Finlandiya halkından İsveç olmadan NATO'ya katılma kararı
Finlandiya'da bir medya portalı tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, halkın yüzde %53'ü ülkenin İsveç'i beklemeden NATO'ya katılmasını destekliyor. İsveç ve Finlandiya, aynı anda NATO'ya katılacağını ifade etse de Finlandiya halkının çoğunluğu İsveç'i beklemeden NATO'ya katılmaktan yana olduğunu belirtti.
Euractiv'in haberine göre, Finlandiya kamuoyu, Türkiye'nin, İsveç'in NATO ittifakına katılımı konusundaki karşıt tutumu nedeniyle Finlandiya'nın da üyelik sürecine girmemesine sıcak bakmıyor.
- Ilta-Sanomat tarafından yaptırılan ankete katılanların yüzde 53'ü İsveç'i beklemeden NATO üyelik sürecine devam edilmesi ve askeri ittifaka katılmaları gerektiğini ifade etti.
- Katılımcıların yüzde 28'i ise komşularının geride bırakılmaması gerektiğine işaret ederken, yüzde 19'u da kesin görüş beyan etmedi.
Sol partiler İsveç ile başvuruyu destekliyor
Katılımcıların siyasi görüşünün, ankete verilen cevabı etkilediği görüldü.
Popülist ve milliyetçi Finliler Partisi'nin destekçilerinin yüzde 73'ü Finlandiya'nın NATO üyeliğinin İsveç'in takvimine bağlı olamayacağına inanıyor.
Hristiyan Demokratların ve Movement Now isimli parti destekçilerinin çoğunluğu da benzer düşünceyi paylaşıyor. Buna karşın Sol İttifak destekçilerinin yüzde 58'i Finlandiya ile İsveç'in NATO başvurularını birlikte yapmasını istiyor.
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Başbakan Sanna Marin ve Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto defalarca kez Finlandiya ile İsveç'in aynı anda NATO'ya katılacağını ifade etse de anket sonuçları, Avrupa'daki güvenlik durumunun daha da kötüleşmesi halinde Finlandiya'nın siyasi liderliği üzerindeki baskının artacağını ortaya koyuyor.
Ne olmuştu?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 1 Şubat'ta Estonya'ya yaptığı ziyarette, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'in başvurularını ayırması halinde Finlandiya'nın başvurusunu yeniden işleme koyacağını söylemişti.
Finlandiya Başbakanı Marin ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, dün, Stockholm'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki ülkenin güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu vurgulayarak NATO'ya üyelik başvuru sürecini beraber başlattıkları gibi birlikte sonuçlandırmak istediklerini belirtmişti.