Fuat Sezgin'in hayatı Dijital Gösterim Merkezinde anlatılıyor: 9 Ağustos'a kadar açık
İslam bilim tarihi araştırmalarına ömrünü adayan ve bu alanda dünyanın en büyük otoritesi kabul edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarını ve hayatını doğrudan vatandaşa anlatmak amacıyla İletişim Başkanlığı tarafından Taksim Meydanı’nda Dijital Gösterim Merkezi kuruldu. Merkezin açılışına katılan Bilal Erdoğan, ''Kimliğimizi, medeniyetimizi yaşatmak için geçmişimizi bilmemiz, ondan ilham almamız lazım. Hafızasız bir toplum medeniyet iddiası taşıyamaz'' dedi.
İslam medeniyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve onu yeni nesillere en doğru şekilde aktarmak amacı ile bu yola ömrünü adamış Prof. Dr. Fuat Sezgin, bu alanda dünyanın en büyük otoritesi kabul ediliyor.
İslam bilimlerinin gerçek tarihini, dünya bilim tarihine katkısını ve etkisini bugün Prof. Dr. Fuat Sezgin sayesinde yeniden keşfediyoruz.
2019 Prof. Fuat Sezgin yılı olarak ilan edildi
Bu önemli bilim adamımız için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2019 Prof. Fuat Sezgin yılı olarak ilan edildi. Yurt içinde ve yurt dışında bu amaçla çok sayıda etkinlik düzenlenmekte.
Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilimsel çalışmalarını ve hayatını doğrudan halka anlatmak amacıyla Taksim Meydanı’nda bir Dijital Gösterim Merkezi kurdu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çalışmalarının ve hayatının anlatıldığı Dijital Gösterim Merkezi'nin açılışına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmazda katıldı.
'Ecdadımızın bilimlere yaptığı katkıyı bilmeliyiz'
Burada konuşan Bilal Erdoğan, "Bunu yaparken temelde karşılaşılan bir tepki var. 'Bırakın bunları, millet aya gidiyor, neden geçmişe dönüyorsunuz' gibi.
Eğer bize, biz Türk olduğumuz için bu trenleri kaçırdık, gelişemedik denmiş olmasaydı belki de bunlara ihtiyacımız olmazdı. Ama maalesef üzerimizden 150-200 yıl boyunca silindir gibi bütün özgüvenimizi ezmek için, işte Müslüman olduğumuz için, Türk olduğumuz için geri kaldık. Bu mesaj hep elitimiz, aydınımız tarafından işlendi maalesef. Bu yüzden bizim yeniden bu özgüveni kendi kaynaklarımızdan inşa etmemiz için, ecdadımızın bilimlere ne kadar katkı yaptığını bilmemiz lazım.
Hafızasız bir toplum medeniyet iddiası taşıyamaz. Bizim hafızamıza adeta bir format atılmak istenmiş. Bundan bir sıyrılmamız lazım. Çünkü bu hafızasızlık bizi kimliksizliğe götürür. Bizim biz olmamız lazım" dedi.
Bilim, fen ve teknolojide en ileride olacak bir birikimin mirasçıları olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
- "Bunu yeniden bilmek, anlamak zorundayız. Hafızasız bir toplum medeniyet iddiası taşıyamaz. Bizim hafızamıza adeta bir format atılmak istenmiş. Bundan bir sıyrılmak lazım. Bu hafızasızlık bizi kimliksizliğe götürür. Bizi biz olmaktan uzaklaştırır. Eğer biz kalkıp 21. yüzyılda Batı'ya tamamen her şeyimizle angaje olacaksak, Batılıdan hiçbir farkımız kalmayacaksa yüzlerce yıl fetihler yapan, bağımsızlık, istiklal diye savaşlarla zaferler kazanan, bu kadar şehit veren ecdadımıza, bugün dahi şehit veren ordumuza nasıl layık olabiliriz? Bütün bunlar niye? Bizim bu kimliğimizi, medeniyetimizi yaşatmak için geçmişimizi bilmemiz, ondan ilham almamız lazım. Ama bugün önümüzde Batı mı var? Batı'yı da tam anlamıyla anlayıp okuyup öğrenip onun ötesine geçmemiz lazım."
Taksim Meydanı'nda ziyaretçilerini bekliyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nın katkı sunduğu merkez, 9 Ağustos tarihine kadar Taksim Meydanı’nda ziyarete açık tutulacak.
600 metrekare kapalı alanı olan bu merkezde, 4 ayrı bölüm içinde İslam bilim adamlarının bulduğu cihazlar ve teknikler; videolar, dijital hologramlar ve üç boyutlu görseller eşliğinde tanıtılıyor.
İbn-i Sina, Ceziri, Farabi, Biruni gibi bilim tarihini etkileyen isimlerden örnekler ve İslam bilim tarihine kendini adamış olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlatan videolar da burada gösteriliyor.