Fortnite turnuvası sonuçlandı: ‘Zirve, 16 yaşındaki milyonerin!’

SELİME TATLIPINAR
Abone Ol

İlk kez Dünya Kupası düzenleyen çevrimiçi savaş oyunu Fortnite, e-spor tarihinin gelmiş geçmiş en yüksek ödülünü verdi.

ABD’nin New York kentinde düzenlenen Fortnite Dünya Kupası finallerinde henüz 16 yaşındaki ‘Bugha’ şampiyonluk ödülü olarak 3 milyon dolar (yaklaşık 17 milyon lira) kazandı.

40 milyon kişi arasından şampiyon olmayı başaran Bugha, e-spor tarihinin en yüksek ödülüne sahip olarak bir rekora imza attı.

Epic Games tarafından geliştirilen Battle Royale ailesinden Fortnite, ABD’nin New York kentinde, toplam 23 bin kişi kapasitesine sahip Arthur Ashe Stadyumunda ilk kez Dünya Kupası organize etti. Son dönemin belki de en popüler savaş oyunu olan Fortnite, e-spor dünyasına katılacağını ve tarihin en yüksek ödülünü vereceğini ise daha önceden duyurmuştu.

Elemelere 40 milyon oyuncunun katıldığı Dünya Kupası’nda toplam 100 oyuncu finale kalmaya hak kazandı. Heyecanın dorukta olduğu ve çekişmeli geçen turnuvada gösterdiği performans sayesinde şampiyonluğu elde eden oyuncu, 16 yaşındaki Amerikalı Kyle Bugha Giersdorf oldu.

Kyle Bugha Giersdorf

Fortnite rekor kırdı!

59 puanla Tekler Dünya Kupası şampiyonu olan Bugha, 3 milyon dolarlık (yaklaşık 17 milyon lira) ödülün sahibi olarak alanında bir rekora imza attı. Çiftler mücadelesini kazanan Nyhrox ve Aqua da 3 milyon dolarlık ödülün sahibi olsa ödülü paylaştıkları için rekorun sahibi olmayı başaramadılar. Diğer finalistler ise 50 bin dolarla evlerine döndü.

Fortnite Dünya Kupası’nın toplam 30 milyon dolarlık ödülü, bir e-spor turnuvasında dağıtılan en yüksek tutar olarak kayıtlara geçti.

Elemelere 40 milyon kişinin katıldığı ve toplam 30 ülkenin temsil edildiği turnuvada 70 oyuncu ABD, 14 oyuncu Fransa, 11 oyuncu İngiltere adına 10 hafta boyunca finale kalmak için yarıştı. Finale kalmayı başaran 100 kişi, bırakıldıkları adada kocaman ekranlarda bu sefer şampiyonluk için yarıştı.

Fortnite e-spor'da dünya turnuvası düzenledi

200 milyon kayıtlı oyuncuya sahip ve ücretsiz olarak indirilebilen çevrimiçi savaş oyunu olan Fortnite için Prens Harry, ‘bağımlılık yaptığı’ gerekçesi ile yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Açlık Oyunları mantığında işleyen oyun, herkesi etkisi altına almış durumda. PUBG’nin aksine daha fantastik olan Fortnite yine PUBG’nin aksine oyun oynama açısından daha erişilebilir özelliklere sahip. Guardian’ın yaptığı habere göre zararsız şiddet düzeyi ve kansız oyun anlayışı ile ebeveynlerin de güvenini kazandı. Oyunun ekip ruhu, iletişim ve uzlaşma gibi yetenekleri geliştirdiği düşüncesi ise içlerini rahatlatıyor.

E-Spor Nedir?

Elektronik spor olarak açılan, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da düzenlenen uluslararası büyük e-spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup oyun oynayabilecekleri bir spor.

Belki de ilk kez League of Legends ile adını duyduğumuz ülkemizde yaklaşık son beş yıldır popülerleşmeye başlayan e-spor aslında tahmin edilenden daha eski bir geçmişe sahip.

1997 yılında Red Annihilation adı altında düzenlenen Quake turnuvası e-spor etkinliklerinin ilki olarak kabul edilir. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı turnuvanın ödülü Quake’in baş tasarımcısı ve ünlü oyun yazılımcısı John Carmack’in Ferrari’sine sahip olmak olarak belirlenmişti..

Kore’nin 2000 yılında resmi bir ‘spor dalı’ olarak kabul ettiği e-spor, yurt dışında oldukça ciddiye alınıyor. Milyon dolarlık ödüllü turnuvalar düzenlendi, e-sporcuya vizesiz seyahatler tanındı ve başarılı üniversitelerde akademik burslar verildi. Hatta dev endüstriler dahi kuruldu.

E-spor, ülkemizde 2000’li yılların başında Counter Strike ile hayatımıza girse de bilinirliği 2014 yılında düzenlenen, “Türkiye’nin ilk e-spor turnuvası” olarak da kabul edilen League of Legends turnuvası ile oldu.

Bu turnuva sayesinde ilk kez bir e-spor arenası kuruldu, Bahçeşehir Üniversitesi şampiyonluk ligi oyuncularına burs şansı tanıdı, belediyeler de ekipler oluşturdu. E-sporcular maaşlı, lüks bir yaşama sahip olduğundan bu yana insanlar artık bu konuyu ciddiye almaya başladı.