Geçmişten bugüne kına gelenekleri

HABER MASASI
Abone Ol

Sevincin ve mutluluğun göstergesi olan kınanın günümüze kadar ulaşan tarihsel serüveni.

Kuşaktan kuşağa geçmişten günümüze birçok kına geleneği vardır. Kına sevincin mutluluğun göstergesidir. Bütün mutlu anlarınızda ve geçiş dönemlerinizde kına yakılmıştır.
0.
Kadınlar saçlarını eski zamanlarda kına ile boyamaktadır. Hem güzel kokusundan dolayı hem de içerisinde zararlı bir kimyasal bulunmadığı için o dönemde saçların zarar görmesini de engellenmiştir. Belki anneanneleriniz babaannelerinizde hala saça kına yakma geleneğini de alıştıkları gibi sürdürmektedirler.

Erkek çocuklarının sünnet düğünlerinde ellerine ya da serçe parmaklarına kına yakılmaktadır. Askere gidecek erkeklerin serçe parmaklarına da kına yakılmaktadır. Evleneceği zaman damat olduğunda kına gecesinde serçe parmağına kına yakılmaktadır. Bu adetler yöreden yöreye değişmekle birlikte hala sürdürülmektedir.

Eski zamanlarda kına kadının süsüydü. O zamanlarda elleri güzel göstermek veya şifa için kına kullanılırdı.

Kınanın şifa kaynağı olduğu hala bilinmektedir. Uzun süre geçmeyen yaraların üzerine sürülmektedir. Kınanın ayak ve el kaşıntılarına da iyi geldiği bilinmektedir.
0.
Gelinlik çağına gelmiş genç kızlar birçok kına gecesinde buluşmuştur. Ellerine de kına yakmıştır. Kına geceleri yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Evlenecek olan genç kızın eline kına yakılırken hemen hemen her yörede avucunu açmayan gelinin eline avucunu açtırmak için kayınvalidesi tarafından altın hediye edilir. Kına gecesi kadınlar arasında kutlanmaktadır.

Kına gecesi kızın anne ve babasının evinde geçireceği son gecedir. Onun için çok duygusal geçer. Aileler çocuklarının yuva kurmasından bir o kadar mutluyken kızlarının rahat edip etmeyeceği düşüncesiyle bir o kadar tedirgin aynı zamanda kızlarının mutlu olması için her şeyi yapmaya hazırdır.

Kına gecesi kızın baba evinden çıkacağı artık gelin olacağı kendi yuvasını kuracağı gösteren bir gelenektir. Geçmişte sadece kına yakılarak ve oynayarak kutlanan kına gecesi günümüzde birçok değişikliğe uğramıştır. Kına yapılacağı zaman artık organizasyon şirketleriyle anlaşılmaya başlanmış gelin ve damat kına gecesinde daha çok vakit geçirmeye başlamıştır. Eski kına geleneğinde gelin ve damat birbirinden uzak tutularak düğün gününe kadar çok fazla yakın olmalarına izin verilmezdi. Kına geceleri eskiden düğünden bir gün önce yapılırken şimdi düğünle arasına birkaç gün mesafe konulmaktadır.

Eskiden sadece evlenecek kız bindallı giyerken tabi bu yörelere göre değişmektedir. Şimdilerde kızın yakın arkadaşları da bindallı giymektedir. Önceden daha sade yapılmasına özen gösterilen kına gecesi şimdilerde herkesin daha iyisi ve daha güzelini yapma çabası yüzünden bir yarış haline gelmeye başladı. Eskiden kuruyemiş ve içecekle ağırladığınız misafirlerinizi şimdilerde aynı zamanda yanında süsler de verilerek daha unutulmaz bir hale getirilmeye çalışılmaktadır.

Günümüzde üniversiteden mezun olacak kızlarda mezun olacakları döneme yakın aralarında mezuniyet kınası yapmaktadır.

Bu güzel adetlerimiz geçmişten günümüze kadar birçok değişikliğe uğramakla birlikte hala aynı heyecanla devam etmektedir ve devam da edecektir.