsveç, sıra dışı bir ekonomik problemle karşı karşıya kaldı. 2016 bütçesi fazla veren ülkede hükümet, kişilerden ve şirketlerden topladığı vergilerin bir kısmını iade edecek. Hükümet tarafından yayınlanan rapora göre; İsveç bütçesi 2016 yılında 9.5 milyar dolar fazla verdi. Bu rakamın neredeyse yarısının, kişiler ve şirketlerin ödediği fazla vergi nedeniyle oluştuğu belirtildi. Ülkedeki negatif faiz oranları, İsveç hükümetinin gereğinden fazla vergi toplamasının nedeni olarak gösteriliyor. Ülkedeki -0.5% oranındaki faiz oranları nedeniyle, parasını veya diğer yatırım araçlarını bankalarda tutanlar hiçbir kazanç elde edemiyor, hatta bazı durumlarda para kaybı dahi yaşanabiliyor. Bu yüzden bütçe fazlası olan paranın bir kısmını İsveç devleti vatandaşına iade edecek.
0.
London Stock Exchange (Londra Borsası) ile Deutsche Boerse (Frankfurt Borsası) arasındaki 29 milyar euro büyüklüğündeki birleşmenin tamamlanamaması riski ortaya çıktı. Londra Borsası yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun sabit getirili menkul kıymet işlem platformu MTS'deki %60 payını satmasını istediğini, bu satışın yapılmaması halinde birleşmeye onay vermeyebileceğini bildirdi.
0.
ABD'li uçak firması Boeing, Avrupa'daki ilk fabrikasını İngiltere'nin Sheffield şehrinde kuracağını duyurdu. Ekonomi Bakanlığının 'Ekonomi Blog'unda yer alan habere göre, İngiltere'de kurulacak ve başlangıçta 30 kişiyi istihdam edecek olan fabrikaya 20 milyon Sterlin değerinde yatırım yapılacağını duyuran Boeing Avrupa Başkanı Michael Arthur, yeni fabrikada Boeing 737 ve 777 tipi uçaklar için “actuator” adı verilen parçaların imal edileceğini, üretimi Boeing'e ait bir fabrikada gerçekleştirerek kaliteyi artırmayı ve tedarik zinciri maliyetlerini düşürmeyi amaçladıklarını ifade etti.
0.
İngiltere'nin AB referandumunda beklenmedik bir şekilde Birlikten ayrılma kararı vermesinin ardından acil durum planlarını aylarca yönetim kurullarında değerlendiren uluslararası bankalar, özellikle bu yılın başından itibaren önümüzdeki iki yıl içerisinde bankaların Avrupa birimlerini alternatif finans merkezlerine taşımak için harekete geçmeye başladı. İngiltere'nin AB üyesi 27 ülke ile yapacağı zorlu müzakereler sonucunda gelecek iki yıl içerisinde özellikle mal ve hizmetlerin Avrupa piyasalarına erişiminin kesilmesi, yüksek tariflerle karşılaşılması riski uzun yıllardır Avrupa operasyonlarını Londra'dan yürüten uluslararası finans kuruluşları tarafından temel risk olarak görüldüğü için bankaların Avrupa merkezlerinin AB üyesi ülkelere taşınması söz konusu.
0.
Dün İtalya'nın La Stampa gazetesinde yayınlanan açık bir mektupta, Almanya, İtalya, Fransa ve Lüksemburg'da bulunan alt düzey meclis liderleri “Avrupa Federal Birliği" çağrısında bulundu. Mektubun yazarları, Avrupa entegrasyon projesinin şimdiye kadar olduğundan daha fazla risk altında olduğunu, yüksek işsizlik ve göç sorunlarının popülist ve milliyetçi hareketleri yönlendirdiğini belirtti. Almanya, Fransa ve İtalya da dahil olmak üzere bir dizi AB ülkesi, İngiltere'yi "boşanma anlaşması" olarak ağır bir fiyat ödemesi çağrısında bulundu.

Geçen hafta Avrupa ekonomisinde yaşanan gelişmeler bu yönde oldu, bakalım bu hafta bizi neler bekliyor.